Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój nowy komputer (ocena sprzętu)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 JacekS

JacekS

Początkujący

• 15 postów

Napisano 07 05 2007 - 19:34

Mam nowego kompa, ale chcialem sie was zapytac, czy dobrze i przyszlosciowo wybralem ten komputer. Wyszlo troche ponad 5tys. i taki tez limit kasy na kompa mialem od rodzicow;) Zaznaczam, ze komputer wybieralem przede wszystkim do gier i, czy teraz bede mogl spokojnie grac w takie gry jak stalker, half-life 2, gothic 3 no i wiadmo w inne ktore dopiero wyjda ?
To moj przet:
Procesor: Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 775/1066/4096/64bit BOX
Plyta glowna: P5N32-E SLI PLUS NF680I SATA II RAID GBLAN ATX
Obudowa: CoolerMaster CavalierIII CAV-T03-UK w/o PSU Black
Pamiec RAM: DDR2 2GBDUAL (PC800) KVR800D2N5K2/2GB -dwie kosci po 2 gb
Dysk twardy: 250GB Seagate SATA 16MB
Zasilacz: TAGAN 2Force 530W U22 ATX v.2.1 aktywne PFC 24+8

• 0

#2 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 07 05 2007 - 22:31

Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 775/1066/4096/64bit BOX - mogłeś wziąść nie co lepszy, bo przyszłe gry nawet te, które już wyszły mają zalecane 3.0

Dysk twardy: 250GB Seagate SATA 16MB - raczej dobrze

zasilacz: TAGAN 2Force 530W U22 ATX v.2.1 aktywne PFC 24+8 - nie mam zastrzeżen co do tego

Pamiec RAM: DDR2 2GBDUAL (PC800) KVR800D2N5K2/2GB -dwie kosci po 2 gb - spokojnie starczy ci i do nowych jak i do starych gierek

Jeżeli chcesz go do gier to pokaż jeszcze kartę graficzną :)

• 0

#3 Kai

Kai

Stały użytkownik

• 237 postów

Napisano 07 05 2007 - 22:55

Procesor: Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 775/1066/4096/64bit BOX

Dla mnie to jest błąd. Zbędne przepłacanie. Lepiej zainwestować te dodatkowe pieniądze np. w lepszą kartę graficzną. C2D 1.86Ghz podkręcisz do 2.8Ghz na standardowym chłodzeniu. A jest tańszy o wiele :)

Pamiec RAM: DDR2 2GBDUAL (PC800) KVR800D2N5K2/2GB -dwie kosci po 2 gb

Pamięci dobre, ale dla zwykłego użytku. Dla o/c i większych wymagań zabrałbym np. Geile :)
  • 0

#4 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 08 05 2007 - 02:21

Jak ma tyle kasy to czemu nie zainwestować w porządne conroe, allendale to niskobudżetowe jednostki. Płytka do wymiany na abita ab9 quadgt. Nie wiem czy nie opłacałoby się bardziej kupić 2x1GB ramu, ale naprawdę porządnego. Geile zeszły na psy, nie polecam :) A co z grafiką?

do najostrzejszych gierek i c2d @3,5GHz bywa mało, ale to już bardzo wysoki pułap wymagań
  • 0

#5 Kai

Kai

Stały użytkownik

• 237 postów

Napisano 08 05 2007 - 09:25

Geile zeszły na psy, nie polecam

Eeee tam gadanie jak z kartami graficznymi Gigabyte'a :/ Mam i wyciągnąłem z nich lepsze wyniki niż co poniektórzy z np. Galaxy, czy to na Geilach, czy na Patriotach.

Wyszlo troche ponad 5tys.

Albo ta karta graficzna jest hiper mocna, albo mocno przepłacasz za ten sprzęt :) Teraz tak zauważyłem.

do najostrzejszych gierek i c2d @3,5GHz bywa mało, ale to już bardzo wysoki pułap wymagań

Mogę prosić o tytuły tych najostrzejszych gierek? :> Bo osobiście gram np. w Stalkera na jakby to określić najwyższych detalach na C2D 1.8Ghz bez O/C i jeszcze lagów nie doznałem :)
  • 0

#6 JacekS

JacekS

Początkujący

• 15 postów

Napisano 08 05 2007 - 10:49

Sory, karta to: 8800GTS PCIex 640MB 2x 2xDVI EN8800GTS/HTDP/640 Dodam jeszcze tylko, ze o podkrecaniu nie ma mowy, bo nie znam sie na tych sprawach. No i jeszcze zapomnialem tez tam napisac, ze pamieci sa od firmy Kingston.
  • 0

#7 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 08 05 2007 - 22:04

Eeee tam gadanie jak z kartami graficznymi Gigabyte'a :/ Mam i wyciągnąłem z nich lepsze wyniki niż co poniektórzy z np. Galaxy, czy to na Geilach, czy na Patriotach.

zaraz, to o czym piszemy? o grafach czy o memach? Geile są coraz gorsze i na forach nikt trzeźwy ich nie poleca jako super hiper memy.

Mogę prosić o tytuły tych najostrzejszych gierek? :> Bo osobiście gram np. w Stalkera na jakby to określić najwyższych detalach na C2D 1.8Ghz bez O/C i jeszcze lagów nie doznałem ;)

Zobaczyłbyś płynnego stalkera to nie mógłbyś potem grać na swoim kompie :D Link: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2774-33

(...)
Niestety wiąże się to z ogromnym zapotrzebowaniem nie tyle na moc karty graficznej, ile procesora. Sami byliśmy zaskoczeni, że Core 2 Duo 3500 MHz nie będzie potrafił zaoferować nam pełnej płynności – FPSy czasem spadały poniżej wartości 35! (...)

• 0

#8 Kai

Kai

Stały użytkownik

• 237 postów

Napisano 08 05 2007 - 23:28

zaraz, to o czym piszemy? o grafach czy o memach? Geile są coraz gorsze i na forach nikt trzeźwy ich nie poleca jako super hiper memy.

Porównanie dałem. Jeśli uważasz, że Geile są złe bo nie nadają się na ekstremalne o/c to coś tu jest nie tak. Tylko ułamek overclockerów (jako osób które wiedzą jak zrobić o/c, a nie jako specjalistów od tego zagadnienia) leci na azocie, czy wodnym chłodzeniu. Reszta po prostu chce podkręcić sprzęt. Jeśli takie właśnie o/c na Geilu i skok np. o grubo ponad 1k punktów w 3dmarku 2k6 to jest nic dla Ciebie, to Twoja opinia. Osobiście nie narzekam i jak widać mam odmienne zdanie niż wiele osób (jak najbardziej oparte o praktyczne testy).

Zobaczyłbyś płynnego stalkera to nie mógłbyś potem grać na swoim kompie

Nie jestem maniakiem gier ;) Wyrosłem już z tego :) Mi moje w zależności od konfiguracji 30 do 60/70 fps wystarczy w tej grzej. Tym bardziej, że ludzkie oko wychwytuje tzw. płynność już od około 25. A przestaje widzieć różnice od około 50ciu. Wszelkie animacje powyżej 50hz/60hz [fps] nie mają sensu :) Taka krótka notka z fizyki.
Co do ostatniego cytatu - chciałbym widzieć kod tej gry ;) Nieźle musieli tam nabruździć jak takie wymagania ma ta gra :D Ale skończy bo się OT robi :|
  • 0

#9 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 09 05 2007 - 11:56

Nie kasuję Geili doszczętnie, po prostu można kupić lepiej. A że ostatnio geile mają problemy z o.c i jakością, to zwracam na to uwagę. Oczywiście wiadomo że kręcić się kręcą, i można uzyskać skok w wydajności.Temu nie zaprzeczam. Są jednak lepsi, jak choćby Corsair XMS2.

Animacje animacjami, spytaj maniaków fps czemu chcą mieć 120 zamiast 60 :D A to że gry pisane są fatalnie to wiadomo. Nikt nie optymalizuje kodu, bo terminy gonią. End-user kupi lepszy komp i tyle. Wiem że brutalne, ale ostry marketing wymusza takie zjawiska.
  • 0

#10 Firekage

Firekage

Stały użytkownik

• 379 postów

Napisano 10 05 2007 - 04:34

Wyjatek potwierdza regule. Mam Gigabyte , mam Geile...sory ale nie ta liga przy Galaxy czy Corsarach.

Przyjacielu...Gigagowien tez ale wiesz o tym przeciez lepiej niz ja :D Przeca nie bede wklejal twojego profilu aby kolega wyzej zauwazyl..ze to nie Twoje 1 forum ;)

Porównanie dałem. Jeśli uważasz, że Geile są złe bo nie nadają się na ekstremalne o/c to coś tu jest nie tak.....Reszta po prostu chce podkręcić sprzęt. Jeśli takie właśnie o/c na Geilu i skok np. o grubo ponad 1k punktów w 3dmarku 2k6 to jest nic dla Ciebie, to Twoja opinia.

Uwazam , ze Geile sa zle bo Ultry byly niekompatybilne i sie sypaly , czesto o tym na Pure pisali. Sam mam Value , ktore w zasadzie sa firmowe a wypadaja gorzej od polskich Goodshitow czy Kingstownow. Soreks ale znajomy kosci Buffalo ciapnol na 1.1GHz z 533CL4..moje 533CL4 robia z truden 698..No wypas.

A w temacie...uwazasz , ze smarki to dobry przyklad na skok wydajnosci?? Bo ja nie...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych