Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zrobić Kopie systemu XP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gomez2424

Gomez2424

Obserwator

• 5 postów

Napisano 14 12 2008 - 17:53

Witam wszystkich Dołączona grafika! Mój komputer jest już bardzo zmulony i cały czas się zawiesza mam kopie systemu na płycie i chciał bym formatować dysk i wgrać tą kopie ( zainstalować ) Niestety nie mam o tym pojęcia prosił bym by ktoś napisał mi krok po kroku jak to zrobić . :P

• 0

#2 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 14 12 2008 - 18:09

Najpierw podczas uruchomiania komputera naciskasz bez przerwy przycisk wskazany w komunikacie " Press DEL to enter SETUP" czyli naciskasz klawisz Delete (na niektórych płytach głównych jest to klawisz F2)
Korzystając ze strzałek najeżdżamy na pozycję "Advanced BIOS Features" i klikamy enter.
pokazało ci się okno konfiguracji zaawansowanych funkcji Bios`u, a w nim kolejno napędy bootowania: pierwszy, drugi i trzeci. Najeżdżasz na opcję "First boot Device" i naciskając kilkakrotnie klawisze "page up" i "page down" ustawiamy w tej opcji "CDROM".
Wracasz teraz do głównego okna bios`u (klikamy ESC). Za pomocą strzałek zaznaczasz "Save & Exit Setup"

Potem po ponownym uruchomieniu systemu pojawi się komunikat "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z tego dysku CD", klikamy dowolny klawisz np. Enter,
Następnie ukazuję się okno w którym postawimy nasze pierwsze kroki podczas instalacji. Do wyboru mamy trzy opcje: instalacja systemu, naprawa, Zakończ. Wciskasz klawisz Enter, aby rozpocząć instalację systemu.
Pokazuje się umowa licencyjna, aby ją zaakceptować klikamy F8.
Z tematu widzę że masz już Xp więc klikasz na ESC.
Potem zostajemy poproszeni przez instalator o wybór plików i szybkość formatowania, zaznaczamy "Formatuj partycję stosując system plików NTFS", Potwierdzamy klawiszem "F"
Następnie Po kilku minutach od uruchomienia instalacji systemu na ekranie widzimy okno oferujące możliwość wyboru języka i układu klawiatury. Klikamy na przycisk "Szczegóły"
W tym oknie klikamy na "Stany Zjednoczone" i na usuń, następnie klikamy na "Polski(214)" i także na usuń, zostawiamy jedynie "Polski programisty". Klikamy na dalej.
W oknie "Spersonalizuj swoje dane" wpisujemy swoje nazwisko i organizację.
W następnym oknie jesteśmy poproszeni o podanie naszego kodu dołączonego do naszej wersji systemu (czyli CD keya)
Zgodnie z instrukcjami nadajemy naszemu komputerowi nazwę i klikamy na dalej
Następnie wyskakuje ci okno z konfiguracją sieci, zaznaczamy "ustawienia zaawansowane" i klikasz na dalej.
Klikamy na "dalej" i w nowym oknie określamy, w jaki sposób nasz PC ma łączyć się z Internetem (jeśli nie korzystamy z sieci, klikamy na pomiń).
W kolejnym etapie instalacji tworzone są konta użytkowników. Musisz stworzyć przynajmniej jedno konto. Wpisujesz wymyśloną przez siebie nazwę i klikamy na przycisk r
Na pulpicie nie będzie pewnie żadnej ikonki więc, klikasz na pulpicie prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję właściwości. Z właściwości wybierasz zakładkę pulpit i klikamy na "dostosuj pulpit" widzimy tam napis "ikony pulpitu" i wybierasz tam te które chcesz aby były widoczne na pulpicie, klikasz na "ok." "zastosuj".
Instalujesz wszystkie sterowniki od podzespołów, dźwięk, płyta główna, grafika, modem itp

Ufff... się rozpisałem

• 0

#3 Gomez2424

Gomez2424

Obserwator

• 5 postów

Napisano 14 12 2008 - 19:58

Dzięki na tak wyczerpującą odpowiedz nawet nie liczyłem :P Jeszcze jedno ta płyta którą posiadam to kopia systemu ten który ostatnio instalował mi system tłumaczył że następnym razem będzie znacznie szybciej bo na płycie są wszystkie sterowniki XP więc czy to się samo zainstaluje z tej płyty

Użytkownik Trivelt edytował ten post 14 12 2008 - 20:07

• 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 14 12 2008 - 20:00

Powinny się zainstalować
czyli że nic więcej nie będziesz musiał instalować (ze sterowników oczywiście)
  • 0

#5 Trivelt

Trivelt

Unix fan

• 406 postów

Napisano 14 12 2008 - 20:08

Jeszcze jedno ta płyta którą posiadam to kopia systemu

Legalna?
  • 0

#6 Gomez2424

Gomez2424

Obserwator

• 5 postów

Napisano 14 12 2008 - 20:28

Nie wiem czy legalna narazie znalazłem płytę KOPIA SYSTEMU nie mogę znaleść klucza może jest na płycie XP
  • 0

#7 Parry

Parry

Kobieciarz

• 325 postów

Napisano 14 12 2008 - 20:31

Nie wiem czy legalna narazie znalazłem płytę KOPIA SYSTEMU nie mogę znaleść klucza może jest na płycie XP

No jak klucz jest na płycie to nielegalna...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych