Skocz do zawartości

Kościak

OFFLINE Ostatnio: 03 08 2008 22:16
-----

Moje tematy

Nowy komputer do kwoty ok. 2500 zł

30 07 2008 - 20:41

Witam,

już od dłuższego czasu rozglądam się za kompletnym zestawem komputerowym za kwotę 2500zł. Od razu zaznaczę, że zestaw zamierzam podkręcić - nie znam sie na tym, ale na pewno w krótkim czasie się to zmieni. :P I tutaj kilka szczegółów co do zestawu:
- nie chce nic, czego nie wykorzystam, a co posiada niepotrzebne bajery
- komputer będzie również wykorzystywany do gier, więc zależy mi na dobrej karcie graficznej która poradzi sobie z nowymi tytulami (Starcraft 2, może diablo 3, Fallout 3 - podobno ma za jakiś czas się ukazać. Nie pogardzę tytułami, które ce[beeep]ą się świetną grafiką - chętnie zagram w tak chwalonego Crisisa)
- system operacyjny: Windows Vista 32bit Home premium, i zapewne jakaś wersja Linuxa (niedawno zacząłem się interesować tym systemem)
- komputer zostanie poddany OC, ale tylko takiemu, aby w pełni wykorzystać możliwości karty graficznej (proc+RAM - może później karta graficzna, ale nie wiem czy będzie to miało sens, jak myślicie? <koszty związane z wymianą chłodzenia karty, ceny nowych kart graficznych, które będą bardzo atrakcyjne w stosunku cena/wydajność>
- bardzo mi zależy na tym, aby komputer był cichy

Jako że od ok. 2 miesięcy śledzę różne fora internetowe, zdążyłem ułożyć sobie taki oto zestaw:

1. Płyta główna - ASUS p5q delux/ASUS p5q-e

2. Procesor - intel e8400/e8500 - czy różnica w możliwościach po OC jest tak duża, że warto dopłacać te 60 - 80zł? I przedewszystkim - czy w moim przypadku warto dopłacać?

3. Pamięć RAM - Mushkin RedLine 2x2 GB 1066MHz - zastanawiałem się nad tymi pamięciami, ale ostatnio wiele osób poleca OCZ Titinium. (zależy mi na 4GB. Wiem, że mam 32bitowy system, ale w przyszłośći pewnie go zmienię. Poza tym systemem tym jest Vista, więc wydaje mi się, że czasami w grach może być odczuwalny brak RAMu - w przypadku 2GB.

4. Karta graficzna - ASUS HD 4870 512MB GDDR5 - jeżeli jest coś w podobnej cenie lepszego, to byłbym wdzięczny za info :P
BTW. orientujecie się może, kiedy wychodzą wersje 1GB? Liczę na to, że po ich premierze te starsze modele będą tańsze. Ew. kupie ten z 1GB - i znów pytanie czy warto <monitor 22', patrz gry>

5. Dysk twardy - Samsung Spinpoint f1 320GB - na to chyba jestem zdecydowany. Zależy mi na tym, aby dysk był cichy.

6. Napęd - Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-215DBK SATA OEM Black/Nagrywarka DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA

8. Zasilacz - Corsair 520W - ten z odpinanymi kablami.

7. Obudowa - Antec nine hundred gamer case - i tu pytanie, zgadnijcie jakie :P Czy warto ją kupować w moim przypadku? Bardzo się na nią nastawiłem ze względu na to, że ma aż 4 wbudowane fany. Do tego wydaje się być naprawdę 'cool' :P Tylko ta cena...

Wiem, że cena tego kompa przewyża 2500 zł o ok. 200zł. I właśnie stąd moje następne pytanie. Czy w okresie nawet kilku tygodni planowane są jakieś premiery nowych komponentów, które spowodowałyby spadek cen tych obecnych? ach, zapomniałbym. Czy mam dokupić inny cooler na procesor?