Skocz do zawartości

Kazwaldo

OFFLINE Ostatnio: 08 08 2007 22:45
-----

Moje tematy

Słaba wydajność karty. Pomocy!

08 08 2007 - 00:40

Kupiłem kilka dni temu kartę Palita 8600GT Sonic+. Karta ma taktowanie 625 rdzenia i 2000 pamięci i z tego co można o niej wyczytać wynika, że w 3Dmark05 w rozdzielczości 1024*768 osiąga ok 10 000 punktów. Po krótkim teście demarkiem (w tej samej rozdzielczości) karta na moim komputerze osiąga niecałe 7000 punktów. Mało tego, kolory w jakiejś grze, którą chwilowo zainstalowałem są inne niż powinny, coś jakby 256 kolorów. Tam gdzie cienie są czarne plamy, tam gdzie słońce - białe. Nie widać żadnych szczegółów, żadnego antylisingu itp...

Zrobiłem reinstal systemu, zaistalowałem sterowniki dodane do karty jak i najnowsze sterowniki ze strony Nvidii. Nie ma żadnych zmian. Mam nowy firmowy zasilacz Modecom PFC 2.0 400W, który działa znakomicie, komputer jest stabilny. Procesor 3.0 GHz Prescott 520, 512 Ramu w dualu, Dysk 80GB Samsung, płyta główna Gigabyte 8I915Pro.

Kolega, który kupił kartę 8800GTS Asus 320MB ma ten sam problem, a nawet większy. Jego karta ma taki sam wynik jak moaj w 3Dmark05 w tej samej rozdzielczości. To znaczy trochę ponad 7000 punktów. Czy ktoś może powiedzieć o co chodzi z wydajnością tych kart. Czy mam tę kartę reklamować? Może karta ma zablokowane jakieś OpenGL. Nie wiem, czy to możliwe, nie znam się na tym, proszę o jakąkolwiek pomoc.

Problem z 8600GT Palit Sonic+

03 08 2007 - 16:07

Witam,

Mam mały problem. Po pierwsze karta ma taktowanie Rdzeń/Pamięć - 625/2000. Problem polega na tym, że karta chodzi z taktowaniem pamięci 625/1008. To prawie 1000 MHz wolniej niż powinna. Karta ma jedno wolne gniazdo 2pin umieszone na skraju karty. Nie wiem czy jest to wejście do osobnego zasilania. Czy może mi ktoś powiedzieć, czy ta karta ma osobne wejście na zasilanie (szukałem na stronach palita i Geforce i nie znalazłem), Czy takie wejście jest wejściem na zasialnie karty czy na układ chłodzący? I czy wreszcie zmniejszone taktowanie pamięci jest spowodowane właśnie brakiem osobnego zasilania. Jeśli nie to, to czego to może być wina?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Moja konfiuracja Płyta: Gigabyte GA-8I915G Pro, Windowsa XP SP2, 2X 256 dual Ram, Procesor 3 GHz.

2x256 + 2x512. Dual to są po prostu dwie te same kości?

15 07 2007 - 15:50

Witam,

Od razu mówię, że na komputerach znam się słabo. Chciałbym zapytać o dwie rzeczy, chyba postawowe, nie do końca jednak znalazłem na nie odpowiedź.

Mam płytę główną GA-8I915P i dwie pamięci pracujące w dualu 256 MB PC-400 Twinmos’a.

Pytanie pierwsze: czy mogę dokupić pamięć o identycznych parametrach i tej samej firmy, ale o większej pojemności, tak żeby pracowały w dualu. Czyli byłaby to konfiguracja 2x256 + 2x512. Czy wydajność tych pamięci będzie optymalna? Czy też może nie dokładać większych do mniejszych?

Drugie pytanie: Czy pamięci Dual to są jakieś specjalne pamięci, różniące się od pojedynczych, czy są to „normalne’ pamięci z tym, że sprzedawane po dwie dla wygody?

Pozdrawiam, Kazwaldo.