Skocz do zawartości

Liveforever

OFFLINE Ostatnio: 27 03 2012 22:02
-----

Moje tematy

[wirus] Backdoor.Graybird włamał mi się?

19 05 2008 - 18:47

Pewnego razu przegrałem na chwilę ze służbowego komputera dane (objęte tajemnicą służbową) na mój komputer osobisty (był to jedyny raz kiedy coś takiego zrobiłem). Niestety zapomniałem wyłączyć Internetu, a wersja antywirusa wygasła parę dni wcześniej. Dane znajdowały się na moim kompie góra 20 minut: były w formatach: .doc. xls. .avi i .pps . Niestety parę dni temu doinstalowałem antywirusa i zrobiłem skan: tym razem wykrył on mi wirusa o nazwie: Backdoor.Graybird

http://securityresponse.symantec.com/secur...-040217-2506-99

Który był już na moim kompie rzekomo od 10 września 2007, choć robiłem wiele skanów od tamtego czasu i nic mi nie wykrywał.

Moje pytanie brzmi: czy istnieje możliwość kradzieży danych, a jeśli tak to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Czy mogę sprawdzić czy ten wirus wysyłał jakieś pliki z mojego komputera, czy od razu mam iść na policję?

Zaznaczam także, że dotąd nie ginęły mi żadne pliki, a komputer pracował normalnie. Mam neostradę 512 kb. Czyli prędkość wysyłowa 16kB/s. Pliki te były rozmiarami od 2MB-100MB Czyli czy mam się zamartwiać?