Skocz do zawartości

Zdjęcie

Napięcie i Temperatura + RAM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ktosiek1001

ktosiek1001

Początkujący

• 17 postów

Napisano 15 12 2007 - 20:05

Witam! Mam problem z 2 komputerem - wylacza sie gdy ma zorbic cos bardzo wydajnego/cos co obciaza mocno procka itp. Np. Skanowanie antywirusem lub cokolwiek robione na "bluscreenie" (windows nie jest wlaczony) np. grzebanie w dosie, instalcja windowsa itp. z tym ze kopmuter odrazu sie nie wylacza tylko po kilkunastu sekundach a czasem i minutach. Po wylaczeniu sie kompa nieda sie wlaczyc go przyciskiem tylko trzeba wyjac wtyczke z zasilacza odczekac chwile ponownie ja wlozyc i wtedy sie wlacza. Wiem sam sobie odpowiedzialem - wymienic zasilacz, ale mam jeszcze jeden problem - procek sie grzeje - ciagle jest od 58 w gore. Wyczyscilem skubanca z kurzu ale nadal sie grzeje. Kiedys slyszalem cos o jakiejs pascie miedzy prockiem a radiatorem i wlasnie byla tam jakas maz tylko ze prawie sucha - to znaczy ze musze nalozyc nowa paste? Obobjetnie jaka? Ile najtansza kosztuje? Czy musze zeskrobac stara warstwe? I ile gdzies tego nalozyc....

Aaa i prawie zapomnialem - mam tez problem z jedna pamiecia RAM, jeden z tych ząbków złotych na dole (PIN to sie chyba nazywa?) jest jakby "spalony"/zweglony tak jak na (http://img220.imageshack.us/img220/8575/dsc00049pc2.jpg) lecz nie do konca - zostalo troche zlotego u gory. RAM dziala ale chce wiedziec czy w pewnym momencie moze sie zepsuc i przy tym uszkodzic inne podzespoly kompa.

Wykaz temperatury i napiecia (Napiecie za male czy mi sie wydaje ?[nieznam sie za dobrze])

Dołączona grafika

Dane komputera:
Raz pokazuje: Intel Celeron 1,7 Ghz a raz Intel Pentium 4 1,7 Ghz z tym ze na wiatraczku od procka pisze Intel Pentium. (nazwa kodowa: Willamette-128)
384 DDR RAM 2 kosci: 128 ram i 265 ram.
20GB WD Dysk Twardy
Karta Graf: Nvidia jakis model 32mb.
Zasilacz 250W

Pisane na szybko, sorry za bledy i skladnie.

• 0

#2 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 15 12 2007 - 20:21

1. domyślam się że badziewny ten zasilacz patrząc po napięciach
2. wymień ten zasilacz jak najszybciej bo w ten sposób skracasz żywotność swojego procka
3. między innymi przez takie napięcia zasilacza grzeje Ci się aż tak procesor
4. pasta na procku musi być! a że nie są one drogie to polecam Ci wziąć jakąś lepszą np. pastę arctic silver 5
5. razem z nową pastą powinna być instrukcja nakładania
6. ram nie ma prawa pociągnąć coś za sobą, więc póki działa to nie masz się co martwić

• 0

#3 ktosiek1001

ktosiek1001

Początkujący

• 17 postów

Napisano 15 12 2007 - 20:55

Ok, dzieki za odpowiedz. To juz wiem co bede chcial na swieta ^^. Po wymienieniu zasliacza i pasty napisze czy pomoglo :rolleyes:.

PS: Komp na takich parametrach/napieciach chodzi juz kilka lat :).
  • 0

#4 ryba1983

ryba1983

Zaawansowany użytkownik

• 677 postów

Napisano 15 12 2007 - 22:43

Co do zasilacza to jeśli masz kasę to wymień go od razu bo prędzej czy późnej będą problemy(polecam Amacroc Warrior lub Chieftec) bardzo dobre i ciche.Pasta będzie kosztować Cię w granicach 30-35 zł jak będziesz zakładał nową pastę to najpierw zdrap starą i nałóż cieniutką warstwę na procesor i radiator.Co do napięć to mogą kłamać w biosie(i tak nie są tragiczne)ale zasilacz przydało by się zmienić.Pamięć każdą z osobna sprawdź programem memtest47 i zobacz czy nie będzie błędów.
  • 0

#5 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 15 12 2007 - 23:54

Pamięć każdą z osobna sprawdź programem memtest47 i zobacz czy nie będzie błędów.

oczywiście nie z poziomu windy :rolleyes:

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych