Planuje zakup laptopa dla żony. Priorytety:
- dobra matryca (możliwie pełne pokrycie przestrzeni sRGB i dobre kąty), bo komp będzie służył w dużej mierze do obróbki zdjęć,
- dobre głośniki (przynajmniej na tyle, by słuchanie muzyki było przyjemne),
- niska awaryjność.
Wiem, że ani edycja zdjęć, ani słuchanie muzyki, to nie są idealne zastosowania dla laptopa i jestem świadom pewnych ograniczeń.
Poszukiwana przekątna ekranu to 15,6-17,3".
Laptop nie będzie wykorzystywany do jakichś bardzo obciążających zadań, więc CPU i GPU nie muszą mieć gamingowej wydajności. Mile widziany (choć nie obowiązkowy) jest natomiast pojemy dysk. Ewentualnie mogę z niego zrezygnować na rzecz SSD (i pliki trzymać na dysku zewnętrznym).
Budżet - wiadomo, że im mniej, tym lepiej

Bardzo podobają mi się HP Envy dv7 z matrycami Full HD (np. 7260sw), bo zapewniają bardzo dobre odwzorowanie kolorów i mają dobre głośniki. Ale HP... Sporo złego słyszałem o Pavilionach, sam też nie mam najlepszych doświadczeń.
Nieco gorszą (pod względem palety barw) matryce znalazłem w Asusie N76VZ, ale i o nim naczytałem się wielu niepochlebnych opinii związanych z jakością i usterkami (podobno Asus niestety obniżył loty).
Trzecim laptopem, jakiego znalazłem jest Dell Inspirion 17R SE 7720. Z tej trójki ma najsłabszą matrycę, mocno się grzeje i, choć to Dell, podobno także nie jest ideałem jakości i bezawaryjności.
Czy potraficie doradzić co wybrać i możecie polecić coś spoza mojej shortlisty? A może to są jednak najlepsze opcje i trzeba zdecydować się na jedną z nich (którą)?