Skocz do zawartości

Zdjęcie

Karta graficzna AGP ~300zl, wiec i zasilacz (cichy!)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Akashic

Akashic

Obserwator

• 5 postów

Napisano 05 11 2006 - 13:57

Witajcie,

W koncu czas zmienic karte graficzna, a co za tym idzie - zasilacz (brat w koncu chce troche pograc). Mam zamiar wymienic tylko te dwie rzeczy (kasa). Oto moja konfiguracja sprzetu:
- Athlon XP 2500 (podkrecony do 3200)
- plyta glowna A7V600
- RAM 512 MB

Z przegladania tego forum najrozsadniejsze wychodzi:
Grafika:
Sapphire X1300Pro 256MB 128 AGP
X-Power R9800SE 128MB 128bit

Zasilacz:
Tagan 330W
Modecom MC-350ATX 2.0PCF

Pierwsze pozycje drozsze (jakby brat chcial wiecej dolozyc), drugie alternatywne (rozsadne). Zalezy mi na cichym zasilaczu (obecny buczy jak szalony), bo komp caly czas chodzi (a strasznie mnie denerwuje i przeszkadza np. przy nauce).
Dobry wybor? Moze cos innego polecacie? Warto dokladac 100 zl do X-powera? Czy Tagan nie zrobi mi piekarnika z obudowy, a Modecom nie ogluszy?
Dobrze, by cena (netto) zamknela sie w granicach 400 zl za wszystko.

Z gory dzieki za pomoc,
pozdrawiam
A.

• 0

#2 thade

thade

Stały użytkownik

• 209 postów

Napisano 05 11 2006 - 14:12

Hmm...
Jesli juz mialbys sie decydowac na Tagana to moze cos takiego:
Topower

Sam go posiadam i jestem zadowolony. Zabezpieczenia dzialaja, bo sam sprawdzalem :D
Jak dla mnie bardzo cicho chodzi...
Zreszta w specyfikacji co do Tagana jest podana taka sama wartosc dB czyli ~23
Dla porownania moj Arctic Cooling Freezer 64 PRO chodzi... ja wiem z 2x glosniej pewnie bedzie. W kazdym razie bezapelacyjnie cooler chodzi glosniej. No i 400W... zawsze sie moze przydac, jesli chcialbys pozniej cos wymienic/dorzucic.

• 0

#3 Magik

Magik

Początkujący

• 72 postów

Napisano 05 11 2006 - 14:30

Witajcie,

W koncu czas zmienic karte graficzna, a co za tym idzie - zasilacz (brat w koncu chce troche pograc). Mam zamiar wymienic tylko te dwie rzeczy (kasa). Oto moja konfiguracja sprzetu:
- Athlon XP 2500 (podkrecony do 3200)
- plyta glowna A7V600
- RAM 512 MB

Z przegladania tego forum najrozsadniejsze wychodzi:
Grafika:
Sapphire X1300Pro 256MB 128 AGP
X-Power R9800SE 128MB 128bit

Zasilacz:
Tagan 330W
Modecom MC-350ATX 2.0PCF

Pierwsze pozycje drozsze (jakby brat chcial wiecej dolozyc), drugie alternatywne (rozsadne). Zalezy mi na cichym zasilaczu (obecny buczy jak szalony), bo komp caly czas chodzi (a strasznie mnie denerwuje i przeszkadza np. przy nauce).
Dobry wybor? Moze cos innego polecacie? Warto dokladac 100 zl do X-powera? Czy Tagan nie zrobi mi piekarnika z obudowy, a Modecom nie ogluszy?
Dobrze, by cena (netto) zamknela sie w granicach 400 zl za wszystko.

Z gory dzieki za pomoc,
pozdrawiam
A.

Karte X-Power R9800SE 128MB 128bit odpuść sobie bo to okrojone badziewie i szkoda na to kasy, lepiej już kupić Radeona 9700 128MB 256bit będzie kartą wydajniejszą napewno.

Zasilacz Modecom 350ATX 2.0PFC chodzi cicho i trzyma napięcia bardzo dobrze, używam na drugim komputerze i jestem zadowolony.

Jeśli chcesz sie zmieścić do 400 zł to polecam:
Modecom 350ATX 2.0 PFC (ok 110 zł) + Radeon 9800PRO 128MB 256-bit (300 zł) więc razem 310 zł ale bedziesz zadowolony.
  • 0

#4 Akashic

Akashic

Obserwator

• 5 postów

Napisano 05 11 2006 - 16:15

Oki, karta graficzna juz ustalona. Wielkie dzieki.
Teraz juz tylko zastanawiam sie nad zasilaczem. Jezeli mialbym dolozyc ok. 60 zl i miec calkowita cisze, to pisalbym sie na to. Czy ktos orientuje sie, czy Modecom jest duzo glosniejszy (czy w ogole slychac diametralna roznice)?
  • 0

#5 Magik

Magik

Początkujący

• 72 postów

Napisano 05 11 2006 - 17:45

Oki, karta graficzna juz ustalona. Wielkie dzieki.
Teraz juz tylko zastanawiam sie nad zasilaczem. Jezeli mialbym dolozyc ok. 60 zl i miec calkowita cisze, to pisalbym sie na to. Czy ktos orientuje sie, czy Modecom jest duzo glosniejszy (czy w ogole slychac diametralna roznice)?

Mam Modecoma tego i zasilacz Tagan 430W seria U15 i obydwa są porównywalne, nie słychać ich. Dopiero jeśli otworze obudowe to słysze że wiatrak sie kręci ale też ucho trzeba przyłożyć.
  • 0

#6 Akashic

Akashic

Obserwator

• 5 postów

Napisano 06 11 2006 - 00:52

Jak do tej pory dzieki wszystkim za odpowiedzi. Sytuacja sie ciutke odmienila: zasilacza jestem pewien, za to w grafike zwatpilem: moze zamiast radeona 9800 zakupic GF6600? Przy podkreceniu mowia, ze to bardziej przyszlosciowe rozwiazanie. Prawda li to?
Pozdrawiam
  • 0

#7 Magik

Magik

Początkujący

• 72 postów

Napisano 06 11 2006 - 16:10

Jak do tej pory dzieki wszystkim za odpowiedzi. Sytuacja sie ciutke odmienila: zasilacza jestem pewien, za to w grafike zwatpilem: moze zamiast radeona 9800 zakupic GF6600? Przy podkreceniu mowia, ze to bardziej przyszlosciowe rozwiazanie. Prawda li to?
Pozdrawiam

Obie karty są tak samo przyszłościowe raczej... Jeśli trafisz na dobry egzemplarz geforca 6600 to po o/c będzie wydajniejszy od radeona, nie będzie to kolosalna różnica ale zawsze coś, jeszcze jako atut można uznać że gf6600 jest nowszy i więcej nowych efektów jest w stanie pokazać np chwalony hdr lecz na tej karcie gra z tym bajerkiem to inna historia.
  • 0

#8 thade

thade

Stały użytkownik

• 209 postów

Napisano 06 11 2006 - 17:23

Ja mialem GF, teraz mam Radeona i za moment przesiade sie znowu na GF.
Jednak co GF to GF... bo tak zauwazylem, ze gry jednak bardziej GF chyba lubia... a przynajmniej mam takie wrazenie.
  • 0

#9 Siwy123

Siwy123

[S]pace[C]owboy

• 924 postów

Napisano 06 11 2006 - 17:58

To nie tylko wrazenie. To fakt, ile razy spotykalem sie z opiniami ze statystycznie szybszy Radeon mial gorsze wyniki w grach niz GeForce z nizszymi takowaniami zegarow, tak to juz sie tak dziwnie zlozylo ze producenci gier bardziej lubia nVidię.
  • 0

#10 Magik

Magik

Początkujący

• 72 postów

Napisano 06 11 2006 - 19:43

To nie tylko wrazenie. To fakt, ile razy spotykalem sie z opiniami ze statystycznie szybszy Radeon mial gorsze wyniki w grach niz GeForce z nizszymi takowaniami zegarow, tak to juz sie tak dziwnie zlozylo ze producenci gier bardziej lubia nVidię.

Zresztą sie z tym nie kryją... nim gra sie zacznie wielkie logo nvidi wyskoczy i wszystko jasne :D Zeby gra preferowała widocznie radeony to musi być ewenement typu half-life 2
  • 0

#11 Akashic

Akashic

Obserwator

• 5 postów

Napisano 06 11 2006 - 23:27

Zabijcie, ale ostatnie pytanie: jakiego producenta GF6600?
Widzi sie Gainwarda, Xpowera, Gigabyte, Palita, blabla, etc. Dodatkowo przy nazwie GF6600 pojawia sie GT, FX, Turbo, Hiper, Licho-wie-co, itd. A tu siedzi sobie zwykly uzytkownik, ktory chce kupic mozliwie dobra karte graficzna w przyzwoitej cenie. Czemu GeForce 6600 to nie GeForce 6600 tylko tysiac odmian z dziwnymi przed- i przyrostkami. Jakoscia pewnie tez sie roznia ....
Hilfe?
Pozdrawiam,
A.

• 0

#12 Siwy123

Siwy123

[S]pace[C]owboy

• 924 postów

Napisano 06 11 2006 - 23:30

Jesli o 6600 idzie to ja stawiam na Gainwarda lub Palita

• 0

#13 Magik

Magik

Początkujący

• 72 postów

Napisano 06 11 2006 - 23:44

Zabijcie, ale ostatnie pytanie: jakiego producenta GF6600?
Widzi sie Gainwarda, Xpowera, Gigabyte, Palita, blabla, etc. Dodatkowo przy nazwie GF6600 pojawia sie GT, FX, Turbo, Hiper, Licho-wie-co, itd. A tu siedzi sobie zwykly uzytkownik, ktory chce kupic mozliwie dobra karte graficzna w przyzwoitej cenie. Czemu GeForce 6600 to nie GeForce 6600 tylko tysiac odmian z dziwnymi przed- i przyrostkami. Jakoscia pewnie tez sie roznia ....
Hilfe?
Pozdrawiam,
A.

Najlepsza wersja karty 6600 jest to wersja GT i taki geforce bije na głowe radeona 9800PRO prawie we wszystkim i to z dość znaczną przewaga. Jeśli taką karte wybierzesz będziesz zadowolony gdyż jest to dobra karta i nadal świetnie sobie radzi, jednak cena troche większa. Jeśli zdecydujesz sie na zwykłą wersje gf6600 to polecam firme Leadtek, gigabyte lub Gainward w takiej kolejności podałem w jakiej preferuje. Pamiętaj aby nie kupić karty z przedrostkiem LE pod żadnym pozorem gdyż jest słaba i bedzie wiele gorsza od karty Radeon 9800PRO.
  • 0

#14 Akashic

Akashic

Obserwator

• 5 postów

Napisano 15 11 2006 - 15:15

Poszukujac Leadteka gf6600 natrafilem dzis na sklep, gdzie zlozono mi taka oferte: Palit XpertVision X800 GTO za 360zl. Brzmi w miare ladnie. Czy moze lepiej poczekac pare dni (na dostawe) i za brac owego Leadteka 6600 za rowno 300 zl?

Dzieki z gory!
A.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych