Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań o HDD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 saviola

saviola

Początkujący

• 44 postów

Napisano 20 07 2008 - 13:15

Witam
Niedługo kupuje dysk Samsunga 750GB sata2
Moja płyta Ip35-e
Czy w czasie instalacji Windy bd musiał wkładac dyskietke ze sterownikami sata?
Jesli tak to skad wziąc taka dyskietke?
Mój stary dysk to Maxtor 40GB pod IDE, czy moge zostawic go w celu ominiecia procesu instalacji?
I czy gdy zostawie Maxtora to bedzie mi poprawnie wykrywać Samsunga?
Jesli tak to jak zainstalować sterowniki Sata z poziomu windowsa?

• 0

#2 Hugster

Hugster

Tweaks.pl Team

• 426 postów

Napisano 20 07 2008 - 13:26

Witam.

Czy w czasie instalacji Windy bd musiał wkładac dyskietke ze sterownikami sata?

To wszystko zależy od płyty głównej - może się okazać, że tak.

Jesli tak to skad wziąc taka dyskietke?

Wchodzisz na stronę producenta, wybierasz model swojej płyty i w liście sterowników wyszukujesz tych pod SATA/RAID. Mają taką wielkość, że mieszczą się na dyskietce. Po nagraniu ich i włączeniu instalatora wciskasz F6 (aby doinstalować inny sterownik). Wybierasz go potem z małej listy która się wyświetli i to wszystko.

Mój stary dysk to Maxtor 40GB pod IDE, czy moge zostawic go w celu ominiecia procesu instalacji?

Pytasz, czy na nim zostawić system? Radzę nie. Dysk, który kupujesz ma lepszy przesył danych, większy cache i zakładam że prędkość obrotową. W zależności jaki to model może także posiadać NCQ - tak więc warto właśnie na nim postawić system.

I czy gdy zostawie Maxtora to bedzie mi poprawnie wykrywać Samsunga?

Jeśli masz poprawnie zainstalowane wszystkie sterowniki w systemie - w tym te wspomniane do SATA/RAID to system powinien Ci go wykryć bez problemu.

Jesli tak to jak zainstalować sterowniki Sata z poziomu windowsa?

Wchodzisz na stronę producenta lub też szukasz płyty ze sterownikami i instalujesz odpowiednią pozycję.

---
Pozdrawiam
Hugster

• 0

#3 saviola

saviola

Początkujący

• 44 postów

Napisano 20 07 2008 - 13:41

Witam.

To wszystko zależy od płyty głównej - może się okazać, że tak.

Wchodzisz na stronę producenta, wybierasz model swojej płyty i w liście sterowników wyszukujesz tych pod SATA/RAID. Mają taką wielkość, że mieszczą się na dyskietce. Po nagraniu ich i włączeniu instalatora wciskasz F6 (aby doinstalować inny sterownik). Wybierasz go potem z małej listy która się wyświetli i to wszystko.

Pytasz, czy na nim zostawić system? Radzę nie. Dysk, który kupujesz ma lepszy przesył danych, większy cache i zakładam że prędkość obrotową. W zależności jaki to model może także posiadać NCQ - tak więc warto właśnie na nim postawić system.

Jeśli masz poprawnie zainstalowane wszystkie sterowniki w systemie - w tym te wspomniane do SATA/RAID to system powinien Ci go wykryć bez problemu.

Wchodzisz na stronę producenta lub też szukasz płyty ze sterownikami i instalujesz odpowiednią pozycję.

---
Pozdrawiam
Hugster

A jezeli mam sterowniki Sata zintegrowane z płytką windowsa, to wszystko zainstaluje się automatycznie?
  • 0

#4 Hugster

Hugster

Tweaks.pl Team

• 426 postów

Napisano 20 07 2008 - 14:00

Witam.

Jeżeli scalisz stery w instalką np. za pomocą nLite to podczas instalacji już nic nie będziesz musiał robić.

---
Pozdrawiam
Hugster

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych