od serwerow zawsze byl admin. Poza tym jezeli poczta/www itp nie sa bezposrednio powiazane z aplikacjami jakich uzywasz w firmie, to lepszym rozwiazaniem byloby postawienie osobnej maszyny. Dodatkowo musisz przemyslec jak wazne sa informacje na tej maszynie. Jezeli np macie bazy mssql ktora zawiera wazne informacje to ja bym nie wystawial tego na zewnetrznym IP najlepiej to tylko w localhost i dawac neta tylko na czas aktualizacji
Maszyna do linuksa nie musiala by byc jakas wypasna, jakas prosta konfiguracja i postawic np na debianie ewentualnie ubuntu-serwer i tam dac poczte/www iptables (firewall) oraz htb (dzielnie lacza w sieci firmowej)
Anyway jezeli strasznie ci zalezy zeby jednak to stalo na windows server, to przede wszystkim zaopatrz sie firewall (cos dodatkowego poza tym w windows) najlepiej dedykowanego pod serwery + anytwirus. Co do poczty to nie pamietam zbyt dokladnie juz, dlatego tez nie pamietam czy windows ma cos wbudowanego czy tez trzeba skorzystac z exchange, czy tez oba rozwiazania.
Dodatkowo potrzebujesz 2 maszyny z serwerem dns (pierwsza to ta gdzie bedzie poczta i reszta uslug) a druga to secondary dns (sam dns czy co tam chcesz). Ewentualnie IP fail over lub 2 IP i troche czasu by sie pobawic
PS. Właśnie sobie przypomniałem windows ma wbudowany serwer poczty. Wejdz w administracje serwerem (bodaj Start->programy -> Administracja (czy jakos tak) -> zarzadzaj serwerem) Add or remove role (nie wiem jakie tlumaczenie dali w polskiej wersji) i tam z listy wybierzesz serwer poczty.