Skocz do zawartości

Laptop i przegrzewanie się.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Quarien_*

Gość_Quarien_*

Napisano 30 06 2008 - 23:53

Witam.
Mam naprawdę irytujący problem z moim laptopem. Jest to Toshiba P200-14H (nie wiem, czy to wam coś powie ;)). Gdy kupiłem ją około grudnia to po odpaleniu np. Obliviona na pełnych detalach ledwo słyszałem wiatraczek. Teraz, gdy włączam przeglądarkę to się dzieje temperaturowy Sajgon. Uważam, że jest to wina po prostu kurzu w środku. I teraz problem. Ponieważ laptop jest kupiony w grudniu, jeszcze mam gwarancję, więc czy utracę ją, odkręcając dolną pokrywę i jakoś wydmu[beeep]ąc kurz? Jasne, mogę oddać go do serwisu, ale ja mogę się z tym uporać w jeden dzień, a oni w tydzień.

Dodatkowo, co jakiś czas (1-3h) komputer się zawiesza. Najpierw pojawia się mała klepsydra przy strzałce, potem już nie da się kliknąć na nic, ale raczej to wina Widowsa.

Z góry dziękuję za pomoc.

• 0

#2 kuba_kubi

kuba_kubi

Zaawansowany użytkownik

• 807 postów

Napisano 01 07 2008 - 01:11

http://www.allegro.pl/item391780427_obroto...fvat.html#photo moze kup cos takiego lub podobnego??

• 0

#3 Gość_Quarien_*

Gość_Quarien_*

Napisano 01 07 2008 - 12:53

Ale po cholerę? Skoro laptop świetnie sobie dawał radę, jak był nowy. Jasne, jeśli podkręciłbym procesor, to takie coś miało by sens, ale nie zrobiłem czegoś takiego.

Powtarzam pytanie. Czy zdjęcie pokrywy i wydmuchanie kurzu, może być źle widziane na gwarancji?
  • 0

#4 konrad18

konrad18

Zaawansowany użytkownik

• 548 postów

Napisano 01 07 2008 - 13:10

Ale po cholerę? Skoro laptop świetnie sobie dawał radę, jak był nowy. Jasne, jeśli podkręciłbym procesor, to takie coś miało by sens, ale nie zrobiłem czegoś takiego.

Powtarzam pytanie. Czy zdjęcie pokrywy i wydmuchanie kurzu, może być źle widziane na gwarancji?

do cholery zrywanie plomb jest automatyczną utratą gwarancji,zanieś do nich i powiedz jaka jest sprawa.Możesz spróbować sprężonym powietrzem w spray'u
  • 0

#5 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 01 07 2008 - 13:11

Jezeli na klapkach nie ma plomb gwarancyjnych ( ja jeszcze sie nie spotkalem z takimi) na klapkach to nie stracisz gwarancji. Najprosciej bedzie zadzwonic i zapytac o to w miejscu gdzie kupowany byl laptop. Ps samo wydmuchanie kurzu nic nie da na 100% czeka ciebie odkrecanie wiatraka i czyszczenie radiatora pedzelkiem
  • 0

#6 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 01 07 2008 - 14:03

Wina przegrzewania jest winą kurzu w kanałach wentylacyjnych. Podaj jakie masz temperatury w środku laptopa. Zainstaluj sobie do tego program Everest Ultimate i sprawdz te temperatury.
  • 0

#7 Gość_Quarien_*

Gość_Quarien_*

Napisano 01 07 2008 - 15:37

Dobra, mniejsza, oddaję do serwisu, najwyżej będę mieć komputerowy powrót do przeszłości... -.-

Co do temperatury procka...

Dołączona grafika

Frustrujące, nieprawdaż?
Mam nadzieję, że forum się nie rozjechało.
  • 0

#8 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 01 07 2008 - 16:14

No to temperatura jest za wysoka. Podczas grania będzie ponad 100C . No jedyne wejście to go przeczyścić w środku od kurzu.
  • 0

#9 Gość_Quarien_*

Gość_Quarien_*

Napisano 01 07 2008 - 16:40

Tak też myślałem. Oczywiście, z aplikacji miałem otwarte tylko GG, Firefox i chyba foobara 2k.

Cóż, czyli jutro trzeba oddać komputer do serwisu.
  • 0

#10 Gość_qiqqq_*

Gość_qiqqq_*

Napisano 03 07 2008 - 13:37

Ja na twoim miejscu wyczyścił bym go sam. Swojego notka rozkręcałem kilkakrotnie przed oddaniem go do serwisu. Mimo tego, że były widoczne ślady rozkręcania (pościerane śrubki), przyjęli mi go bez żadnych problemów. Musiałbyś pozrywać plomby, żeby Ci go nie przyjęli, tego nie zrobisz jak odkręcisz tylko dolną obudowę.
  • 0

#11 Gość_Quarien_*

Gość_Quarien_*

Napisano 08 07 2008 - 15:25

Wybaczcie, za tak późną odpowiedź, ale miałem wiele rzeczy na głowie i na śmierć zapomniałem odpisać. Laptopa oddałem do serwisu Toshiby (bodaj nazywali się AC serwis). Odkurzenie i wymiana pasty na procku zajęła im jeden dzień. Pomogło. Podczas grania procesor osiąga max temp 60 stopni, podczas normalnej pracy - 40. Aha, i jak się zawieszał, tak się zawiesza. Cóż, muszę zrobić formata, a tak mi się nie chce robić kopii 400 GB -,-...

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: wysoka temperatura przegrzewanie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych