Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka drukarka do domu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wilq_lpu

Wilq_lpu

Obserwator

• 8 postów

Napisano 23 05 2007 - 01:51

8 lat miałem lexmarka model Z coś. Potem jako drukarke na chwile kupiłem za grosze lexmarka Z42, który na swoich starych napełnianych kardidżach wytrzymał u mnie 2 lata i właśnie szlak go trafia powoli.

Idąc dalej tym tropem chcę coś prostego, taniego, stabilnego, co podziała przez następne 10 lat, ale:
-wolę to duże złącze (40'sto pinowe, parallelowe czy jak tam się zwie) niż USB do komunikacji z kompem
-lepiej żeby była duża, ciężka ale za to z dużymi tonerami (mam na to miejsce)
-dobrze, żeby był to popularny model i żebym mógł bez problemu dostać zamienniki i atramenty)
-dobrze, żeby na pierwszych, oryginalnych kardidżach drukarka działała kilka lat jak moje poprzednie drukarki
-szybkość, jakość- nie spodziewam się rewelacji, ale żeby strony z tekstem wyszła w miarę szybko, a obrazki były wyraźne.
-sloty na karty pamięci i inne takie- mile widziane, ale cena to podstawa

Na razie mam na oku to. 300zł to górna granica, chyba, że niewiele droższa jest jakaś super rewelacja.

http://www.allegro.pl/item196930799_nowa_d...door_sklep.html

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 23 05 2007 - 09:43

8 lat miałem lexmarka model Z coś. (...)

Podziwiam, podziwiam! Jak na Lexmarka osiągnięcie doprawdy imponujące!

(...)
Idąc dalej tym tropem chcę coś prostego, taniego, stabilnego, co podziała przez następne 10 lat, ale:
(...)

Raczej marzenie ściętej głowy. Technologia druku ostatnio znacznie posunęła się do przodu, chyba szybciej niż komputerów.

(...)
-wolę to duże złącze (40'sto pinowe, parallelowe czy jak tam się zwie) niż USB do komunikacji z kompem
(...)

Niby czemu? Według mnie podłączenie drukarki pod USB jest nie tyle lepsze co bardziej praktyczne. Osobiście ja mam do czynienia z ok. 30 komputerami - żaden nie ma drukarki podłączonej pod parallel! U mnie w domu już ok. 3 lat drukarka pracuje wyłącznie pod USB.

Wracając do tematu ja jestem fanem drukarek CANON-a np. PIXMA 5300. Są zamienniki i chyba nie ma tańszych w eksploatacji. Przede wszystkim opłaca się kupić drukarkę, która ma wszystkie kolory osobno.
Ale polecam też któryś z modeli EPSON-a.

PS
Ja używam od 3 lat CANON-a i6500 - zamienniki kosztują 15-20 zł/400 stron.

• 0

#3 Wilq_lpu

Wilq_lpu

Obserwator

• 8 postów

Napisano 23 05 2007 - 12:39

Nie lubię USB. Wszystko, co mam na USB melduje się przy podpinaniu, czasem windows świruje i instaluje swoje sterowniki na nowo, po czym pisze, że nie dało się poprawnie zainstalować itp... a na paralelu drukarka jest przyczepiona i zawsze działa.

Zastanowię się nad canonami. Z tym, że miałem zamiar kupić tusz w butelkach ze strzykawkami i napełniać, a tych cena jest podobna bez względu na markę, więc koszt eksploatacji podobny, o ile tylko kardidże wytrzymają kilka lat.
  • 0

#4 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 23 05 2007 - 12:53

Nie lubię USB. Wszystko, co mam na USB melduje się przy podpinaniu, czasem windows świruje i instaluje swoje sterowniki na nowo, po czym pisze, że nie dało się poprawnie zainstalować itp... a na paralelu drukarka jest przyczepiona i zawsze działa.

(...)

Ale drukarki raczej się nie odpina i znowu podpina. Jak podłączysz to jest podłączona cały czas i też działa zawsze!. To nie pendrive.
A swoją drogą, to jeżeli będziesz urządzenia USB zawsze podłączał w te same gniazda (jak ja to robię) to nie będzie się nic instalowało, żadne sterowniki nie będą się instalować od nowa. Taki objaw jest tylko wtedy, gdy notorycznie zmieniasz gniazda.
A w ogóle, jeżeli masz kilka urządzeń USB, które musisz codziennie podłączać (tak jak ja mam w laptopie: czujnik od myszki, pendrive i token [zabezpieczenie programu]) to lepiej kupić sobie HUB-a i wsadzić w niego wszystkie urządzenia i tylko jego podłączać.
  • 0

#5 Wilq_lpu

Wilq_lpu

Obserwator

• 8 postów

Napisano 23 05 2007 - 17:05

Mam huba, nawet dwa, drugi jest wmontowany w monitor. Pendrive dla przykładu zawsze podłączam przez monitor i to przez ten sam wtyk w monitorze, żeby mógł się ładować i różne rzeczy się dzieją. Czasem już podczas działania nagle wyskakuje komunikat, że wykryto nowy sprzęt. Z kablem USB do komórki (który był podłączony na stałe) też były cuda.
Nie jestem informatykiem, ale wiem, że windows jest nieobliczalny i jeśli miałbym wybór, to zbędnych kłopotów wolałbym uniknąć. Sprawa jest chyba przesądzona, bo wszystkie drukarki, na które patsze są na USB. Tylko stary dobry lexmark ma prócz USB jeszcze paralela.....

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych