Witam,
ostatnio, nie mając wiele do roboty, stworzyłem takie coś:
Konfigurator zestawów komputerowych
Proszę Was, jako obeznanych z tematyką komputerową forumowiczów, o przetestowanie programu i określenie czy fajne/niefajne :) Od razu uprzedzam, że konfigurator jest przeznaczony dla osób, które chociaż trochę wiedzą, co chcą kupić. Możliwość eksportowania danych do BBCode pozwala na wklejenie zestawu chociażby tutaj, gdzie inni użytkownicy mogą (mając wygodny dostęp do danych) doradzić co i jak. Zapraszam do testowania :)
Cechy skryptu:
- ponad 20,000 podzespołów w bazie
- wyszukiwarka
- najniższe ceny w sklepach
- testowanie kompatybilności podzespołów
- sprawdzanie relacji procesor - karta graficzna
- szybkie linki do testów
- export do formatu BBCode (obrazki + ceny + link)
- dobór optymalnego procesora względem wyszukanych
- sprawdzanie zapotrzebowania na moc (zasilacz)
- permalinkowanie zestawu
:: Lada moment:
- jednoklikowy dobór procesora w danej cenie
- jednoklikowy dobór karty graficznej w danej cenie
- śledzenie ceny zestawu (powiadomienia mailowe)
- co tylko wymyślicie :)
Działa ładnie pod FF i Operą. IE trochę kuleje.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wszelkie uwagi oraz pomysły! :)
Konfigurator zestawów komputerowych
Rozpoczęty przez
stealz
, 24 01 2009 22:03
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 01 2009 - 22:03
Napisano 24 01 2009 - 23:12
Konfigurator super
Jedynie co mnie wkurza to to, że jak się wybierze procesor trzeba czekać na
"Trwa sprawdzanie relacji CPU - GPU..." ale jak już oceni relacje to robi to prawidłowo. No i pokazuje cenę końcową zestawu, tylko zastanawia mnie jak to działa. Zbiera do kupy ceny z najtańszych sklepów i wtedy części są z różnych sklepów ?
Ogólnie to trzeba pogratulować bo przyda się coś takiego
"Trwa sprawdzanie relacji CPU - GPU..." ale jak już oceni relacje to robi to prawidłowo. No i pokazuje cenę końcową zestawu, tylko zastanawia mnie jak to działa. Zbiera do kupy ceny z najtańszych sklepów i wtedy części są z różnych sklepów ?
Ogólnie to trzeba pogratulować bo przyda się coś takiego
Napisano 24 01 2009 - 23:23
Solidnie wykonane, estetycznie, nie odpycha ilosc przyciskow, buttonow, list, tabel. Prostota i skutecznosc. I do tego przydatne. Choc na stronach sklepow internetowych pojawiaja sie takie konfiguratory. Gratuluje. Ile czasu zajelo tworzenie takiego cuda?
Napisano 24 01 2009 - 23:26
@damian_im2,
hmm... dziwne, u mnie sprawdzanie relacji trwa pół sekundy :) Całość działa na Ajaksie, więc najprawdopodobniej masz problem z pingami.
Co do cen - tak, w efekcie są to podzespoły z różnych sklepów (wybierane wg najniższych cen w sklepach w całej Polsce). Po kliknięciu w nazwę produktu jesteś przenoszony na ceneo, gdzie masz pełny wykaz cen. Niestety na razie nie ma opcji, by dodać funkcję zawężania zbioru do konkretnego sklepu (a szkoda, bo bym chciał). Może w przyszłości :)
hmm... dziwne, u mnie sprawdzanie relacji trwa pół sekundy :) Całość działa na Ajaksie, więc najprawdopodobniej masz problem z pingami.
Co do cen - tak, w efekcie są to podzespoły z różnych sklepów (wybierane wg najniższych cen w sklepach w całej Polsce). Po kliknięciu w nazwę produktu jesteś przenoszony na ceneo, gdzie masz pełny wykaz cen. Niestety na razie nie ma opcji, by dodać funkcję zawężania zbioru do konkretnego sklepu (a szkoda, bo bym chciał). Może w przyszłości :)
Napisano 24 01 2009 - 23:30
W każdym razie, konfigurator super
Napisano 24 01 2009 - 23:32
@oskar93
dzięki za uznanie :) Konfigurator, jak już napisałem, bazuje na najniższych cenach w Polsce, a nie na ofercie każdego sklepu z osobna. Ma to swoje plusy i minusy. Chciałem stworzyć coś, co działałoby "pół-online", bez ciągłego przeładowywania strony (to mnie zawsze wkurzało w konfiguratorach sklepowych). Skrypt pisałem pare dni.
dzięki za uznanie :) Konfigurator, jak już napisałem, bazuje na najniższych cenach w Polsce, a nie na ofercie każdego sklepu z osobna. Ma to swoje plusy i minusy. Chciałem stworzyć coś, co działałoby "pół-online", bez ciągłego przeładowywania strony (to mnie zawsze wkurzało w konfiguratorach sklepowych). Skrypt pisałem pare dni.
Napisano 25 01 2009 - 10:45
Bardzo dobre narzędzie. Moja ocena to 9/10, jedyna wada to wpisywanie tych produktów, można by zrobić listę, no i jakby się jeszcze dało ładniejszy interfejs. Za cały program wielkie BRAWO!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych