Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer się nie uruchamia/zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2663 odpowiedzi w tym temacie

#201 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 09 12 2006 - 14:37

Zasilacz 300W powinien pociągnąć Ci taki kofing bez problemu...możliwe, że już powoli siada, sprawdź jeszcze płytę główną, kondensatory na płycie czy nie masz jakichkolwiek wybrzuszeń.

Ten Fortron będzie dobry :P

• 0

#202 sybirrr

sybirrr

Początkujący

• 52 postów

Napisano 09 12 2006 - 20:28

Mi to nie wygląda na winę zasilacza. Bo jeśli by tak było to ani przeczyszczenie kompa, ani format by tu nie pomogły. A jak napisałeś pomogło to na jakiś czas.

Najlepiej jak będziesz w domu to spróbuj zmniejszyć obciążenie zasilacza, tzn. poodłączaj co możesz (CD, FDD, jakieś dodatkowe karty, np. sieciowa, itp.). I sprawdź czy coś się polepszyło.

Sprawdź też jakie masz temperatury w kompie, i czy na procku jest wystarczająca ilość pasty termoprzewodzącej.

Warta uwagi też by mogła być karta graficzna. Najlepiej jakbyś sprawdził ją na innym kompie.

• 0

#203 Stahoo

Stahoo

Nowy

• 3 postów

Napisano 09 12 2006 - 20:38

Jeżeli chodzi o temperatury to w Biosie było ok ..procek chyba 53 stopnie...inne też wporzo jak pamiętam....a z ta pastą to skąd mam wiedzieć czy jest odpowiednia ilość?? i czy rzeczywiscie karta grafiki moze odpowiadać za aż takie wariacje kompa?? Spróbuje z tym poodłączaniem innych urządzeń...czyli jak odłącze i komp normalnie wystartuje to będzie znaczyć że zasilacz jest ok tak? dzięki za odpowiedzi chłopaki..pozdrawiam
  • 0

#204 sybirrr

sybirrr

Początkujący

• 52 postów

Napisano 09 12 2006 - 20:47

Sprawdź w biosie wszystkie ustawienia. Może nadal jedziesz na podkręconym procku?

Twoim problemem jest zdecydowanie za wysoka temperatura procesora. Sprawdź w biosie czy masz nominalne ustawienia do niego (FSB, napięcie). Sprawdź też jego chłodzenie (wiatraczek, może poluzował się radiator, brak pasty termoprzewodzącej).

Ja bym stawiał jednak na złe ustawienia w biosie. Możliwe że jak "odkręcałeś" procka to zostało podniesione napięcie na nim. Standardowo powinno ono wynosić 1.25V. Sprawdź to w pierwszej kolejności. Sprawdź też szynę FSB jaką masz i napisz. Wydaje mi się że powinna ona wynosić 200MHz, ale nie jestem na 100% pewien.

Tak wysoka temperatura Chipsetu może być także winą źle ustawionego procesora.

Spadek wydajności kompa jest spowodowany wysoką temperaturą procesora. Intele tak mają że jeżeli wzrasta temperatura to wydajność spada (chroni to przed ich uszkodzeniem).

Co do wejść na przednim panelu to nie jest wina płyty głównej. Prawdopodobnie masz je odłączone. Te wejścia są podłączane do wyjść z karty dźwiękowej. Sprawdź czy masz je podłączone z tyłu obudowy.
  • 0

#205 sybirrr

sybirrr

Początkujący

• 52 postów

Napisano 09 12 2006 - 20:53

No niestety karta graficzna też może być temu winna. Miałem kiedyś taki przypadek. Komp się wieszał bez powodu w różnych momentach. Pod koniec to już się nawet nie chciał włączać. Nie szło nawet wejść do biosu.

Jeżeli chodzi o temperaturę to jest wporządku. Więc procka i jego chłodzenie można odrzucić.

Sprawdź ten zasilacz i tą kartę graficzną.
  • 0

#206 mrowka328

mrowka328

Początkujący

• 11 postów

Napisano 12 12 2006 - 00:53

Nie! W biosie ustawienia proca to manual, bo na standard niezabardzo chce działać. Na manualu mam ustawione fsb: 200(domyślne), a wszystko inne jest ustawione na auto(głównie napięcia), radiator sie nie poluzował, bo trzyma się doskonale, wiatrak dobrze chodzi, kompa mam z 1,5roku i jeszcze nie nakładałem pasty termoprzewodzącej, ale z tego co widziałem 2 tyg. temu to pasty było dużo. bios jest sprawny, bo tyg temu zmieniałem na najnowszy (0601 full) i działa tak samo jak poprzedni, chociaż dodało mi jakąś nową funkcję do proca!

Napięcie wydaje się być stabilne-1.3v, tak jak już powyżej napisałem fsb wynosi-200Mhz.

No właśnie ten chipset mnie nie pokoi, ale wszyscy mówią mi że to normalka, bo przecież chipset steruje wszystkim! To samo powiedzieli mi dwaj koledzy brata ze studiów inf.!

Co do tej wydajności i temp. to się w zupełności z tobą zgadzam

Spadek wydajności kompa jest spowodowany wysoką temperaturą procesora. Intele tak mają że jeżeli wzrasta temperatura to wydajność spada (chroni to przed ich uszkodzeniem).

Niestety, ale teraz sie nie zgadzam, ponieważ wejścia na przednim panelu są prawidłowo podłączone bo pamiętam(nawet sprawdzałem w instrukcji obsługi!!),a w biose wszystko jest ustawione, żeby działały te wejścia na przednim panelu. I jeszcze jedno....przedni panel(ten od głosu) u kolegi działa bez zarzutu!!

A więc nadal sie nie wyjaśniło ;) :P

P.S.

Dziwi mnie jeszcze jedno! Prawie każdy nowszy komputer(w tym powinien być też mój) powinien mieć jakąś funkcje do regulowania rpm wiatraka- jeżeli temp. proca dojdzie do 70*C to wiatrak chodzi 2000rpm/10sek., a jak spadnie poniżej 70*C to wiatrak chodzi przy 1500rpm.Niestety takiej funcji u mnie nie ma(co dziwne) mojega kolegi komp jest 2 lata starszy od mojego i posiada taką funkcję, u siebie próbowałem przez bios różne programy itd. Nic nie skutkóje ;)
  • 0

#207 alex82

alex82

Początkujący

• 56 postów

Napisano 12 12 2006 - 03:02

Dziwi mnie jeszcze jedno! Prawie każdy nowszy komputer(w tym powinien być też mój) powinien mieć jakąś funkcje do regulowania rpm wiatraka- jeżeli temp. proca dojdzie do 70*C to wiatrak chodzi 2000rpm/10sek., a jak spadnie poniżej 70*C to wiatrak chodzi przy 1500rpm.Niestety takiej funcji u mnie nie ma(co dziwne) mojega kolegi komp jest 2 lata starszy od mojego i posiada taką funkcję, u siebie próbowałem przez bios różne programy itd. Nic nie skutkóje :P

No cóż z tego co mi wiadomo to funkcja zmiany obrotów w chłodzeniu zależy właśnie od tego chłodzenia u mnie to wiatrak (thermblake RED) ma właśnie taki czujnik co dostosowuje obroty do panującej temp . Jest to na tyle dobre bo gdy zostawiam kompa na noc i nie jest obciążony to jest cisza a gdy gram to wtedy włącza się helikopter POZDRO
  • 0

#208 Electronic

Electronic

Nowy

• 1 postów

Napisano 12 12 2006 - 22:10

Witam wszystkich serdecznie.Mój problem polega na tym że czasami jest tak że komp po włączeniu nie przełącza sie w stan aktywny tzn.pecet sie odpala monitor nie.Dopiero po wcisnieciu restart komp sie odpala.Mozecie mi pomoc byłbym wdzięczny.I jeszcze czasami głosniczek buczy w obudowie.Oto moj zestaw :

Płyta glowna : Gigabyte GA-8N-SLI NF4SLI S775 Dź/sie/sat
procesor: intel P4 524 3060/533/c1024/s775/ht box
pamiec ddr-2 a-data 1024 /533 box
grafa : gf 6200TC px 256 dvi/TV box
nagrywara dvd benq dw1655-0b1
zasilacz 400W Mercury.
  • 0

#209 71proste

71proste

Zaawansowany użytkownik

• 1 009 postów

Napisano 13 12 2006 - 12:33

Tematow takich jest mnostwo wystarczy poszukac,troche sie wysilic.
  • 0

#210 Sarnuś

Sarnuś

Nowy

• 2 postów

Napisano 13 12 2006 - 12:51

mam od niedawna komputer:

celeron 3,2 GHz, na płycie asusa ze zintegrowaną sieciówką, grafiką i dźwiękówką, do tego dwa dyski twarde i dvd-rw, pracuje na win xp sp 2. zasilacz w komputerze to tracer 400 W..

nie potrafie rozpoznać problemu, mianowicie komputer resetuje się w momentach kiedy najbardziej obciazam lacze, sciagam 2 filmy na dc sieciowym, 3 osoby ode mnie sciagaja, wlaczam przykładowo outlooka, wciskam wyslij, odbierz i nagle komputer sie restartuje, podobny przypadek byl kiedy wcisnalem szukaj w bear share. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale wystpeuje jeszcze jeden problem z chlodzeniem ? sam nie wiem, zainstalowalem program asus probe, ponizej 2 zrzuty z info o problemie.. dodam , ze wczoraj procek mi sie grzal do temperatury 80 stopni, wina byl; prawdopodobnie zle zmontowant radiator, doprowadzilem go do normalnej pracy - maksymalne temperatury to 55 st

w czym moze byc problem ???

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

#211 Firekage

Firekage

Stały użytkownik

• 379 postów

Napisano 13 12 2006 - 16:36

To znana przypadlosc plyt gigabyte. Sam miedzy innymi mam i to mobo od Gigabyte. Czas ladowania sie kondziorow jest dosc dlugi w zestawieniu z innymi mobasami. Za szybko odpalasz listwe i dlatego masz cos takiego. Wez odpal ja , zaczekaj pare sekund i dopiero power na kompie.

Przy okazji>>MERCURY 400W...nie boisz sie , bo to nie zasilka a raczej atrapa...a ty masz grzalke Intela tam...

• 0

#212 B4SIA

B4SIA

Nowy

• 2 postów

Napisano 14 12 2006 - 11:50

witam :P

mam dosc powazny problem ze swoim pc. ogolnie mowiac - restartuje sie.
szczegoly:
komputer restartuje sie w momencie podlaczenia do sieci. do wczoraj bylo tak że kiedy laczylo sie z siecia (neostrada) przez firefoxa, skype czy jakikolwiek program z wyjątkiem IE komputer restartowal sie (jakby chwilowy brak zasilania- nie bylo zamykania systemu itd). przy polaczeniu przez IE dzialam normalnie, nie bylo restartow. system windows xp pro sp2.
od wczoraj restartuje sie nawet przy wlaczeniu IE. zostal przeskanowany online pod kątem wirudow - nic nieznalazl. zintegrowana karta sieciowa. wczoraj zostala dokupiona zwykla sieciowka realteka. po wymianie jak wspomnialam restartuje sie nawet przy laczeniu sie z siecia przez Internet Explorer.
nie chodzi o problemy z modemem,czy kablami - na tym samym kablu z laptopem dziala bez problemu.
komputer nie podlaczony do sieci dziala normalnie. nie jest to tez wina systemu, w zeszlym tygodniu zostal postawiony od nowa.
czyli mozna wykluczyc wine windowsa, sieciowki, oprogramowania, wirusów, modemu i kabli.
nie wiem co mam dalej robic. pod jakim kątem go sprawdzac?

macie moze jakies inne pomysly co to moze byc?

• 0

#213 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 14 12 2006 - 15:47

Temat powtarzany wielkokrotnie, wejdź w Panel Sterowania->System->Zakładka Zaawansowane->Ostatni przycisk: Ustawienia i odznacz: Automatycznie uruchom ponownie komputer i podeslij jaki Blue Screen pojawi Ci się, zamiast restartu..
  • 0

#214 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 14 12 2006 - 16:00

Zmiana sieciówki[koszt] 10zł.
  • 0

#215 Sarnuś

Sarnuś

Nowy

• 2 postów

Napisano 14 12 2006 - 18:42

a to ciekawe... bo sieciówka jest zintegrowana z płytą główną..

odłaczyłem dysk 80 GB(który służy jako kieszeń) i podłączyłem 40GB i problem ustąpił..

czyzby 400 W zasilacz niewyrabiał?
  • 0

#216 sybirrr

sybirrr

Początkujący

• 52 postów

Napisano 15 12 2006 - 00:13

Zasilacz 400W może by wyrobił, ale Tracer nie daje rady :P

Tak naprawdę to trudno nazwać to coś zasilaczem :P Szczerze wątpię żeby on miał 400 W, mimo że na nim tak pisze.

Musiałbyś sprawdzić sieciówkę. Dobrze by było jakbyś pożyczył jakąś od kogoś i podłączył u siebie. Najlepiej jakbyś wtedy wyłączył w Biosie tą zintegrowaną.

Z tymi dyskami to też ciekawe. Możliwe że zasilacz nie wyrabia. Tylko czemu akurat wtedy jak sieciowa jest obciążona? No chyba że te programy które uruchamiasz i korzystają z sieciówki znajdują się na osobnych dyskach (lub zapisujesz ściągane pliki na drugi dysk). Wtedy muszą oba chodzić.

Spróbuj skopiować jakiś większy plik z jednego dysku na drugi. Wtedy się zobaczy czy to wina zasilacza.

Spróbuj jeszcze tego: PPM na Mój Komputer-> Właściwości. Potem na zakładkę "Zaawansowane". Na dole, w "Uruchamianie i odzyskiwanie" na Ustawienia. I odznacz "Automatycznie uruchom ponownie". Wtedy zamiast restartu pojawi ci się niebieski ekran. Napisz co na nim pisze. Lub zrób fotkę :P
  • 0

#217 B4SIA

B4SIA

Nowy

• 2 postów

Napisano 15 12 2006 - 19:03

ok zagadka rozwiazana. walnieta kosc pamieci :P
  • 0

#218 Boczusio

Boczusio

Nowy

• 1 postów

Napisano 17 12 2006 - 16:21

Witam , od niedawna mam inny komputer 866mhz , 256 ramu , grafika ok.4mb (S3 ViRAGE) , po zainstalowaniu systemu i uzytkowaniu go ok. 5min. zawiesza sie on i jedyna zecz jaka pomaga to restart , instalowalem 2 rozne windowsy na 2 roznych dyskach i wciaz to samo, instalowalem rownierz windowsa 98 i 2000 ale sytuacja sie roznila tym ze podczas instalacji 98 jak i 2000 zawieszala sie instalacja prosze o pomoc

Pozdrawiam
  • 0

#219 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 17 12 2006 - 16:31

Na początek sprawdź pamięć czy jest OK. Później sprawdż temperatury podzespołów. Jak wszystko będzie OK, to ściągnij sbie program WDClear do zerowania dysku, jest to program producenta dysków WD, ale działa prawidłowo na każdym dysku :P Po zerowaniu wszystko wróci do normy.
  • 0

#220 sir

sir

Nowy

• 2 postów

Napisano 17 12 2006 - 22:41

Witam ponownie!!

zmieniłem zasilacz na MODECOM MC-350. Nie pomogło - wręcz przeciwnie, teraz wiesza mi się podczas próby sformatowania pendrive'a (wciskam formatuj, ekran gaśnie i jest reset kompa (dokładniej dysk się zatrzymuje i podczas uruchamiania jego rozpędzanie/wykrywanie trwa jakieś 4 sekundy) Do tego gdy na początku wkładam wtyczkę do gniazdka to po 2 sek słyszę jakieś stuknięcie (chyba dysku) i diodka dysku zapala się na krótką chwilę. Występują te same problemy co wcześniej, tyle że zasilacz jest cichszy, a ja mam chudszy portfel o 120 zł :P. Wcześniej Speedfan pokazywał odczyt z +12v = 9,4v - dlatego zmieniłam zasiłkę, teraz mam identyczne odczyty!Dołączona grafika
Nie wiem o co tu chodzi :/ do zbadania został mi RAM, dysk i płyta główna.

Dzięki za poradę, wgram nowy bios, ale pewnie g**** to da :( pewnie moja przygoda z własnoręcznie złożonym komputerem skończy się na tym że albo rozwalę to pudło ze złości albo sprzedam na części :P

Jak ktos ma jakieś sugestie, to proszę o wypowiedź Dołączona grafika
  • 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: zawieszanie komputera uruchomienie komputera włączenie komputera nie uruchamia się komputer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych