Skocz do zawartości

Zdjęcie

"Machine Check Exception"+ migający, skrzywiony obraz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 LJoe

LJoe

Nowy

• 1 postów

Napisano 28 04 2007 - 08:24

Witam,

Sprzęt:
-asus a7n8x-e deluxe; amd mobile podrasowany z 1600 na 2400MHz, chłodzenie wodne; grafika- geforce 6600 nierasowana, ustawienia auto; ram też nie rasowany 2 kości po 512- ustawienia auto;

Problem:
1) winxp zawiesza się; albo staje w miejscu i się wiesza albo wyskakuje niebieski ekran z napisem"Machine check exception";
2) po tym zdarzeniu po restarcie obraz miga- tzn. pojawia się i znika, do tego jest zniekształcony; w środku ekranu jest ściśnięty i rozciąga się do góry; bez tego zwisu obraz jest normalny;

-przeglądałem w sieci; że w/w komunikat może oznaczać błąd hardware'u: procesora, chipsetu, ramu; mam procka podrasowanego od dwóch lat i nigdy temperatura nie przekroczyła 60stopni; standardowo jest ok55-57;

-bawiłem się ramem, tzn włączałem jedną kość, dwie; w zasadzie przy jednej kości się nie wieszał; ale to chyba nie to(patrz poniżej); teraz mam dwie włożone po 512;

problem pojawił się kilkanaście dni temu; po przeinstalowaniu systemu;
- jest o tyle dziwny, że kiedy włączam mały wentylator do chłodnicy(wcześniej nie specjalnie to robiłem), temperatura spada gdzieś do 47 stopni; i się nie wiesza!Dołączona grafika
zostawiam tak na cały dzień i działa;
kiedy wyłączam wentylator pod wieczór- temp rośnie do 57 i po jakimś czasie się wiesza; ekran stoi i nic się nie da zrobić;

-kiedy uruchamiam ponownie pojawia się ten migający obraz i brzęczenie monitora przy tym migającym wyświetlaniu się ekranu;

ktoś wie może co z tym zrobić??

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 29 04 2007 - 09:47

Jeśli płyta jest na nForcie to zainstaluj łatkę co umożliwia włączenie funkcji chłodzenia chipsetu (wyłącza poszczególne rejestry na procesorze itp. ok.-5C), oraz nie wyłączaj wiatraczka z chłodzenia wodnego ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych