Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiedy są kasowane punkty za wykroczenia drogowe?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 18 04 2007 - 19:49

Jak w temacie. Konkretnie mój przykład:

Ostatnie wykroczenie (fotoradar Dołączona grafika ) popełniłem 25 lipca 2006 roku. MAndat dostałem 30 sierpnia 2006 roku. I tu pytanie: kiedy zostanie wyzerowane mi konto: 25 lipca czy 30 sierpnia?

Przepis mówi tak:
§ 6. 1. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji punkty przyznane na podstawie wpisu ostatecznego:
1) jeżeli wydano decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, z wyjątkiem decyzji, o której mowa w art. 140 ust. 1 pkt 1 ustawy;
2) w razie otrzymania informacji o pozytywnym wyniku kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, o którym mowa w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy;
3) jeżeli od dnia popełnienia naruszenia upłynął rok, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24 punkty, a w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 ustawy - 20 punktów;
4) w razie odbycia szkolenia, o którym mowa w art. 130 ust. 3 ustawy.
2. Starosta niezwłocznie informuje organ prowadzący ewidencję o okolicznościach, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, na formularzach, których wzory stanowią załączniki nr 4 i 5 do rozporządzenia.

WYnika, że 25 lipca, ale może ktoś ma konkretne wiadomości w tym temacie?

• 0

#2 gf440

gf440

Obserwator

• 8 postów

Napisano 18 04 2007 - 22:04

od dnia popełnienia naruszenia upływa rok - 25 lipca zostanie wyzerowane konto. :)

• 0

#3 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 19 04 2007 - 08:33

Zgadza się, takie samo prawo jest przy mandatach wydawanych przez kontrolerów biletów, przedawnia się dokładnie po roku od daty zgłoszenia.. chyba, że otrzymamy w przeciągu tego roku pismo wysłane listem poleconym, to wtedy przedłuża się cały ten proces o kolejny rok od daty otrzymania takowego listu :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych