Witam! Mam problem z 2 komputerem - wylacza sie gdy ma zorbic cos bardzo wydajnego/cos co obciaza mocno procka itp. Np. Skanowanie antywirusem lub cokolwiek robione na "bluscreenie" (windows nie jest wlaczony) np. grzebanie w dosie, instalcja windowsa itp. z tym ze kopmuter odrazu sie nie wylacza tylko po kilkunastu sekundach a czasem i minutach. Po wylaczeniu sie kompa nieda sie wlaczyc go przyciskiem tylko trzeba wyjac wtyczke z zasilacza odczekac chwile ponownie ja wlozyc i wtedy sie wlacza. Wiem sam sobie odpowiedzialem - wymienic zasilacz, ale mam jeszcze jeden problem - procek sie grzeje - ciagle jest od 58 w gore. Wyczyscilem skubanca z kurzu ale nadal sie grzeje. Kiedys slyszalem cos o jakiejs pascie miedzy prockiem a radiatorem i wlasnie byla tam jakas maz tylko ze prawie sucha - to znaczy ze musze nalozyc nowa paste? Obobjetnie jaka? Ile najtansza kosztuje? Czy musze zeskrobac stara warstwe? I ile gdzies tego nalozyc....
Aaa i prawie zapomnialem - mam tez problem z jedna pamiecia RAM, jeden z tych ząbków złotych na dole (PIN to sie chyba nazywa?) jest jakby "spalony"/zweglony tak jak na (http://img220.imageshack.us/img220/8575/dsc00049pc2.jpg) lecz nie do konca - zostalo troche zlotego u gory. RAM dziala ale chce wiedziec czy w pewnym momencie moze sie zepsuc i przy tym uszkodzic inne podzespoly kompa.
Wykaz temperatury i napiecia (Napiecie za male czy mi sie wydaje ?[nieznam sie za dobrze])
Dane komputera:
Raz pokazuje: Intel Celeron 1,7 Ghz a raz Intel Pentium 4 1,7 Ghz z tym ze na wiatraczku od procka pisze Intel Pentium. (nazwa kodowa: Willamette-128)
384 DDR RAM 2 kosci: 128 ram i 265 ram.
20GB WD Dysk Twardy
Karta Graf: Nvidia jakis model 32mb.
Zasilacz 250W
Pisane na szybko, sorry za bledy i skladnie.
Napięcie i Temperatura + RAM
Rozpoczęty przez
ktosiek1001
, 15 12 2007 20:05
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 12 2007 - 20:05
Napisano 15 12 2007 - 20:21
1. domyślam się że badziewny ten zasilacz patrząc po napięciach
2. wymień ten zasilacz jak najszybciej bo w ten sposób skracasz żywotność swojego procka
3. między innymi przez takie napięcia zasilacza grzeje Ci się aż tak procesor
4. pasta na procku musi być! a że nie są one drogie to polecam Ci wziąć jakąś lepszą np. pastę arctic silver 5
5. razem z nową pastą powinna być instrukcja nakładania
6. ram nie ma prawa pociągnąć coś za sobą, więc póki działa to nie masz się co martwić
2. wymień ten zasilacz jak najszybciej bo w ten sposób skracasz żywotność swojego procka
3. między innymi przez takie napięcia zasilacza grzeje Ci się aż tak procesor
4. pasta na procku musi być! a że nie są one drogie to polecam Ci wziąć jakąś lepszą np. pastę arctic silver 5
5. razem z nową pastą powinna być instrukcja nakładania
6. ram nie ma prawa pociągnąć coś za sobą, więc póki działa to nie masz się co martwić
Napisano 15 12 2007 - 20:55
Ok, dzieki za odpowiedz. To juz wiem co bede chcial na swieta ^^. Po wymienieniu zasliacza i pasty napisze czy pomoglo
.
PS: Komp na takich parametrach/napieciach chodzi juz kilka lat
.
PS: Komp na takich parametrach/napieciach chodzi juz kilka lat
Napisano 15 12 2007 - 22:43
Co do zasilacza to jeśli masz kasę to wymień go od razu bo prędzej czy późnej będą problemy(polecam Amacroc Warrior lub Chieftec) bardzo dobre i ciche.Pasta będzie kosztować Cię w granicach 30-35 zł jak będziesz zakładał nową pastę to najpierw zdrap starą i nałóż cieniutką warstwę na procesor i radiator.Co do napięć to mogą kłamać w biosie(i tak nie są tragiczne)ale zasilacz przydało by się zmienić.Pamięć każdą z osobna sprawdź programem memtest47 i zobacz czy nie będzie błędów.
Napisano 15 12 2007 - 23:54
oczywiście nie z poziomu windyPamięć każdą z osobna sprawdź programem memtest47 i zobacz czy nie będzie błędów.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych