Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kompatybilność SP3 ze sterownikami myszki A4Tech na USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 cobi_69

cobi_69

Początkujący

• 16 postów

Napisano 30 01 2010 - 20:32

Witam, mam problem, kilka miesięcy temu zakupiłem myszkę A4-Tech X-750 Snake Fire, miałem wtedy system operacyjny Windows XP SP2. Zainstalowałem sterowniki i wszystko [beeep]ało. Potem przeprowadziłem aktualizację systemu (online), zainstalowało się kilka łatek i miałem już niby system SP3, bo tak pisało. Wtedy pojawił się problem bo jak zainstalowałem sterowniki to to nie wiedzieć czemu komputer wykrywał tą mysz jako zwykłą (mysz zgodna z HID) i sterowniki nie działały - nie dało się programować dodatkowych przycisków itd. Ściągnąłem najnowsze sterowniki ze strony producenta (Oscar...) i to samo. Napisałem na jakimś tam forum o moim problemie to powiedziano mi że to wina złego zainstalowania sterowników. Przedwczoraj zainstalowałem cały system na nowo Windows XP SP3 (wersja z wszystkimi aktualizacjami z października 2009, wersja oryginalna a nie robiona przez kogoś), zainstalowałem sterowniki i ... to samo :E . Myślałem że mysz padła ale jak podpiąłem ją pod laptopa (system Windows XP SP2 tak jak miałem wcześniej na stacjonarnym PC) i wszystko działało. Czy to możliwe żeby sterowniki myszki nie były kompatybilne z jakimiś łatkami na XP? Bo na to wskazuje a nie mam innego pomysłu co mogło by być powodem problemów z tą myszką.
To mój sprzęt:
ASRock K7NF2-RAID/A/ASR
ATI Radeon XT850 256MB
AMD Athlon XP 3000+ (Barton)
HDT722516DLAT80 (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
2 x KINGSTON PC3200 (400 MHz) 1024 MB CL3
Fortron/Source FSP400-60PFN.

• 0

#2 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 31 01 2010 - 12:44

Ściągnij sobie stąd: http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=K7NF2-RAID&o=XP może drivery chipsetu, (NVIDIA all in 1 driver package ver.5.10), może to pomoże, zainstaluj to już po instalacji service packa 3.

• 0

#3 makhan

makhan

Początkujący

• 72 postów

Napisano 31 01 2010 - 13:19

Spróbuj jeszcze PO instalacji sterowników, usunąć myszkę z systemu, albo po prostu wyciągnąć kabel z portu USB i przełożyć do innego. Żeby w momencie wykrywania jej po raz "pierwszy", mógł od razu wybrać sterowniki producenta. Miałem bardzo podobny problem z Logitechem MX620 pod Windowsem 7 i taka metoda pomogła.
  • 0

#4 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 31 01 2010 - 13:50

Względnie w menedżerze urządzeń usunąć wszystkie kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej (po restarcie komp sam sobie bazę zaktualizuje i odbuduje).
  • 0

#5 cobi_69

cobi_69

Początkujący

• 16 postów

Napisano 31 01 2010 - 18:32

Ściągnij sobie stąd: http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=K7NF2-RAID&o=XP może drivery chipsetu, (NVIDIA all in 1 driver package ver.5.10), może to pomoże, zainstaluj to już po instalacji service packa 3.

Zrobione i dalej nie działa.

Spróbuj jeszcze PO instalacji sterowników, usunąć myszkę z systemu, albo po prostu wyciągnąć kabel z portu USB i przełożyć do innego. Żeby w momencie wykrywania jej po raz "pierwszy", mógł od razu wybrać sterowniki producenta. Miałem bardzo podobny problem z Logitechem MX620 pod Windowsem 7 i taka metoda pomogła.

Zrobione, ale po przełożeniu do innego portu wykrywa sprzęt i dalej jest wykrywana jako zwykła mysz interfejsu HID, nie ma możliwości wybory sterowników, a sam nie widzi ją jako sprzę A4 Tech.

Względnie w menedżerze urządzeń usunąć wszystkie kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej (po restarcie komp sam sobie bazę zaktualizuje i odbuduje).

Zrobione i dalej nie działa.
  • 0

#6 cobi_69

cobi_69

Początkujący

• 16 postów

Napisano 02 02 2010 - 10:26

Wszystko się wyjaśniło, sterowniki które były dodawane do myszki (skopiowałem je na dysk twardy i to chyba był powód czemu nie działały bo coś się musiało źle/nie skopiować) nie działały ale po skontaktowaniu się z A4-Tech Support'em przesłali mi te same sterowniki, te działały. Co do sterowników które można pobrać z oficjalnej strony producenta to okazało się że nastąpiła pomyłka, bo w linku znajdowały się sterowniki Oscara, które nie są dedykowane do tej myszki (choć wg. programu moja myszka ma te same przyciski, funkcje i wygląda nieomal że identycznie). W każdym razie szkoda tylko tych sterowników Oscara bo dają dużo większe możliwości niż standardowe sterowniki producenta.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych