Skocz do zawartości

Zdjęcie

Laptop do pracy zamiast stacjonarnego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebolec

sebolec

Obserwator

• 8 postów

Napisano 27 12 2009 - 14:21

Witajcie,

Noszę się z zamiarem zmiany sprzętu komputerowego. Żonka, z racji niewielkiej przestrzeni życiowej (kawalerka!), namawia mnie na laptopa. Obecnie korzystam z komputera stacjonarnego podłączonego do monitora 20'' i na tym zestawie pracuje mi się bardzo dobrze. Jednakże małżonka ma swoje argumenty:
  • hałas wentylatorów po nocy,
  • zużycie energii,
  • zajmowane miejsce.

Ja nigdy nie miałem laptopa. Czy z punktu widzenia ergonomii jest w ogóle sens zakupu lapka do działalności opartej głównie na:
  • Photoshop,
  • Illustrator,
  • Notepad ++,
  • Office?

Myślę, że do zadań specjalnych, jak obróbka zdjęć i podobne, podłączałbym do laptopa mój monitor + klawiaturę usb. Czy będę do tego potrzebował stacji dokującej?

Czy jest sens kupowania laptopa do zastosowań jak wyżej? Przenośny sprzęt przydałby mi się, ale szkoda mi pieniędzy i przestrzeni życiowej na dwa komputery (laptop + blaszak). Natomiast nie jestem przekonany, czy korzystając wyłącznie z laptopa będzie mi się dobrze pracowało...

Z góry dziękuję za opinie i porady.

• 0

#2 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 27 12 2009 - 15:15

Skoro pracujesz na tak zaawansowanych programach graficznych to nie widzę sensu zamiany na lapka, "szop" + ilustrator sam wiesz ile potrafi "zjeść" wszelkiego rodzaju pamięci, chyba że używasz tych programów jako amator, od czasu do czasu. Kompa stacjonarnego można skutecznie wyciszyć lub zamiast wydawać te niemałe pieniądze na bardziej zaawansowanego lapka, jak to nazywasz "do zadań specjalnych", wydać raczej na cichy i bardziej wydajny PC'et stacjonarny. Jeśli zajmujesz się tym zawodowo to pytanie jest dla mnie niezbyt zrozumiałe z powodów o których wcześniej wspomniałem.

• 0

#3 sebolec

sebolec

Obserwator

• 8 postów

Napisano 27 12 2009 - 15:27

Tak właśnie myślałem, że to byłoby wariactwo.

Temat pojawił się, kiedy postanowiłem wyciszyć komputer. Oczywiście od razu wpadłem na pomysł wymiany paru gratów w środku komputera i wtedy Żonka stwierdziła, że "to już lepiej laptopa kupić". Jak pisałem, w temacie notebooków jestem kompletnie nieobeznany.

Dzięki za odpowiedź.

PS. Odnośnie zasobożerności produktów Adobe - pracuję na dual core e2200 i 2gb ramu. Jest ok.
PS2. Do "zadań specjalnych" miał być podpinany monitor. Laptop miał być do wszelkich zastosowań, bez nadawania mu miana i specjalizacji. :D
  • 0

#4 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 27 12 2009 - 16:06

PS. Odnośnie zasobożerności produktów Adobe - pracuję na dual core e2200 i 2gb ramu. Jest ok.

wytłuszczenie oznacza, że zajmujesz się tym po amatorsku, a to znaczy, że małżonka może mieć rację. Już do 3 k/zł możesz spokojnie kupić lapka, który spełni twoje oczekiwania.
  • 0

#5 sebolec

sebolec

Obserwator

• 8 postów

Napisano 27 12 2009 - 16:12

Pytanie teraz co z podpięciem monitora do laptopa? Czy potrzebna jest stacja dokująca, czy znajdę coś z DVI? Nie wyobrażam sobie pracy na 15- czy 17-calowej matrycy. Cena do 3500 netto. Oczywiście im mniej tym lepiej.
  • 0

#6 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 27 12 2009 - 16:45

Do 4.27 k/zł znajdziesz porządnego lapka z wyjściem DVI i HDMI, nie potrzebna jest do tego stacja dokująca, zakładając pewne kryteria coś tu dla siebie znajdziesz: http://www.ceneo.pl/Laptopy;004+slaptop

Jedna z propozycji: http://www.krsystem.pl/acer_as8935g664g50mn_lx.pd20x.004-item-3618.html
  • 0

#7 sebolec

sebolec

Obserwator

• 8 postów

Napisano 27 12 2009 - 17:14

Czy podpięcie monitora przejściówką HDMI - DVI (zakładając, że laptop będzie miał wyłącznie wyjście HDMI) będzie stratne? Czy lepiej poszukać notebooka z wyjściem DVI?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych