Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki router i karta wifi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 buladag

buladag

Początkujący

• 14 postów

Napisano 13 04 2008 - 12:13

Witam! jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem routera z wifi oraz karty wifi pod usb. Zainteresowała mnie ta pozycja ( http://allegro.pl/item343719661_pentagram_...wka_wys24h.html ). Jest to router pentagramu cerberus 6381-0. Wydaje mi się to całkiem przyzwoity sprzęt ale byc moze polecacie cos lepszego w podobnym przedziale cenowym?

Co do karty to waham się pomiedzy dwoma pentagramami: http://allegro.pl/item338923808_nowosc_pen...5lat_vista.html a http://allegro.pl/item340863456_karta_wifi...g_promocja.html .
Czym te karty się w zasadzie różnią? Poza ceną i wyglądem oczywiście :D ;D Co do kart to ewentualnie moze tez znacie cos znacznie lepszego, w podobnej cenie?

Acha i zapomniałbym, moje łącze to chello 2mbps. :(

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)

PS:
mam też pare pytań, ponieważ router kupuje po raz pierwszy, więc nigdy się tym nie interesowałem tak "dogłebnie" :sciana:

1. Czy dzieki temu routerowwi będe mogl stworzyć siec wewnetrzną pomiędzy pc-lap, gdzie lap będzie podlaczony przez wifi a pc kablowo?
2. czy jest też mozliwosc polaczenia 2 kompów w lan, tak aby oba byly podlaczone przez kabel? (wydaje mi sie ze tak bo napisane jest ze router ma wbudowany switch ale nie jestem pewien jak to jest :D )
3. Czy przy podlaczeniu kompów w siec tak jak w ad.1 i ad.2 udostepnianu będzie jednoczesnie na wszytskie komputery net? (wydaje mi sie ze tak bo w sumie od tego jest router, no ale zawsze warto zapytac przed zakupem :) )

To chyba tyle, jak coś mi się jeszcze przypomni to bede pytał :)

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam!

• 0

#2 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 13 04 2008 - 15:09

polecam Ci tego ruta , sam go kupuje za pare dni.

1. Czy dzieki temu routerowwi będe mogl stworzyć siec wewnetrzną pomiędzy pc-lap, gdzie lap będzie podlaczony przez wifi a pc kablowo?

tak

2. czy jest też mozliwosc polaczenia 2 kompów w lan, tak aby oba byly podlaczone przez kabel?

tak

3. Czy przy podlaczeniu kompów w siec tak jak w ad.1 i ad.2 udostepnianu będzie jednoczesnie na wszytskie komputery net?

tak po raz trzeci :sciana:

Pozdrawiam!

ja też :D

• 0

#3 buladag

buladag

Początkujący

• 14 postów

Napisano 13 04 2008 - 16:05

Dzięki za info. Porozglądam się na allegro za tymi dwoma i wtedy zdecyduje jak je sobie porównam :D

Acha i 3x TAk :sciana: dotyczy obu tych routerów? :D
  • 0

#4 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 13 04 2008 - 18:01

Acha i 3x TAk wink.gif dotyczy obu tych routerów?

tak, kwestia tylko konfiguracji
  • 0

#5 buladag

buladag

Początkujący

• 14 postów

Napisano 13 04 2008 - 20:01

ok dzieki :sciana:

A jeszcze pytanko, czym sie roznia te karty wifi które wyzej podałem? bo IMO to niczym ale jednak różnica w cenie znaczna...
  • 0

#6 krzyhoo

krzyhoo

Admin

• 1 039 postów

Napisano 13 04 2008 - 21:14

typem modulacji i szyfrowaniem, ale nie ma to większego znaczenia- bierz tańszą :sciana:
  • 0

#7 buladag

buladag

Początkujący

• 14 postów

Napisano 17 04 2008 - 17:36

dotarł do mnie wlasnie router i karta wifi. kupilem tą tanszą tak jak radziles krzychoo a i tak dostałem tą droższa :P nie wiem czy to błąd sprzedającego czy moze po prostu te karty to to samo, więc wysyła którąkolwiek :D

szczerze mówiąc spodziewałem się ze ta karta będzie lepiej wykonana, ale niestety nie jest :P wygląda troche tandetnie ale widocznie takie jest jej wyoknanie, bo całość raczej nie wyglada na jakieś podróbki (sąpudełka instrukcje gwarancje etc)

Jeszcze jedną niezgodnością jest to że w aukcji napisane jest ze w zestawie znajdziemy kabel usb 1,5m ... w rzeczywistości ma on jakies 3,5 cm ;)

sa to detale, o które nie będe się upominał u sprzedającego, bo i tak (chyba) na tym zarobiłem dostając inną karte :)

Tak btw czym dokladnie się one różnią ?? ( modele: 6122-07 i 6122-09 ) bo patrzyłem juz na pare opisów i wszytskie są chyba takie same co do tych kart :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych