Jest sobie taki starszy piecyk:
* obudowa stojąca, ale taki mniejszy rozmiar...
* jakiś zasilacz 300W
* płyty głównej nie pamiętam
* Celeron 1Ghz
* 256 MB RAM
* Ati Radeon 9200, 128MB
* 20GB chyba Western Digital
* LG DVD-RW
* karta ethernetowa 10/100Mb Realtek
Służy on młodszemu rodzeństwu do:
* siedzenia w necie (generalnie wystarczy: www, mail, gg, skype)
* grania w proste gry (Tibia)
* od czasu do czasu grania w bardziej zaawansowane gry (CoD śmiga, NFSU jakoś leci, NFSU2 tragedia)
Problemy:
* komp chodzi niestabilnie, co jakiś czas zdażają się ponoć cuda na ekranie (k.grafiki jest sprawna, niedawno kupiona)
* generalnie dziwnie działa - reinstalka XP nic nie daje, a gry które kiedyś śmigały, teraz sprawiają kłopoty...
* jest za wolny do bardziej wymagających gier
Cel:
* modernizacja albo wymiana tak, żeby nie było cudów i przede wszystkim lepiej działały gry
* miło byłoby mieć możliwość odpalenia OSx86, ale nieobowiązkowo
Koszt:
* 500 zł (wiem, że nie zaszaleję
Z tego co się orientowałem, do wymiany na pewno będzie płyta główna i procek. Brat może spróbować je sprzedać, ale pewnie będą z tego grosze. Obudowa jest jakaś mała i chyba nie będzie pasować do nowych części, więc pewnie też będzie do wymiany - wygląd dowolny. Zasilacz jest chyba OK, ale Wy wiecie lepiej
Nie wiem co z kartą grafiki... - zostawić ją i dokupić mocniejszy procek + więcej RAMu, czy sprzedać powiększając budżet, a dać potem mocniejszą?
Prosiłbym o radę - części jestem w stanie sam sobie poszukać na Allegro, tylko muszę wiedzieć co w takiej sytuacji będzie się dobrze komponowało...
Z góry oczywiście dziękuję
Pozdr.
Dawid, MacDada