Komputer po zacięciu nie odpala się, Windows XP
Rozpoczęty przez
koniczek3
, 11 07 2011 00:05
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 07 2011 - 00:05
Witam, mam pewien problem z komputerem. System Windows XP. W czasie pracy, nagle się zaciął i tylko reset wchodził w grę. Problem w tym, że po resecie już się nie otworzył. Przy otwieraniu dochodzi do ładowania loga Windows, załaduje a potem mam tylko czarny ekran no i czy uruchomić system normalnie, tryb awaryjny itp. Próbowałem już każdej opcji i nie idzie nic. Pojawia się tylko czarny ekran i nic dalej. Macie jakieś pomysły co mogło się stać i jak to naprawić ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Gość_cabana_*
Napisano 11 07 2011 - 00:49
Spróbuj przy instalacji Windowsa dać opcję naprawy
Napisano 11 07 2011 - 02:37
Mówisz o wrzuceniu płytki i odpalić z płyty tak ?
Odpalę płytkę XP swoją na innym komputerze z innym XP ?
Napisano 11 07 2011 - 09:07
Mówisz o wrzuceniu płytki i odpalić z płyty tak ?
Powinno działać ale zależy czy jest ta sama wersja, np. Windows XP Service Pack 3.
Napisano 11 07 2011 - 16:16
Zbootowałem płytę z XP, załadowało to co miało załadować, ale nie wyskoczył mi ekran głowny gdzie wybiera się czy naprawić czy postawić na nowo. Po prostu pokazał się cały czarny ekran z kursorem do pisania w lewym górnym rogu (mrygający "_" ). Jakieś diagnozy ? Wrzucałem dwie płyty z XP i niestety ciągle czarny ekran.
Napisano 11 07 2011 - 17:31
Próbuj XPków z różnymi service packami. Gdy pojawia się coś takiego to zazwyczaj jest to konflikt polegający na tym że chcesz naprawić nowszą wersję systemu (np z SP3) nośnikiem ze starszą wersją (np z SP1).
Napisano 11 07 2011 - 20:36
Tylko jak mam to zrobić ? Ja mam na płycie XP SP1 a na komputerze jest XP SP3
Napisano 11 07 2011 - 20:41
Musisz włożyć płytę z XP z SP3.
Napisano 11 07 2011 - 21:44
Panowie już od początku źle się zabraliście do naprawy :kolego masz trzy opcje do wyboru, przywracanie sytemu i jak masz tę opcję włączoną to od tej opcji zaczynasz. W przeciwnym przypadku zaczynasz z opcją naprawy sytemu. Wkładasz płytę do nagrywarki z systemem Windowsa SP1 lub SP2 , SP3 jest już trochę za daleko ma za durzo poprawek itp., dlatego możesz mieć problem z wczytaniem systemu z SP3, mając na partycji system z SP1.
Pozostaje ci trzecia opcja, programem Gparted lub Super Fdisk 1.0 chodzi o programy mogące formatować w systemie Windowsa i Linux-a, wykonasz kasowanie i format pod Linux-a potem powtórzysz operację już pod system Windowsa. Zainstalujesz system z swojej płyty i po zainstalowaniu systemu oraz antywirusa, firewalla i anty-spyware. ściągniesz sobie SP2 z poprawkami potem SP3 z poprawkami i w takiej kolejności je zainstalujesz, na koniec ściągniesz program do optymalizacji sytemu XP-Anty-Spy.pl nim ustawisz sobie Windowsa i ściągniesz program do optymalizacji i przyśpieszenia pracy komputera jak : CCleaner lub Odkurzacz 12 lub inny podobny (te dwa do wyboru są sugerowane), oczyścisz komputer z zbędnych wpisów, pustych folderów, i rejestry po tej operacji wykonasz defragmentację dysku twardego. Co dzień przed zamknięciem systemu-komputera opcja szybką czyścisz komputer a raz w miesiącu z opcji pozostałych.
Życzę przyjemnego serfowania.
Potem istnieje możliwość wykonania kopi bootowalnej, lub przygotowania własnej wersji systemu już z SP2 i SP3 wraz z poprawkami oraz z sterownikami.
Pozostaje ci trzecia opcja, programem Gparted lub Super Fdisk 1.0 chodzi o programy mogące formatować w systemie Windowsa i Linux-a, wykonasz kasowanie i format pod Linux-a potem powtórzysz operację już pod system Windowsa. Zainstalujesz system z swojej płyty i po zainstalowaniu systemu oraz antywirusa, firewalla i anty-spyware. ściągniesz sobie SP2 z poprawkami potem SP3 z poprawkami i w takiej kolejności je zainstalujesz, na koniec ściągniesz program do optymalizacji sytemu XP-Anty-Spy.pl nim ustawisz sobie Windowsa i ściągniesz program do optymalizacji i przyśpieszenia pracy komputera jak : CCleaner lub Odkurzacz 12 lub inny podobny (te dwa do wyboru są sugerowane), oczyścisz komputer z zbędnych wpisów, pustych folderów, i rejestry po tej operacji wykonasz defragmentację dysku twardego. Co dzień przed zamknięciem systemu-komputera opcja szybką czyścisz komputer a raz w miesiącu z opcji pozostałych.
Życzę przyjemnego serfowania.
Potem istnieje możliwość wykonania kopi bootowalnej, lub przygotowania własnej wersji systemu już z SP2 i SP3 wraz z poprawkami oraz z sterownikami.
Użytkownik brutus3 edytował ten post 11 07 2011 - 21:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych