Kącik kulinarny
#1
Napisano 12 11 2009 - 11:43
Dwie cebule, i dwa pęta kiełbasy kroimy w kostkę, przy czym cebulę możliwie najdrobniej, po czym wrzucamy to na patelę. Wlewamy trochę wody, dodajemy łyżkę smalcu (ewentualnie masła), i odpalamy ogień, w międzyczasie wrzucając posiekanego pomidora. W tej fazie wsypujemy łyżkę vegety, pieprzu, czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich, oregano, i wszystkiego co można uznać za przyprawę (oprócz bazylii, bo psuje smak). Doprawiamy oczywiście do smaku.
Gdy wszystko się smaży, kroimy dwie kromki chleba w kostkę, i wbijamy 6 jaj do kubka, oraz trochę żółtego sera w bardzo drobną kostkę. Jeżeli w patelni wygotowała się już woda, możemy wrzucić chleb, i wlać jajka, od teraz ciągle mieszając. Gdy jajca trochę się zetną, wrzucamy żółty ser, i dalej mieszamy. Ogień wyłączamy gdy wszystko wygląda na gotowe. Jest pyszne, że palce lizać (patelnię z kolei lepiej umyć). SMACZNEGO!
BTW po takiej kolacji boję się rano podnieść kołdrę.
A Wy macie jakieś swoje ulubione amatorskie przepisy?
#2
Napisano 17 11 2009 - 16:25
W sensie że mięso mielone usmażone , nakładamy na też już usmażone placki ziemniaczane
Bardzo dobre
#3
Napisano 17 11 2009 - 16:53
Ja uwielbiam kuchnie włoską.Moim ulubionym i prostym daniem jest ugotowany makaron spagetti, podamażyć na oliwie z twarogiem, do tego wkrajane winne pmidory i zsiekana bazylia z oregano- proste i dobre
#4
Napisano 17 11 2009 - 17:01
Umiejętność gotowania jest swietnym argumentem na dziewczyny
Ciekawe... Mogłem iść na gastronomiczne.
#5
Napisano 17 11 2009 - 17:29
A jak ktoś ma awers do gotowania to wymylślili zupki chińskie robione w radomiu. ( mozna z nich zrobic jedna z najlepszych sałatek, przepis podam pózniej)
#6
Napisano 17 11 2009 - 17:38
#7 Gość_DoctorMofis_*
Napisano 04 02 2010 - 10:38
8 łyżek zupowych śmietany (napakuj na łyżkę tyle ile się da nabrać)
4 jajka
Szczypta soli dla smaku
1,5 szklanki cukru
2,2 szklanki mąki
Proszek do pieczenia, nasypcie z wyczuciem, około jednej łyżki do zupy aby były smaczne, a nie gumiaste.
Zmiksować, przed pieczeniem w gofrownicy, nalejcie trochę na teflon oleju, nie oszczędzajcie, weźcie papierowy ręcznik i dokładnie wysmarujcie wszystkie kanałki i cały teflon.
Przed pieczeniem rozgrzejcie gofrownice około 3 minut, nie mniej niż 2,5.
I pieczcie Jak ktoś spróbuje to proszę o opinie, mi smakowały
Można z nich zrobić spagethi-pseudopodobne, po prostu kupujemy np. rosół x3, wkładamy sam makaron do garnka, gotujemy, ostudzamy, odsedzamy, wkładamy w miseczkę, wsypujemy załączony dodatek w postaci posypki na smak, dokładnie mieszamy, teraz już wystygło, wkładamy do mikrofali na czas aż się odgrzeje, i zajadamy, kiedyś był to mój przysmak lecz nie chce mi się chodzić do sklepu.A jak ktoś ma awers do gotowania to wymylślili zupki chińskie robione w radomiu. ( mozna z nich zrobic jedna z najlepszych
sałatek, przepis podam pózniej)
Taka jedna zupka kosztuje np. u mnie w sklepie 1.20zł
Użytkownik DoctorMofis edytował ten post 04 02 2010 - 10:53
#8
Napisano 04 02 2010 - 17:29
#9
Napisano 04 02 2010 - 17:31
Nie lubię gofrów
#10
Napisano 04 02 2010 - 17:54
#11 Gość_DoctorMofis_*
Napisano 04 02 2010 - 17:59
#12
Napisano 04 02 2010 - 18:08
#13
Napisano 04 02 2010 - 18:10
2-3 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka, cukier waniliowy (sporo, ze 4g)
Wszystko zmiksować, przed samym smażeniem dodać łyżkę oleju i wymieszać, smażyć na suchej patelni (no chyba, że bardzo przywiera, to co 3 naleśnik smarować patelnię słoniną, ew. olejem).
Jeśli nie ma pod ręką miksera, najpierw mieszać jajka z mąką, później dodać mleko i cukier waniliowy.
Najlepsze z serem białym (wymieszanym ze śmietaną/mlekiem i cukrem) i owocami (truskawki/jagody/wiśnie/brzoskwinie/co jest)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych