Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zrobic formata na viscie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bueno

Bueno

Początkujący

• 92 postów

Napisano 04 09 2008 - 14:02

Tak jak w temacie jak moge zrobic formata na viscie bo mi sie on nie podoba ^^ codzienie jakis mam z nim problem . Moglby ktos pomoc. "zmieniam system na XP"

• 0

#2 Ugol.pl

Ugol.pl

Początkujący

• 26 postów

Napisano 04 09 2008 - 22:48

Bardzo dziwnie skonstruowałeś pytanie, ale rozumiem, że chcesz się pozbyć Visty i zainstalować XP.
Gwoli ścisłości, nie wykonasz formatowania partycji (dysku) systemowej z poziomu Visty.

Możesz sformatować dysk za pomocą dyskietki startowej, płyty instalacyjnej systemu Windows lub dystrybucji linux'a (np jakiś LiveCD), nie jestem pewien czy po włożeniu płyty z Windowsem XP, Vista nie zakomunikuje, że masz nowszy, "lepszy" system - podobno czasami tak jest. Jednak przy bootowaniu wystarczy nacisnąć F10, aby przejść do wiersza poleceń (wtedy jak z dyskietki startowej - "format c:" i po Viście).
Jeśli nie skorzystasz z wiersza poleceń wystarczy, że w menu partycjonowania dysku (przed instalacją) sformatujesz lub usuniesz i utworzysz na nowo partycję.

Pozdrawiam

• 0

#3 muscat

muscat

Początkujący

• 87 postów

Napisano 06 09 2008 - 01:43

Do formatowania i podziału dysku na partycje użyj programu gparted (obraz płyty live CD). Jeżeli Vista była wraz z kompem, to na dysku zapewne Masz ukrytą partycję recovery, więc przy podziale uważaj, aby nie uszkodzić (usunąć) tej partycji.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych