Witam!
Mam problem odnośnie mojego laptopa HP Pavilon dv9408ca (kanadyjski model) otóż gdy "zmieniłem" Viste Home Premium na XP Professional SP2 mam problem ze znalezieniem sterowników, znalezione przezemnie sterowniki ze strony producenta http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwar...94&lang=pl# i jeszcze znalazlem do karty graficznej na stronie nvidii. Nie działa mi normalna karta sieciowa tylko działa bezprzewodowa, nie mam również dźwięku. I nie do końca mam Viste usunięta z dysku gdyż nie wykrywa mi partycji recovery i niezformatowalo czesci dysku C gdzie jest Vista, troche czytalem inne fora dyskusyjne i pisali zeby poszukac sterownikow do chipsetu czy SATA nieznam sie zabardzo i cos nie moge znalezc, w programie EVEREST pokazuje mi nazwe plyty glownej:
Hewlett-Packard HP Pavilon dv9000 ( GL889UA#ABL)
Producent Quanta
nazwa: 30B9
wersja 65.28
Bylbym wdzieczny za pomoc w znalezieniu sterownikow i z pomyslem jak usunąć do końca Viste.
Laptop HP Pavilon dv9408ca
Rozpoczęty przez
dymcio111
, 06 10 2007 21:58
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 10 2007 - 21:58
Napisano 07 10 2007 - 14:34
Wydaje się, że ten model nie do końca jest Windows XP ready, bo jaki miałby producent interes w braku sterowników do LAN,Mobo i dźwięku. Zobacz na jakim chipsecie jest laptop i poszukaj informacji jakie karty muzyczne się w nim montuje, tylko w ten sposób znajdziesz sterowniki... albo poproś o support producenta, z pewnością odpowiedzą, bo Google milczyw sprawie tego modelu
Napisano 13 11 2007 - 10:45
niewiem jak sprawdzic chipset, pytalem sie faceta w sklepie komputerowym to mowil ze jakis plik trzeba wgrac i chyba pozniej bios zaktualizowac, cos takiego (fajnie bo wiem jak
) i ze cos tam sie sciaga chyba ze strony producenta, ja niewiem jak to zrobic samemu
a zeby on mi to zainstalowal to 100zł. Pozniej niby normalnie bym mogl ciagle instalowac windows xp, dzwiek i LAN by bylo chyba
Napisano 13 11 2007 - 20:57
Niestety, ale ja też "trafiłem" już kompa, na którego sterowników pod XP po prostu nie ma! Tylko Vista i już. Widać to coraz częstszy problem...
Napisano 14 11 2007 - 10:32
Sprzedawca w komputerowym sklepie mi mówił że sporo osób kupuje laptopy z Vistą i przychodzi do niego żeby im XP zainstalował, czyli musi jakoś działać ten sposób co on mi mówił. Cześć sterowników da się znaleźć na stronie producenta, akurat do mojego lapa nie mam do LANu i do dźwięku, ale on by mi to jakoś zrobił, tylko wiesz $$$
23.12.2007
@makensis wielkie dzieki za pomoc, w prawdzie nikogo sie niepytalem o suport ale troche poszperalem na angielskich stronkach gdzie ktos podal zeby sterowniki wziasc z innego modelu jesli mam z serii dv9000 to patrze na model na samej gorze z listy modeli i wszedlem w ten model na gorze i tam byly te sterowniki do LANu i dzwieku ktore potrzebowalem a reszte mialem juz normalnie wchodzac w sterowniki pod moj model dv9408ca, od dzis sie ciesze XP na laptopie a Viste na jakis czas pozegnam. Mam nadzieje ze komus ulatwie tez przejscie z Visty na XP co w sumie nieokazalo sie az takie trudne a za moze 5min roboty bym musial w sklepie facetowi zaplacic 100zl
.pozdrawiam
23.12.2007
@makensis wielkie dzieki za pomoc, w prawdzie nikogo sie niepytalem o suport ale troche poszperalem na angielskich stronkach gdzie ktos podal zeby sterowniki wziasc z innego modelu jesli mam z serii dv9000 to patrze na model na samej gorze z listy modeli i wszedlem w ten model na gorze i tam byly te sterowniki do LANu i dzwieku ktore potrzebowalem a reszte mialem juz normalnie wchodzac w sterowniki pod moj model dv9408ca, od dzis sie ciesze XP na laptopie a Viste na jakis czas pozegnam. Mam nadzieje ze komus ulatwie tez przejscie z Visty na XP co w sumie nieokazalo sie az takie trudne a za moze 5min roboty bym musial w sklepie facetowi zaplacic 100zl
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych