Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mam problem z zawieszeniami itp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 paszczaq

paszczaq

Początkujący

• 13 postów

Napisano 07 03 2009 - 13:54

Witam serdecznie po dluzszej przerwie. Mam problem nastepujacej nautury. Otoz moja maszyna zaczela sobie jakis czas temu ze mna pogrywac. Objawia sie to nieregularnymi zwiechami podczas np uzywania Opery, czasem jakis bluescreen sie pojawi i spowoduje nieplanowany restart itp. Nie wydaje mi sie, ze powodem moze byc software poniewaz zasakaujaco czesto, ale i nieregularnie przy probach ponownego uruchomienia mam problem z zaladowaniem systemu, badz z wykryciem dysku twardego. Dopiero po wylaczeniu zasialania na kilka sekund moge ponownie poprawnie zaladowac system.

Co dziwne, jakis miesiac temu rozkrecilem obudowe, wypialem i wpialem spowrotem wszystko co umialem i przez kilka tygodni nie zarejestrowalem zadnego problemu. Teraz znow sie to pojawilo. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi, porady, bo szczerze nie jestem obecnie w stanie sam rozwiazac problemow, ktore jeszcze kilka lat temu byly dla mnie drobnostkami. Tak to jest jak brakuje obycia, a komputer staje sie tylko narzedziem i przestaje byc pasja.

Chetnie podam wiecej szczegolow, ale nawet nie domyslam sie o co bedziecie pytac.

• 0

#2 Lisciu156

Lisciu156

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 07 03 2009 - 14:03

Wg. Mnie powodów może trochę być:

-Taśmy od dysku twardego.
-Płyta Główna (w to raczej wątpię).
-Dysk twardy.

Sprawdż jaką masz temp. w kompie tym :

http://www.programosy.pl/program,speedfan.html

i walnij Screena. Możliwe, że komp się przegrzewa.

• 0

#3 paszczaq

paszczaq

Początkujący

• 13 postów

Napisano 07 03 2009 - 15:06

Oto screen, o ktory Pan prosil.
  • 0

#4 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 07 03 2009 - 15:18

Odkurz porządnie całą maszynę. Proponuję zdjąć i wyczyścić wentylator na procku i pod nim odkurzyć płytę główną, oraz wszystko co się da. Przy okazji zrób oględziny płyty - czy nie ma spuchniętych kondensatorów. To samo z zasilaczem - zdejmij jego obudowę i go odkurz. Po zmontowaniu całości (nie zapomnij posmarować pastą termoprzewodzącą procka!) sprawdź np everestem napięcia i temperatury bo tamte to coś nie bardzo pokazuje. :).
Pozdrawiam
  • 0

#5 Lisciu156

Lisciu156

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 07 03 2009 - 15:40

Tak jak myślałem. Otwórz kompa, oczyść go (odkurzaczem, ale delikatnie, żeby niczego nie uszkodzić). Póżniej zostaw otwartą obudowę odpal i daj nam screena jeszcze raz.
  • 0

#6 paszczaq

paszczaq

Początkujący

• 13 postów

Napisano 07 03 2009 - 17:00

Zrobilem wszystko jak Panowie napisaliscie. Odkurzylem i wyczyscilem co tylko bylo mozliwe. Pojechalem nawet 20 mil po paste termoprzewodzaca. :) Na pierwszy rzut oka wszystko wyglada ok, ale ze 100-procentowa pewnoscia bede mogl powiedziec pozniej.

O to screen z programu everest

A tu screen z programu SpeedFan
  • 0

#7 Lisciu156

Lisciu156

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 07 03 2009 - 17:22

Jak masz ułożony komputer ? ma ujście ? dziwne, on się aż pali. sprawdż, czy cooler jest dociśnięty, masz boxa ?? Jaką Masz obudowę ?
  • 0

#8 paszczaq

paszczaq

Początkujący

• 13 postów

Napisano 07 03 2009 - 17:53

Najbardziej klasyczna obudowa, MidTower albo cos w tym rodzaju. Komputer stoi na podlodze w pozycji pionowej. Z wentylatorem i radiatorem jest raczej wszystko ok, bo po wyczyszczeniu sprawdzilem, czy wszystko chodzi. Moze to kwestia sensorow? Jaka powianna byc temperatura?
  • 0

#9 Lisciu156

Lisciu156

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 07 03 2009 - 18:00

Nie wiem jaka powinna być, ponieważ nie znam twojego sprzętu ;P

Hmm ... weż otwórz obudowę, i sprawdż, czy żaden z kondensatorów nie jest wypukły. Musisz zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w obudowie. Zepnij taśmy i wszystkie tam kable tak, aby niczego nie zasłaniało.

Co raz większe podejrzenia padają na Płytę Główną.
  • 0

#10 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 07 03 2009 - 18:18

Chłopaki tymi 127C się nie przejmujcie - to ewidentny błąd - źle zidentyfikowany czujnik przez program itp. Reszta temperatur się poprawiła tzn. obniżyła :). Na mój gust masz ciut za małe napięcia +5 i +12V - ale jeszcze ujdą. Sprawdź te kondensatory i przetestuj obecnie kompa po czyszczeniu.
Pozdrawiam
  • 0

#11 Lisciu156

Lisciu156

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 07 03 2009 - 18:21

Skoro tak mówisz... omijając ją, zostaje tylko sprawdzenie kondensatorów.

• 0

#12 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 07 03 2009 - 18:42

Jakby jakiś element miał taką temperaturę to raczej już by go diabli wzięli - i raczej małe prawdopodobieństwo, że dwa elemnty mają identyczną temperaturę...
Tak dla uspokojenia sprawdź temperatury w BIOS-ie.
Pozdrawiam.

• 0

#13 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 08 03 2009 - 10:24

Czyszczenie czasem pomaga jak się coś przegrzewa, poza tym sprawdź kondensatory - to takie walcowate urządzenia, których góra nie powinna być wypukła. Jeśli komputer ma już kilka lat mogła pasta silikonowa wyschnąć lub ..wyparować i trzeba ją zastąpić zwykłą srebrną (tylko w mniejszych ilościach bo nie jest izolatorem, tylko przewodzi prąd).
  • 0

#14 Lisciu156

Lisciu156

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 08 03 2009 - 12:13

Niestety koleś Miał to zrobić już wczoraj i od tamtego czasu się nie odezwał :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych