Skocz do zawartości

Zdjęcie

Monitor traci sygnał

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcinr

Marcinr

Obserwator

• 5 postów

Napisano 14 03 2007 - 02:13

Witam
Parametry komputera
Intel Celeron 2,66GHz, 512 RAM DDR 333MHz, Grafika NVIDIA GeForce FX 5500, Płyta ASUS P5P 800 Revision 1005, Bios AMIBIOS Version 08.00.10 Build date 09/23/04,

Mam problem monitor traci sygnał i się wyłącza. Sprawdziłem w Biosie temperature procesora od 60 do 90 stopni w zależnosci kiedy. Radiator jest jednak chłodny wiec nie wydaje mi się ze odczyt temperarury jest prawidlowy. Wiatrak na procesorze działa poprawnie (niestety nie wiem jakiej firmy, bo nie moge znalesc). Czy moze być to spowodowane zbyt wysoka temperatura procesora?
Czy może być uszkodzony czujnik temperatury i gdzie taki sie znajduje?

• 0

#2 maxim

maxim

Początkujący

• 11 postów

Napisano 14 03 2007 - 19:50

Jeżeli dochodzi do 90 stopni to jest to już sporo. A to że jest chłodny może być spowodowane słabym przewodzeniem z proca na radiator (źle przymocowany stara pasta lub jej brak)
1.przeczyść radiator pod procem
2.sprawdź stan pasty
3. oczyść z kurzu
Temperatura procesora może mieć wpływ, tak jak i niestabilne zasilanie,o którym nic nie napisałeś a jest to ważny element.
Pomierz napięcia.

• 0

#3 Marcinr

Marcinr

Obserwator

• 5 postów

Napisano 15 03 2007 - 00:08

Radiator i wiatrak przeczysciłem z kurzu. Pastę też zmieniłem na Akasa (srebrna). Wszystko zmontowane solidnie, nic sie nie rusza.
Niestety nie jestem zbyt obeznany co to znaczy zmierzyć napięcie.
W BIOSie można odczytać, parametry sie zmieniaja

V core Voltage - 1,384V do 1,408V
3.3 Voltage - 3,248V do 3,264V
5 Voltage - 5,244 do 5,248
12 Voltage - 12,460 do 12,513

Czasem BIOS pokazuje temperature ok 90 stopni. Wtedy komputer sie uruchomi na chwile i po czym monitor wyswietli ze nie ma sygnału i sie wyłacza.
Gdy wyjmę procesor na chwile i znowu zamontuje to potrafi pokazac (ale nie zawsze działa) ze jest ok 45 stopni. Przy tej temperaturze komputer juz pracuje

Czy ktos ma jakies pomysly?
  • 0

#4 hary

hary

The Untouchable

• 791 postów

Napisano 15 03 2007 - 00:29

To może byc tak ze wina karty graficznej.

-------------------------------------------

sorry źle przeczytałem, myslałem ze tylko sam monitor Ci sie wyłącza.

u Ciebie może byc kila rzeczy:

- uszkodzone jądro procesora
- uszkodzona płyta główna
- zasilacz
  • 0

#5 Marcinr

Marcinr

Obserwator

• 5 postów

Napisano 15 03 2007 - 01:56

------------------------------------------------------
"To może byc tak ze wina karty graficznej."
------------------------------------------------------

Kartę graficzną wymieniłem na nową, bo ją podejrzewałem na początku. Niestety wymiana nic nie pomogła.

"sorry źle przeczytałem, myslałem ze tylko sam monitor Ci sie wyłącza."

Monitor wyswietla że stracił sygnał i się wyłącza. Co się dzieje dalej w komputerze to wiem tylko że wiatraki nadal pracuja.

Mój BIOS pokazuje napiecia
V core Voltage - 1,384V do 1,408V
3.3 Voltage - 3,248V do 3,264V
5 Voltage - 5,244 do 5,248
12 Voltage - 12,460 do 12,513

czyli mogłoby to wskazywać że jest ono zbyt duże powodując przegrzewanie się procesora.
Jednak
Gdy BIOS wskazuje temperature procesora 90 stopni, to po wyjęciu go nie parzy w ręce (jest tylko ciepły)
Po ponownym włożeniu procesora, BIOS potrafi pokazać temperature ok 45 stopni, która nie będzie się szczególnie zmieniać. Zapewniając przyzwoitą pracę komputera.

Powyższe by wskazywało że nie nie jest to problem zbyt wysokiego napięci i przegrzewania się, tylko jakis czujnik wskazuje nieprawidłowa temperature. ??

Jak można sprawdzić miernikiem jakie jest napiecie. Czyli gdzie przytknąć miernik żeby to sprawdzić. ???

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: piszczenie komputera sygnał BIOSu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych