Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer m.in wywala explorer.exe, nie rozpoznaje typu procesora i się nie chce wyłączyć.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 offthe

offthe

Początkujący

• 15 postów

Napisano 28 11 2007 - 19:46

Witam. Mam taki problem, otóż wczoraj zainstalowałem windowsa na swoim nowym kompie:
plyta gigabyte m57 SLI S4
karta gigabyte 8800gts 320mb
proc amd ath. 6000+
dysk WD 320GB
2x1024DDR2 Patriot
zasilacz chieftec 400W

Jest to windows tweaked i pewnie w tym problem, ale wolę się upewnić. Otóż. Gdy chcę np coś skopiować z płytki na dysk, to komputer dostaje zawiechy, wyłącza się explorer.exe i mogę do nieskończoności klikać alt ctrl + del, żeby włączyć menedżer urządzeń. Albo nie pojawią się w ogóle i muszę zrobic twardy reset, albo pojawią się wszystkie, które dałem radę wyklikać.
Jeśli chodzi o procesy, to mam ich 31, pramięci też nie zabiera zbyt wiele.

Kolejny problem jest taki, że gdy włączam komputer, nie wykrywa mi procesora.. tzn pokazuje AMD unknown(czy coś podobnego, już nie pamiętam dokłądnie, ale coś w ten deseń)..

Kolejny problem. Gdy chcę wyłączyć komputer, ten się automatycznie włącza. Nawet nie pomaga wyłączenie guzikiem.(Pewnie trzeba coś zmienić w biosie, ale na początku się on wyłączał, później już nie chciał, a w tym czasie nic w biosie nie ustawiałem.

Jest jeszcze jeden problem. Gdy chciałem zainstalować normalnego windowsa, nie wykrył mi on 320GB tylko ok 130. Jak na to poradzić? W zestawie nie było sterowników do SATA.
Generalnie to chciałbym zostawić sobie tego windowsa, bo ma fajne programy, ale jeśli się nie da to cóż na to mogę poradzić.

Pozdrawiam.

• 0

#2 negima

negima

Początkujący

• 21 postów

Napisano 28 11 2007 - 20:12

odnośnie dysku/ odsyłam cię do dokumentacji płyty, powinna być jakaś wzmianka przy problemach przy wykrywaniu dysku, może tam być po prostu nie włączona opcja albo defaultowo ustawiona na inną.

Co do tego windowsa, nigdy takiej wersji nie posiadałem, więc ciężko cos poradzić nawet nie wiem co tam zmienione jest. Może to być wina tej wersji, albo czegoś innego, trzeba dojść czego, a w ten sposób nie dojdziemy, wpierw wgraj w pełni działający O/S.

• 0

#3 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 28 11 2007 - 23:44

Kolejny problem jest taki, że gdy włączam komputer, nie wykrywa mi procesora.. tzn pokazuje AMD unknown(czy coś podobnego, już nie pamiętam dokłądnie, ale coś w ten deseń)..

Aktualizowałes bios ? Jeżeli nie to zrób to. Biosa Ci nie podlinkuje bo rewzji tej płyty jest kilka - musisz się sam upewnić która masz (na laminacie powinno być napisane)

Kolejny problem. Gdy chcę wyłączyć komputer, ten się automatycznie włącza. Nawet nie pomaga wyłączenie guzikiem.(Pewnie trzeba coś zmienić w biosie, ale na początku się on wyłączał, później już nie chciał, a w tym czasie nic w biosie nie ustawiałem.

Zainstalowałeś wszystkie sterowniki ? Te od płyty głównej też ?

Jest jeszcze jeden problem. Gdy chciałem zainstalować normalnego windowsa, nie wykrył mi on 320GB tylko ok 130. Jak na to poradzić?

To nie jest normalny Windows. To jest Windows bez Service Packa. Zintergruj sobie SP2 (SP1 powinien wystarczyć) z instalka i z takiej instalki instaluj system. Integrację możesz zrobić bądź recznie bądź z pomocą programów (np AutoStreamer)
  • 0

#4 offthe

offthe

Początkujący

• 15 postów

Napisano 29 11 2007 - 00:24

Prawdę mówiąc, to gdy chcę zainstalować na tym windowsie jakiekolwiek sterowniki, to on później się nie chce włączyć,i muszę go przeinstalowywać, ale cały sprzęt wykrywa. Wszystko Jest zainstalowane, monitor, płyta, grafika i inne. Może to jest wina tego. Czyli windows.

Biosu nie aktualizowałem. Nigdy nigdzie nie aktualizowałem biosu i nie było żadnych problemów. Wiem, że komputer działą wtedy lepiej, ale on nie pokazuje procesora tylko przy POST. Gdy uruchomię program to normalnie wszystko pokazuje

No tak, ten windows jest dość stary, i tak się zastanawiałem, czy win z sp2 by to widział czy nie. Okazuje się, że tak.

Ale komputer wyłączał się sam, ale pewnego razu poprostu nie chciał. W biosie sobie ustawiłem ostatnio, żeby go wyłączać przez naciśnięcie przez 4sec. powera. Jutro zainstaluje system z sp2 i zobaczymy czy będzie działać.

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: komputer się wyłącza samoistne wyłączanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych