Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer gry/dom 2000zł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 MCe

MCe

Obserwator

• 8 postów

Napisano 07 03 2012 - 20:23

Witam. Mam pytanie, co myślicie o tym zestawie. Jestem przekonany, że dobry, ale ciągle waham się nad dwoma wariantami. Zaznaczam, że wyrobie się na pewno z ceną, ponieważ sam pracuje w salonie komputerowym i będę miał ceny zakupowe, minus coś co mi się uda utargować z handlowcami, oraz będzie to cena netto, ponieważ wezme fv na firmę. Więc do rzeczy.

Zestaw złożyłem tak, bym sie wyrobił w cenie, a na przyszłość chcę mieć możliwość rozbudowy o procka i grafikę, jak to będzie za mało.

1. Proc Intel i3-2120
2. Płyta Asrock Pro3
3. Kingston dual channel 2x4GB 1600 grey series
4. Grafika Radeon 6770 ddr5 vertex
5. Dysk WD 1TB sata3 64mb 7200
6. Zasilacz OCZ Fatal1ty 550W modularny
7. Obudowa Spire Savit
8. Napęd najtańsza nagrywarka

Teraz moje kluczowe pytanie, nie wiem, czy lepiej zrobic to na 1155, czy może coś na am3. Płyta jakaś 990 i phenom II X4. Czy zostawić tak jak jest? Na pewno nię będę się bawił w oc, dlatego na standardowych parametrach pewnie będzie lepiej się spisywał intel. Komputer ma mi wystarczyć, aby płynnie działało na nim diablo 3, z pewnością nie powinno być z tym problemów z tą specyfikacją, ale gdybym miał trochę wolnego czasu, to pewnie pokusiłbym się pograć w nowe tytuły gier i raczej w 1080p. Uprzejmie proszę o sugestie ;) pozdrawiam.

• 0

#2 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• 1 648 postów

Napisano 07 03 2012 - 21:32

Zestaw nie do końca dobry... złożę lepszy.

Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz (BX80623I32120) BOX
Płyta główna Asus P8H61-M LE R3.0
Pamięć Patriot PSD38G1333K
Sony DVD-ROM DDU1681S-0B SATA, 24x, DL, Black (DDU1681S-0B)
Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA III, 7200RPM, 32MB cache (ST31000524AS)
Zasilacz Aerocool E80-500 (500W) 80+ (AEROE80-500)
Karta graficzna Vartex Radeon HD6790 1024MB 471250502-8514
Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410

W miare mocna karta na której da się pograć ( szybsza od 6770) + normalna dobrze wentylowana obudowa.

fatal1ty to średniak taki sam jak E80 a modularności ci nie potrzeba w takiej kwocie...

AM3/3+ w tej kwocie nie ma zasadności jeżeli będziesz też grał bo Intel w postaci tego dokładnie procesora jest szybszy od każdego Phenoma/FX 4 rdzeniowego nawet na taktowanaich rzędu 4Ghz ;) a skoro OC nie planujesz to po co ci płyta do OC? H61 obsłuzy dowolny procesor SB dostepny obecnie na rynku.

Użytkownik Sicknature edytował ten post 07 03 2012 - 21:30

• 0

#3 MCe

MCe

Obserwator

• 8 postów

Napisano 07 03 2012 - 23:50

Dzięki za odpowiedź, ale jednak mam pare sugestii. Co do obudowy, nie zgadzam się, ponieważ miałem przyjemność składać zestawy w jednej i drugiej obudowie. I Brutus przy tej podanej przeze mnie, to jak maluch przy dużym fiacie. Obudowa jest znacznie lepiej wentylowana, poza tym posiada cztery wiatraki 12cm spire w środku w cenie. Znacznie wygodniejszy szybki montaż, i sama jakość wykonania, grubość blachy, solidność. A przede wszystkim cena porównywalna. Brutus za przeproszeniem "gnie się w rękach" jak tektura, a nie tego oczekuje od obudowy, to mnie zraża osobiście.

W kwestii płyty owszem, nie chodzi o procek, ale o pamięć, ta płyta obsługuje szybsze pamięci. A oc pamięci zmienia sie jednym kliknięciem, nie chcę kombinować nic za pomocą szyny systemowej. A jeśli mieszcze się w budżecie, to po co mam brać coś tańszego, dla mnie bezsens, jeśli za jakiś czas mogę zmienić zdanie, i jak będę miał ochotę, to podkręcić taktowanie/ wymienić procek z odblokowanym mnożnikiem. Poza tym płyta nie ma interfejsu sata 6 gb/s to jakoś mnie do niej nie przekonuje za tę sumę, są tańsze i lepsze.

Jeśli chodzi o dysk, zdecydowanie wole wd od seagate, poza tym wd ma lepszy cache, tyle.

Kwestia zasilacza, wole modularny, nie lubie wielu kabli plątających się w obudowie, a na przyszłość łatwo sobie zamontuje co chcę.

Jedynie jeśli chodzi o grafikę, to racja, zastanawiam się czy nie dołożyć parę złotych bo 6790 pewnie lepiej się sprawdzi.

Ram imo pozostawię bez zmian, po prostu lepszy, a nie ma sensu oszczędzać parę złotych na pamięci.

Dzięki za Twoje uwagi, może ktoś jeszcze ma jakieś rady, opinie będę wdzięczny ;)

PS. Co myślicie, z użytkowego punktu widzenia, jest spora różnica między i5-2400 a i3-2120, jest sens dopłacać, jeśli i tak nie planuje jak na razie oc?
  • 0

#4 Sicknature

Sicknature

A$AP Rocky - Peso

• 1 648 postów

Napisano 08 03 2012 - 08:09

Te wiatraki są tandetnej jakości a grubość blachy woła o pomstę do nieba ;)
Ale jak sie upierasz to kto ci ją tam broni wstawić?

To co chcesz lepszą płytę kosztem gorszej karty? Jak ci braknie mocy za rok czy cos kupisz sobie i5-2500 który wtedy będzie znacznie tańszy i po problemie, podkręcanie nadal ci nie będzie konieczne no ale skoro musisz to bierz tańsza kartę na rzecz tej płyty...

Skoro wolisz wolisz wolisz to po co pytasz ? ;) bierz swój zestaw i po problemie. Nie rozumiem pytań z 1 postu zatem.
jednak jest róznica pomiędzy tymi procesorami ale nie aż taka aby dopłacić aż średnio 230zł.
  • 0

#5 MCe

MCe

Obserwator

• 8 postów

Napisano 08 03 2012 - 09:48

Prosiłem o sugestie, i je otrzymałem za co dziękuję. Jednak sie nie zgadzam z nimi do końca, to jest mój pogląd i będę go bronił. Na kluczowe pytanie dotyczące amd vs intel odpowiedziałeś, za co też dziękuję. Co do obudowy, to może nie wiesz o jaki model sie rozchodzi, http://www.morele.net/obudowa-spire-sp6003b-ce-r-425000 , moge mieć go w ientycznej cenie jak brutusa, choć wiem, zapomniałem podać pełnej nazwy modelu, za co przepraszam. A co do grafy, to o tyle racja, bo różnica w cenie, to 70zł dla mnie, uważam, że wato dołożyć i wyjechać nieco poza budżet. A nawet gdybym miał nie dołożyć. To bardziej racjonalnym rozwiązaniem będzie wymienić za rok/dwa grafikę, gdzie pewnie za tę samą cenę kupię coś o klasę wyżej, niż całą płytę. Na razie ta do wszystkiego by starczyła. Chciałbym jeszcze otrzymać opinię kogoś kto podobnej specyfikacji używa ;)

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: komputer od 2000 do 2199zł

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych