Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer nie działa!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guru90

Guru90

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 01 2010 - 17:25

Witam!
Mam problem z uruchomieniem komputera...
Wiem że coś jest nie tak ale nie potrafię stwierdzić co? Wykluczam jednak procesor ponieważ już próbowałem zamontować nowy i nadal sytuacja jest ta sama, a mianowicie:
Po naciśnięciu przycisku POWER komputer się nie włącza, tylko tak jakby próbuje się włączyć, a dokładniej przednia dioda (ta która pokazuje czy komputer jest włączony) zapala się a wiatraczki (na chłodzeniu procka i karty graficznej, a także w zasilaczu) wykonują może pół obrotu przy czym koniec!! Tylko dioda się nadal pali. Ponowne naciśnięcie przycisku POWER nie przynosi żadnych efektów.
Na płycie głównej nie widać żadnych śladów przepalenia... Próbowałem też resetować BIOS...
Może macie na to jakąś radę??
pytanie tylko czy to wina zasilacza czy płyty głównej?? no chyba że wina leży gdzie indziej.. nie wiem <bezradny>
Proszę o pomoc!!
I z góry dziękuję!! ;)

EDIT:
Sprawdzałem zasilacz zgodnie z jednym z poradników i wiatrak się kręci po spięciu go na krótko. Zasilacz 350W ATX.
Płyta główna to AS Rock pod socked 478. Procesor na bank jest sprawny bo nowy. Więc wydaje mi się że możemy go wykluczyć.
Pewnie płyta główna... tylko pytanie czy to jakieś spięcie (jeśli tak to jak to sprawdzić??) czy nadaje się już tylko do wymiany?? i przepraszam że nie podaje wszystkich danych... po prostu nie znam się na tyle żeby podać je wam bez odpalenia kompa, co obecnie jest niemożliwe. Szukam po prostu pomocy.

Użytkownik Guru90 edytował ten post 29 01 2010 - 19:43

• 0

#2 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 29 01 2010 - 17:42

jaka płyta główna, wróżek tu nie ma, drugie:

Wykluczam jednak procesor ponieważ już próbowałem zamontować nowy

jaki próbowałeś zamontować,

pytanie tylko czy to wina zasilacza

jakiego zasilacza, marka/dokładna nazwa. Dane, dane, dane, inaczej to pomyliłeś forum.

• 0

#3 Backup

Backup

Początkujący

• 53 postów

Napisano 29 01 2010 - 17:51

Według mnie jest to wina zasilacza, prawdopodobnie coś się z nim stało i nie możesz uruchomić komputera. ;)
  • 0

#4 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 29 01 2010 - 17:54

Odnośnie tematu jeśli coś grzebałeś w hardware, rozbierz do pająka i sprawdź czy działa, może jest małe zwarcie między mobo z obudową przez poruszenie się czegoś.

Użytkownik macsch15 edytował ten post 29 01 2010 - 20:50

• 0

#5 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 29 01 2010 - 20:05

Sorry stary ale takie dane to włóż sobie w buty będziesz wyższy, apel do pozostałych może ktoś będzie potrafił tu pomóc, wiadomo że płyta to jakiś asrock slot 478, wiadomo też, że proc jakiśDołączona grafika!! jest dobry, a zasilacz ma moc 350W, również jakiś, i na koniec ja zadam Ci Guru90 jedno podstawowe pytanie: płyta wydaje jakieś dźwięki? Życzę powodzenia.
EOT
  • 0

#6 Guru90

Guru90

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 01 2010 - 20:22

Sorry stary ale takie dane to włóż sobie w buty będziesz wyższy

Poczucie humoru masz wybitne...
mnie to nie śmieszy bo ja szukam PO-MO-CY!!
bo jakbym wiedział to bym nie szukał na forum...
mam nadzieje że dobrze znalazłem.
sprawia mi to trochę trudności więc podaje link...
Płyta główna: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=P4VT8%2B
Procek: Celeron D 2.53 GHz/256/533 SL7NU
zasilacz:CODEGEN 350W MODEL:200X
!Numer buta!: 44 ;)
proszę!!
PS. Płyta Główna wydaje dźwięk hmm... jakby strzałów z lasera z fimów kosmicznych... oczywiście jednorazowo wtedy też kręci się wiatrak przez pół sekundy i koniec.
  • 0

#7 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 29 01 2010 - 20:46

Może reset biosu zworką (pamiętaj o odłączeniu zasilania), i tego codeszita nie nazywaj zasilaczem, to coś nawet nie leżało obok zasilacza, chyba rozumiesz co chcę przez to powiedzieć.
  • 0

#8 Gość_DoctorMofis_*

Gość_DoctorMofis_*

Napisano 29 01 2010 - 21:13

~ A jeśli nie: Na rynku są dobre i złe zasilacze (no-name), poszukaj w googlach o tym jakbyś nie wiedział.
Poza tym potwierdzam ten zasilacz to shit
  • 0

#9 Guru90

Guru90

Nowy

• 4 postów

Napisano 30 01 2010 - 12:48

Kompa mam już 6 lat z pewnym haczykiem do elektroniki nie dotykałem się ani razu bo nie było potrzeby.
Był on kupiony za nie duże pieniądze i do moich potrzeb wystarczał, dlatego nie chce kupować nowego.
Wiem co to shit, wiem że części w nim nie są zabójcze (mi lepsze nie potrzebne) ale to nie zmienia faktu że to nie odp na moje pytanie!
Bios już próbowałem resetować.
Próbowałem też inny zasilacz.
Pisał tu ktoś że może być jakieś zwarcie? o co chodzi? może w tym problem?
  • 0

#10 lukasz784

lukasz784

Stały użytkownik

• 159 postów

Napisano 30 01 2010 - 13:39

Rozbierałeś wcześniej komputer? Ja miałem podobny problem i się okazało, że nie docisnąłem jednej kości RAM... Sprawdź, czy wszystko masz "poutykane" jak trzeba :E A jeśli to nie pomoże, to postaraj się o dostęp (może masz) do sprężonego powietrza i wszystko dokładnie "przedmuchaj" :E

Użytkownik lukasz784 edytował ten post 30 01 2010 - 13:43

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych