Witam
Ostatnio kolega prosił mnie o przeinstalowanie jego Aspiro 5520 z visty ultimate 64bit na XP.Po wypaliłem płyty XP w nLite ze sterami sata do jego lapka wszystko szło gładko ale podczas instalacji coś poszło nie tak z instalacją tych sterów, Xp zainstalował się normalnie wszystko gitara ale brakowało cd-romu, nie widać go w menadżerze(nawet nie ma żadnego info, że coś jest nie zainstalowane albo stwarza jakiś problem)bios też nie widzi cd nawet nie mogę ustawić bootowania z cd.
Zrobiłem instalkę systemu Vista 64bit z usb w "win to flash" przeinstalowałem system ale napęd nie powrócił, zaktualizowanie biosu też nic nie pomogło, odinstlowywałem kontrolery w menadżerze reinstal system z xp na viste i vista na xp z multum razy żadnych efektów.Dodam że cd normalnie się otwiera gdy włoże płyte wszystko zaczyna pracować płytka się kręci lap niby myśli ale nic się nie pokazuje i cd staję. Myślę że te stery mogły coś poprzestawiać z ID i komputer nie może odnaleść cd jeśli tak to nie mam teraz pojęcia jak to odkręcić.
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi pozdrawiam.
0
Laptop Acer Aspiro problem z napędem CD-rom po przeinstalowaniu systemu.
Rozpoczęty przez
maciek3575
, 14 11 2012 21:25
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 14 11 2012 - 21:25
Napisano 14 11 2012 - 21:53
Panel sterowania wybieramy pozycję Dodaj sprzęt. Po pojawieniu się okna kreatora i przeczytaniu informacji klikamy przycisk Dalej. Z listy zainstalowanych urządzeń wybieramy element, który chcemy dodać. Jeśli nie figuruje on na owej liście klikamy na przycisk Dodaj nowe urządzenie, a następnie Dalej. System operacyjny Windows XP zdiagnozuje komputer w poszukiwaniu nowego sprzętu. Jeśli kreator niczego nie wykryje, w kolejnym oknie będziemy mieli możliwość ręcznego wybrania typu urządzenia. Klikamy na przycisk Pokaż wszystkie aby wyświetlić pełną listę dostawców sprzętu i zaznaczyć odpowiednie urządzenie. Po tej operacji system poinformuje czy posiada sterownik odpowiedni dla tego urządzenia. Jeżeli tak to automatycznie go zainstaluje.
Użytkownik Qauke edytował ten post 14 11 2012 - 22:00
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych