Skocz do zawartości

Zdjęcie

Monitor panoramiczny 20"/22" wymagania sprzętowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 fakemann

fakemann

Nowy

• 1 postów

Napisano 15 09 2008 - 12:13

Witam!
Zastanawiam się nad kupnem monitora panoramicznego 20 badź 22" . Monitor ma slużyć do oglądania filmów i gier. Obecnie jestem posiadaczem LCD Nec AccuSync 73V 17". Chciałbym się dowiedzieć czy przejście na większy monitor ma drastyczny spadek na wydajność komputera w grach na przykład spadek FPS. liczę sie z tym ze jakiś spadek wydajności musi być ale czy jest on drastyczny czy da się z nim życ. Parametry mojego komputera : Athlon 3500+ , 2 gb RAM , geforce 7600gt . Ze względu na niski budżet szukam taniego panoramicznego monitora i ze względu na kontrast oraz na gwarancję na martwe pixele obrałem na cel Acer 20" LCD X203W z 20" calowych a z 22" calowych nie wybralem jeszcze nic :D . Proszę o wyczerpująca odpowiedź .

http://www.agito.pl/powyzej_19/acer_20_lcd...352.327786.html

gg 2700647

• 0

#2 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 15 09 2008 - 15:01

Sam monitor nie spowoduje spadku wydajności. Wydajnośc w grach zalezy w głownej mierze od rozdzielczości jaką ustawisz. Możesz mieć monitor 50 cali i dac rozdzielczość 800x600 i wszystko bedzie śmigać - co prawda może nie wygladać za dobrze. Inna sprawa że najlepiej obraz wyglada na monitorze w tzw. rozdzielczości natywnej, a ta w wypadku monitorów 20-22'' wynosi 1680x1050 pixeli, i niestety na swoim sprzecie nie pograsz sobie w takiej rozdzielczości w nowe gry. Ale starsze gierki, ewentualnie nowsze w zminiejszonej rozdzielczości chodzić będą. Jeśli chodzi o filmy/pracę na kompie to nie ma znaczenia rozdzielczość, praktycznie nie wpływa na wydajność.

Moja rada - nie kupuj 20'' - ma małą plamkę i o ile w grach nie jest to zwykle problemem to w czasie normalnej pracy (np. przeglądanie internetu) już może przeszkadzać. Na twoim miejscu dołozyłbym te parę groszy do 22''

• 0

#3 moron

moron

Początkujący

• 51 postów

Napisano 15 09 2008 - 15:17

Nurek ma w 100% racje tyle że większość monitorów najlepiej pracuje w swojej rozdzielczości natywnej czyli najwyższej zazwyczaj i to własnie powoduje problem ciecia się gier ja osoniści jezeli chodzi o monitor to radził bym wziąc 22 cale LG W2252TQ-Pf jezeli możesz wydać tyle kasy bo to bardzo dobry monitor zwłaszcza w tej cenie cięzko jest znaleźć coś z ładniejszym obrazem.
  • 0

#4 pysio102

pysio102

Początkujący

• 56 postów

Napisano 15 09 2008 - 16:53

jescze lepiej wejdz sobie na testy kart graficznych i zobacz ile dana karta ma fps w danej rozdzielczosci i w jakiej grze

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych