Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer rusza... lecz monitor jest "no signal"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 homicide86

homicide86

Początkujący

• 19 postów

Napisano 12 02 2008 - 21:41

Witam ostatnio ze starych części złożyłem sobie takie cacko :verymad:

Pentium III 933Mhz
Soltek SL-65FVB
384 SDRAM (3 x po 128 MB *133mhz)
GeForce 2 MX 400 64 MB
Sound Blaster 128PCI
Zasilacz 230W
Maxtor 20GB i Maxtor 2GB
CD-RW TEAC i DVD Samsung.

Problem polega mianowicie na tym, że przy próbie odpalenia kompa wszystko ładnie się załącza, diodki się palą, wiatraki pracują, ale monitor jest "czarny" i po chwili pokazuje "no input signal". Kolega przyszedł coś tam podociskał i odpaliło. Ale przy następnym uruchomieniu znowu to samo. Co robić ?? Jaka może być przyczyna ??

1. Monitor jest sprawny, bo sprawdzałem go na innym kompie (jeszcze słabszym niż ten).
2. Karta Grafiki również działa bo przekładałem ją do słabszego kompa i normalnie działa.
3. Podociskałem wszystkie łącza kart, pamięci i nic nie dało.
4. Próbowałem na innych monitorach, na wszystkich jest ten sam "efekt".

Czy to może być wina zasilacza ? (do tej pory nie było problemów).
Może procek się spalił ? (jak to sprawdzić ?).
Czy może padła płyta główna ?
Czytałem, gdzieś że można zresetować bios za pomocą zworki. Czy to coś da ? jeśli tak to którą zworkę wyciągnąć ?
Proszę o pomoc, gdyż nie wiem co dalej robić.

• 0

#2 Bahus

Bahus

Początkujący

• 41 postów

Napisano 12 02 2008 - 22:00

1. Każda płyta główna jest zrobiona w inny sposób i jumper zworowania do kasowania ustawień biosu jest u niej w innym miejscu. Aby go namierzyć musisz mieć instrukcję do płyty lub na piechotę poszukać, czasami na płycie takie rzeczy są opisane.
2. Zasilacz nie stanowi raczej problemu jeśli chodzi o moc, natomiast dobrze byłoby żebyś sprawdził go czy działa prawidłowo z innym komputerem.
3. Grafa jest na PCI więc spróbuj przełożyć ją do innego gniazda i dobrze dociśnij a następnie przykręć.
4. Jeśli komp nie będzie się uruchamiał dalej zostaw 1 z modułów pamięci a pozostałe wyjmij a następnie ogołoć kompa z wszystkich innych kart, jeśli się uruchomi wejdź do biosu i jeśli masz taką opcję ASSIGN IRQ TO VGA to włącz ją a następnie pojedyńczo dokładaj pozostałe karty.
5. Ciężko mi namierzyć tą płytę na necie więc napisz czy płyta posiada zintegrowaną kartę graficzną czy nie.

• 0

#3 homicide86

homicide86

Początkujący

• 19 postów

Napisano 12 02 2008 - 22:05

Karta grafiki jest na AGP. Płyta główna nie posiada zintegrowanej Karty grafiki.
  • 0

#4 Bahus

Bahus

Początkujący

• 41 postów

Napisano 12 02 2008 - 22:26

Jeśli karta jest na AGP to:
1) Jeśli masz możliwość i dostęp do innej karty to odpal kompa z tą działającą, wejdź do biosu i w ustawieniach zmien AGP na x4 , x2 lub x1 gdyż jest to stosunkowo stara karta i spróbuj przy tych ustawieniach zmienić karty a następnie odpalić kompa.
2) Bardzo często za starych czasów miałem problem z właściwym osadzeniem karty w gnieździe AGP. Spróbuj kilka razy ją docisnąć (na wyłączonym kompie oczywiście) a jeśli to nie pomoże to wyjmij ją, jeśli masz odpowiedni pędzelek wyczyść gniazdo AGP a nastepnie ponownie ją zamontuj.
3) Dobrze byłoby gdybyś miał inną kartę żeby sprawdzić czy wogóle grafa lub płyta działa.
4) Najważniejsze chyba pytanie. Płyta główna podczas uruchamiania kompa testuje cały sprzęt, jeśli grafika jest niedociśnięta lub uszkodzona to płyta sygnalizuje to 3 długimi piszczeniami (lub w zależności od płyty w inny sposób graficzny(na wyświetlaczu wbudowanym w płytę np.niektóre ASUS'y) lub dźwiękowy) i bez względu na to czy uszkodzony jest procesor czy grafika czy pamięci płyta powinna zawsze w jakiś sposób to zasygnalizować. Czy u Ciebie słychać jakieś dźwięki po uruchomieniu kompa ?? Jeśli tak to jakie ??
  • 0

#5 homicide86

homicide86

Początkujący

• 19 postów

Napisano 12 02 2008 - 22:36

Żadnych dźwięków.Cisza jak na cmentarzu :verymad: jedynie wiatraczki słychać...
  • 0

#6 Bahus

Bahus

Początkujący

• 41 postów

Napisano 12 02 2008 - 22:43

A dostęp do innej grafiki masz j/w ?? Jeśli tak to zrób pkt.1 , a co do kasowania biosu jeśli nie masz instrukcji lub nie możesz namierzyć zworki wyjmij poprostu baterie z płyty głownej na kilka minut, bios powinien się zresetować. Kolejna sprawa czy po uruchomieniu kompa testowane są napędy optyczne CD/DVD ??
  • 0

#7 homicide86

homicide86

Początkujący

• 19 postów

Napisano 12 02 2008 - 23:03

Wyjąłem 2 kości sdram i uruchomiałem kompa na:
GeForce 2 MX 400 64MB
Riva TNT 2 M64 32MB
ATI Regon (czy jakoś tak)
spróbowałem nawet karty na PCI S3 Virge/DX czy coś takiego...

na wszystkich brak efektu... od razu po 2-3 sekundach "brak sygnału"

dyski cd-rom i dvd zapalają się diodki podczas uruchamiania.
  • 0

#8 Bahus

Bahus

Początkujący

• 41 postów

Napisano 12 02 2008 - 23:44

Spróbuj zresetować bios, teoretycznie z tego co mówisz plyta główna jest padnięta.
  • 0

#9 homicide86

homicide86

Początkujący

• 19 postów

Napisano 13 02 2008 - 14:31

wyjąłem baterie na około 30-45 minut i nic nie dało...
Ale skoro padła płyta główna to czemu wszystkie wiatraki chodzą ? diodki się palą ? itp. Czy to ma coś do rzeczy ?
Chyba, że procek się przepalił ?? Tylko jak to sprawdzić...

Myślę, że to których z 3 powodów:
1. Padła płyta główna.
2. Padł Procesor.
3. [beeep]owaty zasilacz...

EDIT:
przełożyłem procka z działającego kompa i na tym nie dało efektu... czyli procek raczej jest dobry, czuje że płyta musiała umrzeć...
chyba, że to wina leżąca w zasilaczu....

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: no signal brak sygnału monitor monitor nie reaguje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych