Obawiam się, że to może być gniazdo wewnątrz laptopa a nie zasilaczSą też mierniki napiecia na kablu, ale jak sam stwierdziłeś problem występuje na końcu układu..
- ustawiasz na mierniku napięcie na 20V.
- sondę czarną wkładasz do środka końcówki - tam gdzie jest styk metalowy w kształcie języka
- sondę czerwoną przykładasz na zewnątrz końcówki
- mierzysz napięcie (jak pomiar jest ujemny to powinieneś odwrotnie podłączyć, ale to nie ma znaczenia)
- końcówkę poruszasz tak, aby sprawdzić czy nie zmienia się napięcie w którymś momencie
- Forum komputerowe
- → Przeglądanie profilu: Posty: Michał Cimoszko
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 5
- Odwiedzin: 489
- Tytuł: Obserwator
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
0
Neutralna
Znajomi
Michał Cimoszko nie posiada znajomych
Ostatnio byli
Brak ostatnio odwiedzających do wyświetlenia
Moje posty
W temacie: Zasilanie laptop uszkodzone gniazdo lub kabel
27 03 2012 - 00:30
26 03 2012 - 23:27
mógłbyś mi bardziej opisać jak to zmierzyć jak będę miał już ten miernik? bo ten bolec metalowy cały wchodzi do laptopa
26 03 2012 - 22:36
No to od razu mogę dodać że bateria ma dopiero 1rok a już wyskoczył komunikat że ma słabą żywotność mam taki program dołączony przez produczenta co pokazuję temperature, predkość wenty., stan dysku itd. i jeszcze w lipcu było dobre, potem średnie, a od 2dni słabaSprawdź kabel miernikiem(poruszaj końcówką i mierz), może powoduje zwarcie, tak na logikę to by wskazywało dlaczego się nie restartuje jak poruszasz kablem przy włączonym laptopie. Takie małe zwarcia są strasznym obiążeniem dla baterii i skracają skutecznie jej życie.
26 03 2012 - 22:27
Restart non stop ewentualnie za którymś razem całkowicie, ale tak to jest restart i komp odpala się od nowa sam tzn. tak jest taki sam dzwiek cykniecie takie jakby sie przegżał i wtedy go wyłącza i on sam się jakby odpala to nie wiem czy to nazwać restartem czy wyłączeniemRestart czy wyłączenie się komputera? To fundamentalna różnica wskazująca np. na zimny lut przytrzymujący PCB z gniazdem, ewentualnie zmęczenie materiału. Drugi przypadek wskazuje na przepięcia na kablu.
Gdy podłącze inny zasilacz do lapka i będzie działo się to samo co wtedy robić?
- Forum Komputerowe Tweaks.pl
- → Przeglądanie profilu: Posty: Michał Cimoszko
- Polityka prywatności
- Szukaj
- Regulamin Forum ·

Moja zawartość