już od dłuższego czasu rozglądam się za kompletnym zestawem komputerowym za kwotę 2500zł. Od razu zaznaczę, że zestaw zamierzam podkręcić - nie znam sie na tym, ale na pewno w krótkim czasie się to zmieni.
- nie chce nic, czego nie wykorzystam, a co posiada niepotrzebne bajery
- komputer będzie również wykorzystywany do gier, więc zależy mi na dobrej karcie graficznej która poradzi sobie z nowymi tytulami (Starcraft 2, może diablo 3, Fallout 3 - podobno ma za jakiś czas się ukazać. Nie pogardzę tytułami, które ce[beeep]ą się świetną grafiką - chętnie zagram w tak chwalonego Crisisa)
- system operacyjny: Windows Vista 32bit Home premium, i zapewne jakaś wersja Linuxa (niedawno zacząłem się interesować tym systemem)
- komputer zostanie poddany OC, ale tylko takiemu, aby w pełni wykorzystać możliwości karty graficznej (proc+RAM - może później karta graficzna, ale nie wiem czy będzie to miało sens, jak myślicie? <koszty związane z wymianą chłodzenia karty, ceny nowych kart graficznych, które będą bardzo atrakcyjne w stosunku cena/wydajność>
- bardzo mi zależy na tym, aby komputer był cichy
Jako że od ok. 2 miesięcy śledzę różne fora internetowe, zdążyłem ułożyć sobie taki oto zestaw:
1. Płyta główna - ASUS p5q delux/ASUS p5q-e
2. Procesor - intel e8400/e8500 - czy różnica w możliwościach po OC jest tak duża, że warto dopłacać te 60 - 80zł? I przedewszystkim - czy w moim przypadku warto dopłacać?
3. Pamięć RAM - Mushkin RedLine 2x2 GB 1066MHz - zastanawiałem się nad tymi pamięciami, ale ostatnio wiele osób poleca OCZ Titinium. (zależy mi na 4GB. Wiem, że mam 32bitowy system, ale w przyszłośći pewnie go zmienię. Poza tym systemem tym jest Vista, więc wydaje mi się, że czasami w grach może być odczuwalny brak RAMu - w przypadku 2GB.
4. Karta graficzna - ASUS HD 4870 512MB GDDR5 - jeżeli jest coś w podobnej cenie lepszego, to byłbym wdzięczny za info
BTW. orientujecie się może, kiedy wychodzą wersje 1GB? Liczę na to, że po ich premierze te starsze modele będą tańsze. Ew. kupie ten z 1GB - i znów pytanie czy warto <monitor 22', patrz gry>
5. Dysk twardy - Samsung Spinpoint f1 320GB - na to chyba jestem zdecydowany. Zależy mi na tym, aby dysk był cichy.
6. Napęd - Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-215DBK SATA OEM Black/Nagrywarka DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA
8. Zasilacz - Corsair 520W - ten z odpinanymi kablami.
7. Obudowa - Antec nine hundred gamer case - i tu pytanie, zgadnijcie jakie
Wiem, że cena tego kompa przewyża 2500 zł o ok. 200zł. I właśnie stąd moje następne pytanie. Czy w okresie nawet kilku tygodni planowane są jakieś premiery nowych komponentów, które spowodowałyby spadek cen tych obecnych? ach, zapomniałbym. Czy mam dokupić inny cooler na procesor?

Moja zawartość
Nie podano