Skocz do zawartości

Zdjęcie

Legalizacja czy wódka, alkohol?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 26 03 2008 - 17:27

Od dawna sam walczę z tymi przemyśleniami.

Dlaczego rząd nie chce wprowadzić legalizacji marihuany? Bo co to jest narkotyk? Jest narkotyk, ale ostatnio czytając pewne artykuły czytałem, że marihuana pomaga leczyć różnego rodzaje raka. Wiem, wiem uzależnia i powoduje tam jakieś dziury w mózgu.

Ma ona działanie psychotropowe, w zależności od warunków: uspokajające, lekko euforyzujące i przeciwbólowe; pobudza apetyt, dodatkowo działa rozkurczowo na mięśnie, zmniejsza ciśnienie śródgałkowe i rozszerza oskrzela.

Wikipedia.pl

Wskazania obejmują bóle neuropatyczne w przebiegu stwardnienia rozsianego (SM), leczenie wspomagające średniego i silnego bólu u chorych z zaawansowanym nowotworem, cierpiących mimo stosowania największych tolerowanych dawek opioidów. Lek aplikowany jest w postaci aerozolu na błonę śluzową jamy ustnej. Sativex został zarejestrowany do leczenia tylko w Kanadzie, ale może być też używany ze specjalnych wskazań w Wielkiej Brytanii[2]. Lek czeka na rejestrację w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych

Tutaj dowiadujemy sie, iż składnik marihuany służy jako lekarstwo. Wielu ludzi jest przeciwko temu, dlaczego ? Ponieważ uważają, że marihuana do bardzo groźny narkotyk.

Teraz zainteresujmy się wódką.

Wódka sprzedawana jest w Polsce w dużych ilościach. Lecz nikt nie myśli o skutkach ubocznych, które wystąpią po zażywaniu wódki. Ja znam tylko kilka bo jakoś na w necie tego nie jest za dużo.

-Ogromne problemu z żołądkiem,
-Częste zaburzenia równowagi
-Zwiększone ryzyko pewnych odmian raka, szczególnie wątroby, przełyku, części nosowej gardła, krtani i tchawicy; U kobiet rak sutka,
-Zaburzenia czucia, nerwobóle, osłabienie i brak odruchów ścięgnistych, nogi "jak z waty", niedowłady, porażenia,
-Osłabienie siły i zanik mięsni, osłabienie siły skurczy mięsni gładkich m.in. macicy i jelit,
I wiele wiele innych.

Jakie jest Wasze zdanie na temat alkoholu i marihuany?

Papieros również groźnym narkotykiem. Szybko uzależnia, większe ryzyko zachorowania na raka itp.

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 26 03 2008 - 17:37

Używka i narkotyk to trochę inne rzeczy. Poza tym chyba nie wiesz jak na drugi dzień czuje się osoba, która wcześniej sobie zapaliła.

• 0

#3 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 26 03 2008 - 18:49

Poza tym chyba nie wiesz jak na drugi dzień czuje się osoba, która wcześniej sobie zapaliła.

Trawke?
To raczej wiem ... co nazywasz używką ?
  • 0

#4 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 26 03 2008 - 19:23

Używką jest dla mnie to, co nie powoduje zaburzeń w psychice, czyli kawa, papierosy, nawet alkohol. Narkotyki są psychoaktywne, przez co możemy widzieć np. krasnoludki. :sciana:
  • 0

#5 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 26 03 2008 - 19:26

Marihuany nie paliłem, ale piję i palę codziennie i to w duzych ilościach i jakoś żyje :sciana:
  • 0

#6 Gawron

Gawron

Początkujący

• 110 postów

Napisano 26 03 2008 - 19:30

Używką jest jeszcze Tabaczka :sciana: Co do ziela, po co to g*wno legalizowac ?

To raczej wiem ...
Raz czy Dwa razy spróbowałeś i zasmakowało... Pal kilka lat to zobaczysz co się stanie... Wtedy zamiast mózgu będziesz miał kupe i nawet nie będziesz wiedział, że padniesz jako bezmózga lalka.
  • 0

#7 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 26 03 2008 - 19:34

Raz czy Dwa razy spróbowałeś i zasmakowało

No przepraszam nie jest to raz czy dwa.. ponad 2 lata.

Narkotyki są psychoaktywne, przez co możemy widzieć np. krasnoludki.

Marihuana należy do narkotyków lekkich. Takich jazd jak np. krasnoludki to raczej nie ma.
  • 0

#8 wncvirus

wncvirus

Leń !

• 851 postów

Napisano 26 03 2008 - 19:45

Dziwię się jak to można palić trawkę.Rozumie np.pić spirytus domowej roboty;p.Lepsze efekty są po wypiciu takiej wódeczki domowej roboty.Tak mi sie wydaje bo nigdy nie paliłem.
  • 0

#9 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 26 03 2008 - 19:48

Dziwię się jak to można palić trawkę.Rozumie np.pić spirytus domowej roboty;p.Lepsze efekty są po wypiciu takiej wódeczki domowej roboty.Tak mi sie wydaje bo nigdy nie paliłem.

To po co się dziwisz skoro nigdy nie paliłeś? Ręczę Ci, że od wódki czy spirytusu będziesz miał większe problemy od palenia.
Oczywiście ja nie rozumiem ludzi palących trawkę dzień w dzień. Jeżeli już ma się zamiar palić 2x w tygodniu.
  • 0

#10 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 26 03 2008 - 21:18

A dla mnie wszystkie uzywki, narkotyki itp to kupa, jak ja to mawiam NIE OPLACA SIE

Nie oplaca sie palic papierosow. Dlatego że:
-jest drogo
-nie ma zadnych pozytywnych skutkow
-ma same negatywne skutki

Nie oplaca sie palic trawki. Dlatego że:
-jest drogo
-wszystko co zmienia postrzeganie swiata i odczucia uwazam za trucizne
-uzależnia

Z piciem wodki to bym jednak przystopowal, jako polak wodke wypic mozna :sciana: Oczywiscie bez przesady, ilosci musza byc ograniczone, co za duzo to nie zdrowo
  • 0

#11 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 26 03 2008 - 21:33

Oczywiscie bez przesady, ilosci musza byc ograniczone, co za duzo to nie zdrowo

To samo tyczy się trawki.. bez przesady, ilości muszą być ograniczone, co za dużo to nie zdrowo.

Wódka tak czy siak powoduje większe uszczerbki na zdrowiu.

• 0

#12 pash

pash

Zaawansowany użytkownik

• 665 postów

Napisano 26 03 2008 - 21:39

wodka nie uzaleznia tak silnie

• 0

#13 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 26 03 2008 - 21:50

Ale również uzależnia. Dziwi mnie jedna rzecz a mianowicie : Dlaczego marihuana jest legalizowana w Holandii a w innych krajach nie. Przecież w innych krajach i tak policja ma małe szanse na złapanie ludzi hodujących. Załóżmy w Polsce duża ilość młodych ludzi hoduje "trawkę" w domu. Diler wpada 1/100. Moim zdaniem nie powinno być zabronione palenie w Polsce. Dobra może być już ta kara za hodowanie i złapanie na gorącym uczynku w domu, ale dlaczego karają za palenie ?
  • 0

#14 Gawron

Gawron

Początkujący

• 110 postów

Napisano 26 03 2008 - 22:14

Tak naprawdę z tego co czytałem i słyszałem, to alkohol uzależnia bardziej od trawki.

Wracając do samego palenia, ludzie palą to świństwo tylko i wyłącznie przez ciekawość; to zakazany owoc, ma dekadencki posmak. I tutaj właśnie przydałaby się ta legalizacja, ale niestety skutki jarania, nie ukrywajmy są negatywne. To niestety równa się z nie akceptowaniem tego przez polskie prawo i dlatego nie jest ona zlegalizowana :sciana:
  • 0

#15 BB1910

BB1910

Początkujący

• 62 postów

Napisano 27 03 2008 - 15:04

Ale w trawce są składniki, które leczą raka. To w pewien sposób powinno prowadzić do legalizacji.
  • 0

#16 Ziele

Ziele

Biblioteka Zielińskiego

• 1 812 postów

Napisano 27 03 2008 - 16:49

Może i powinno prowadzić do legalizacji, ale tylko i wyłącznie w szpitalach ;)
  • 0

#17 Gawron

Gawron

Początkujący

• 110 postów

Napisano 27 03 2008 - 17:54

w szpitalach

Dla nienormalnych ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych