Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer wyłącza się podczas grania.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 ImmortalMurda

ImmortalMurda

Nowy

• 2 postów

Napisano 26 06 2013 - 18:08

Witam!
Szukałem rozwiązania mojego problemu na dużej ilości stron internetowych, ale nie znalazłem, dlatego zwracam się do Was. Mój sprzęt:

Karta graficzna – GeForce with CUDA GTX 560Ti MSI 1024MB

RAM – Patriot Viper Xtreme DDR3 2x4GB 1600MHz

Płyta główna – Gigabyte GA-990XA-UD3

Zasilacz – Pure Power L8CM 630W

Procesor – AMD X8 FX-8150 3.6GHz BOX [Socket AM3+ | 125W |]

Radiator – Noctua NH-D14

System – Windows 7 Home Premium 64Bit

Kupiłem nowiusieńki komputer rok temu, co kosztowało mnie 4600 zł. Parametry ma takie, że najbardziej wymagająca gra na rynku powinna być dla niego bułką z masłem. Jednak tak nie jest. Odkąd dostałem sprzęt, miałem z nim problemy – otóż przy lepszych grach, typu Max Payne 3, GTA IV, Wiedźmin 2 czy Assassin’s Creed 3, komputer zwyczajnie się wyłączał. Bez komunikatu, bez restartu, po prostu się wyłączał. W serwisie Komputronika był już wiele razy, jednak dalej nie zlokalizowali przyczyny. Obalałem wszystkie ich pomysły, czyli:
a) odpiąłem wszystkie sprzęty zewnętrzne (myszka, klawiatura, monitor, głośniki itp) i grałem na innych.
B) całkowity reinstall systemu

c) był czyszczony serwisowo w Komputroniku

Jednak problem pozostał. Co ciekawe, panowie z Komputronika grali u siebie w te same gry przez 8 godzin i komputer się nie wyłączał. Był sprawdzany całą noc, najbardziej wymagającymi programami graficznymi – nic. Najczęstsza odpowiedź znaleziona na forach – przegrzanie. Gdy sprawdzałem temperaturę przy pomocy programu CoreTemp, nie wykazywał większych skoków temperatury. Jednak jak to możliwe, że mi wyłącza się po upływie 15, 30 czy 40 minut, a im nie? Podawajcie proszę wszystkie pomysły jakie przyjdą Wam na myśl, dlaczego taki sprzęt wyłącza się przy grach z 2008 roku?

Pozdrawiam.

• 0

#2 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 26 06 2013 - 18:37

Zasilacz podmieniałeś na inny ? albo sprawdzałeś napięcia multimetrem ? Jaka wersja Bios na płycie głównej ? Jakie temperatury rdzeni ? Wklej jakiś screen z CoreTemp albo HWMonitor w stresie. Jak wygląda smart dysku ? Wklej screen z HDTune (nie pro) zakładka Health. Do ilu nagrzewa się GPU ?

Albo jeszcze pobierz program OCCT wybierz w nim Power Supply Occt ustaw czas na 15-20 min i kliknij ON niech testuje. Po zakończeniu utworzą się wykresy, spakujesz jej rarem i wstawisz tu.

• 0

#3 Qauke

Qauke

Expert

• 5 156 postów

Napisano 26 06 2013 - 22:10

O boże viris xD samoczynne wyłączanie się komputera powoduje "zbyt wysoka temperatura na procku" podaj screena pod obciążeniem z program HWmonitor, ale autorze co do Twojego zasilacza to mógłbyś podmienić go pod coś markowego ;) HDD nie ma tu nic wspólnego z wyłączaniem się PC-ta podczas grania.

Użytkownik Qauke edytował ten post 26 06 2013 - 22:11

• 0

#4 ImmortalMurda

ImmortalMurda

Nowy

• 2 postów

Napisano 26 06 2013 - 22:23

Zasilacz podmieniałeś na inny ? albo sprawdzałeś napięcia multimetrem ? Jaka wersja Bios na płycie głównej ? Jakie temperatury rdzeni ? Wklej jakiś screen z CoreTemp albo HWMonitor w stresie. Jak wygląda smart dysku ? Wklej screen z HDTune (nie pro) zakładka Health. Do ilu nagrzewa się GPU ?

Albo jeszcze pobierz program OCCT wybierz w nim Power Supply Occt ustaw czas na 15-20 min i kliknij ON niech testuje. Po zakończeniu utworzą się wykresy, spakujesz jej rarem i wstawisz tu.

Zasilacza nie podmieniałem, był taki od momentu kupienia. Wersja biosa F12, ale nie jestem pewny czy o to Ci chodziło. 
Podczas monitorowania OCCT temperatura podniosła się do 54'C (sprawdzałem programem CoreTemp) Podczas grania w granicach 45'C.
"Nie mam uprawnień do wysyłania tego typu plików" więc nie wyślę Ci screenów z OCCT, ale sprawdziłem i wszędzie "No error", podobnie jak w SMART:

HD Tune: WDC WD20EARX-00PASB0 Health

ID                               Current  Worst    ThresholdData     Status   
(01) Raw Read Error Rate         200      200      51       0        Ok       
(03) Spin Up Time                174      172      21       6258     Ok       
(04) Start/Stop Count            100      100      0        502      Ok       
(05) Reallocated Sector Count    200      200      140      0        Ok       
(07) Seek Error Rate             200      200      0        0        Ok       
(09) Power On Hours Count        97       97       0        2901     Ok       
(0A) Spin Retry Count            100      100      0        0        Ok       
(0B) Calibration Retry Count     100      100      0        0        Ok       
(0C) Power Cycle Count           100      100      0        494      Ok       
(C0) Power Off Retract Count     200      200      0        37       Ok       
(C1) Load Cycle Count            198      198      0        7832     Ok       
(C2) Temperature                 114      107      0        36       Ok       
(C4) Reallocated Event Count     200      200      0        0        Ok       
(C5) Current Pending Sector      200      200      0        0        Ok       
(C6) Offline Uncorrectable       200      200      0        0        Ok       
(C7) Ultra DMA CRC Error Count   200      200      0        2        Ok       
(C8) Write Error Rate            200      200      0        0        Ok       

Power On Time         : 2901
Health Status         : Ok

• 0

#5 Qauke

Qauke

Expert

• 5 156 postów

Napisano 26 06 2013 - 22:36

No to podejrzenie schodzi na zasilacz, nie należy on do najlepszych więc może pożycz od kogoś jakiś "markowy" zasilacz podłącz i sprawdź czy komputer będzie się wyłączał. Bo nic nie wskazuję żeby to była wina czegoś innego niż sam "zasilacz" daj znać co i jak po podmianie.

• 0

#6 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 27 06 2013 - 09:48

Przecież ma markowego BeQuieta ale warto podmienić może trafił się jakiś felerny. Chłodzenie masz niezłe to raczej przegrzewanie tej grzałki można pominąć. Może coś na płycie się przegrzewa ? Mostek bo to wręcz przypadłość Gigaszrotów.

• 0

#7 Das-Dom

Das-Dom

Nowy

• 2 postów

Napisano 27 06 2013 - 10:54

I tylko podczas grania tak się dzieje? Czy może przy innych aplikacjach też? Nie jestem specjalistą, ale skoro procesor przy grach się nie grzeje, to może warto szukac winy po stronie karty graf, bo to ona jest obciążona wtedy najbardziej, może pobierać za duże napięcie czy coś takiego i komputer się wyłącza.

• 0

#8 bbobii

bbobii

Początkujący

• 39 postów

Napisano 30 06 2013 - 23:39

Jednak problem pozostał. Co ciekawe, panowie z Komputronika grali u siebie w te same gry przez 8 godzin i komputer się nie wyłączał. Był sprawdzany całą noc, najbardziej wymagającymi programami graficznymi – nic.

Jeżeli jest to prawdą to przyczyny należy szukać nie w komputerze. Postawiłbym na wadliwą instalację elektryczną i byłby to niepierwszy przypadek.

• 0

#9 Qauke

Qauke

Expert

• 5 156 postów

Napisano 01 07 2013 - 10:28

Skąd pewność że grali na nim? mógł również stać w serwisie nawet nie tykany, a Tobie napisali że wszystko jest w porządku. Zastanawia mnie tylko post usera powyżej? xD może zabrzmieć to dziwnie, ale przez co masz podłączony komputer? tzn przez jakiś przedłużacz może? Wklej screena z temperatur z HWmonitor ale tak żeby były one w stresie. Użyj do tego programu prime 95 czekamy na wyniki.

Użytkownik Qauke edytował ten post 01 07 2013 - 10:37

• 0

#10 bbobii

bbobii

Początkujący

• 39 postów

Napisano 01 07 2013 - 14:49

Bardzo często okazywało się że gniazdko z bolcem nie podłączonym, luźne przewody, za cienkie przewody, aluminiowe bardzo mocno utlenione przewody, wadliwy przedłużacz.

• 0

#11 BAKUN

BAKUN

Zaawansowany użytkownik

• 470 postów

Napisano 10 08 2013 - 14:14

Sprawdź,na innym zasilaczu jak radzą inni lub szukaj spuchniętych kondensatorów na płycie głównej, karcie graficznej gdzie się tylko da.Ewentualnie daj zdjęcie jak to wygląda.Nadal nie dałeś ss z testów (dodaj je) .A może masz ustawione w systemie opcje która ci wyłącz komputer po czasie lub usypia sprawdź to. Wejdź ppm>personalizuj>wygaszacz ekranu>zmień ustawienia zasilania i tam posprawdzaj.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych