Skocz do zawartości

Liriael

OFFLINE Ostatnio: 05 12 2007 11:34
-----

Moje posty

W temacie: Znikające gigabajty na dysku twardym po formacie

14 11 2007 - 01:43

Ok dzienks za wyklarowanie sytuacji Temat uwazam za zamkniety Pozdro;)

W temacie: Problem z zainstalowaniem Windows XP

11 11 2007 - 12:46

W BIOSie, w sekcji Advanced>Drive configuration ustaw tak:
- SATA: Enabled
- SATA RAID: disabled
- Drive Mode: Legacy
W tym wypadku kontroler SATA bedzie działał jako dodatkowy kontroler IDE.

Jeżeli chcesz aby pracował jako SATA to ustawiasz tak jak wyżej tylko Disk Mode na Enhanced
Dodatkowo przy użyciu CD z Driverami od płyty głównej zrób sobie dyskietkę ze sterownikami do kontrolera SATA (włóż tą płytę do napędu i uruchom komputer, potem powinieneś mieć opcję "make SATA Drivers disc"
Mając już dyskietkę usuń płytę z napędu i włóż instalacyjną windowsa, zrestartuj komputer.
Teraz w momencie uruchomienia instalatora naciśnij F6 (powinno pisać na dole w którym momencie trzeba to zrobić)

Napisz czy działa, jak nie będziemy kombinować dalej, ale pomocne będzie jeżeli spiszesz jakie masz w biosie zakładki, bo nie mam tej płyty fizycznie a z pamieci to mogłem coś pominąć.

Hej dzieki za pomoc juz wszystko dziala okazalo sie ze plytka jest walnieta zle byl scalony sp2 z moim windowsem stary system z sp1 dal sie zainstaslowac i co smieszne z tego co wiem nie posiada on sterow do sata a poszlo bez problemu wiec teraz tylko nie wiem czy chodzi na sata czy na ide Co do biosu mam tam trzy opcje na ata 1. P-ata 2. sata 3. p-ata + sata Ustawilem sobie ta druga a wczesniej mialem opcje trzecia nie wiem czy cos to zmienilo Najgorsze to ze na swoim dysku ide dalej nie moge zainstalowac windy Uruchamia sie program instalacyjny kopiuje pliki i przy ppierwszym restarcie systemu kompa wyskakuje blad ladowania systemu i nic nie moge zrobic jak moglbys cos w tym klimacie napisac bylbym wdzieczny