Witam,
Ostatnio kupiłem starszy egzemplarz X61 i mam dziwny problem.
Coś jest nie tak z połączeniami z internetem. I to niezależnie czy po kablu czy po WiFi. Przez moje ręce przeszło już kilkadziesiąt laptopów IBM/Lenovo i z takimi objawami spotkałem się po raz pierwszy. A więc co się dzieje:
Najpierw na próbę zainstalowałem system Linux Ubuntu 11.04 . Instalacja bez problemu, sterowniki się po-instalowały. I w momencie odpalenia przeglądarki Firefox strony nie chcą się zbytnio otwierać (niektóre chodzą, ale większość - nie ). Wszelkie zmiany ustawień sieciowych zarówno samego urządzenia jak i przeglądarki nic nie pomagają. W tym momencie postanowiłem sprawę sprawdzić na systemie WIN XP. Po zainstalowaniu z recovera systemu WIN XP próbuję otwieranie stron zarówno na Firefoxie jak również MS Explorerze i Operze (znowu zarówno po WiFi jak i po kablu). A strony znowu tylko niektóre się otwierają. Pingi normalne, nie rwą, krótkie czasy, stałe. Próbuje ściągnąć jakiś plik i idzie OK. No ale w momencie uruchomienia aplikacji Lenovo ThinkVantage System Update (wersja 3.15) długo próbuje zlokalizować dostępne aktualizacje, jednak bezskutecznie i po kilku minutach wyskakuje błąd. Od razu nadmieniam, że mam w swojej sieci jeszcze 4 różne laptopy Lenovo i wszystkie w tym czasie działają bez zarzutu. Jak wspominałem wcześniej mam spore doświadczenie w pracy na tych urządzeniach Lenovo i nie spotkałem się z takim problemem dotychczas. Sprawdzałem wile ustawień , niestety bezskutecznie. Kombinowałem z DNSami, nie pomaga. Czy ktoś ma pomysł co to może być?
Lenovo X61 problem z otwieraniem stron www i aktualizacją softweru
Rozpoczęty przez
adalbert68
, 07 04 2012 13:43
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych