Witam.
Oto następujący problem. Od jakiegoś czasu walczę z komputerem od znajomego, u którego są następujące objawy. Ekran często gaśnie na parę sekund (co nie znaczy że monitor jest wyłączonym, owszem, jest) po czym wraca normalny obraz, potem znów gaśnie, potem jest obraz, i tak kilkakrotnie. Najczęściej i najwięcej dzieje się tak gdy włączona jest przeglądarka internetowa i to bez różnicy czy to Firefox czy IE. Do tego w tym czasie zawiesza się kursor na ekranie. Obraz praktycznie nie miga tylko gdy jest sam pulpit i nic się na nim nie dzieje (choć i to nie zawsze).
Próbowałem już różnych kombinacji ze sterownikami od karty graficznej i najbardziej stabilnie działa, kiedy jest zainstalowany sterownik systemowy (czyli ten najbardziej okrojony). Karta graficzna była wymieniana z fx 5200 na fx 5500, z tym, że pierwsze objawy były przy tej wcześniejszej, ale zaznaczam, że od momentu kupna komp był stabilny. Formata systemu robiłęm wielokrotnie. Monitor to stary CRT, początkowo myślałem że to jego wina, ale podpiąłem go pod swój (również CRT) i u mnie to samo się dzieje (ja mam gf 7600 i nie mam takich cyrków). Kombinowałem również z ustawieniami sterownika karty graficznej i monitora (czyli przede wszystkim rozdzielczość i częstotliwość odświeżania). Więcej pomysłów na to nie mam.
Gdzieś czytałem, że taki cyrk się robi przez zasilacz( a przecież ma niecały rok i działał normalnie, nie buczy ani nic), gdzieś indziej, że karta graficzna może źle stykać na płycie ( no to chyba pozostało mi ją młotkiem wbić w płytę główną). Jeśli spotkaliście się z czymś takim to proszę o jakąś pomoc.
Problematyczny komputer to:
2,3 semptron
fx 5500
1,28 ram ( ramy też przepinaliśmy i dawaliśmy inne)
zasilacz Tracer (400)
płyta : asrock K7VT4A
Z góry dziękuję za pomoc.
Migotanie ekranu przy wykonywaniu jakichkolwiek czynności
Rozpoczęty przez
nAzGuL22
, 21 12 2008 00:29
1 odpowiedź w tym temacie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych