Planuję właśnie modernizację sprzętu. Od razu mówię że nie wszystko idzie do wymiany bo nie ma to sensu.
Zostaje:
Dysk twardy 250 gb
Zasilacz Chiefteca 450 W
napęd DVD
karta dźwiękowa
obudowa
Więc cała akcja rozgrywa się pomiędzy pamięciami RAM, procesorem, kartą grafiki i płytą główną(którą najchętniej bym zostawił, ale wymyślili AM3 i kaplica).
Stara płyta główna to nVidia nForce 4 już nie pamiętam dokładnie nazwy. W każdym razie pod socket AM2.
Stary procek to Athlon 64 3600+
A stara karta grafiki to GeForce 8600 GTS Galaxy
I teraz zastanawiam się jak to zrobić żeby zestaw wytrzymał parę kolejnych lat tak jak ten stary i nie wyssał za bardzo mojej kieszeni. Muszę także kombinować jakby to zrobić żeby nie przeciążyć zasilania którego nie bardzo mam zamiar wymieniać z powodu dodatkowych kosztów. Dlatego potworek Radeon 4890 chociaż jest w przedziale cenowym bezkonkurencyjny prawdopodobnie odpadnie - bo musiałbym wymieniać zasilanie, a to dodatkowe pareset złociszy, ponadto najlepiej podpiąć do niego osobną elektrownię bo żre jak kosiarka elektryczna.
Procesora na socket AM2 raz że nie bardzo się dostanie, a dwa że nie będzie szału w skoku wydajności. Dlatego zdecydowałem się na Socket AM3(chyba że macie inne propozycje) i Athlona II X4 630, który zapewnia 4 rdzenie w dobrej cenie, do tego płyta główna Gigabyte GA-MA770T-UD3. Obecną też mam od Gigabyte i w ciągu 3 lat ze sprzętem nie było absolutnie najmniejszego, choćby drobnego problemiku. No a jako karta grafiki - tu jest problem.
Myślę że Radziu 4880 już przeszedł na emeryturę i 5770 prześciga go bo ma wsparcie najnowszych sterowników, będę na nim mógł zobaczyć DX 11 jak świnia niebo(tak jak DX 10 na 8600 GTS) ale przemawia za nim to że jest zimny i oszczędny przez co problem zasilacza odpada. GeForce o tej(może troszkę większej) mocy są drogie(GTX 260). Radeon 5770 najtańszy jest od PowerColor, konkretnie - Radeon 5770 PowerColor 1GB 2xDVI&HDMI&DP. W kwestii płyty głównej i procesora sprawa wygląda dosyć prosto, ale w kwestii karty graficznej już nie mam pojęcia na co się decydować, za ile i od kogo. Ram też jest zagadką. Ma być 4 gb o wystarczającej szybkości i odpowiedniej cenie, chciałbym się zmieścić w 1500, no niech stracę 1600 zł.
//Tytuł tematu został poprawiony - Mofis
http://www.allegro.pl/item1042132809_karta_graficzna_msi_radeon_5830_twin_frozr_ii_1gb.html - taka okazja natrafiła się na allegro. Dopłacam 100 zł do 5770 i mam już małego potwora - pytanie czy zasilacz uciągnie z takim zestawem jak powyżej, oraz czy procek nie będzie ograniczał.
Koszt tego wszystkiego jest stosunkowo elastyczny, ale wolałbym pozostać przy starym dysku, zasilaniu i reszcie bebechów.

Moja zawartość
Nie podano