Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zostać współwłaścicielem pojazdu nie dopłacając do polisy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 09 08 2012 - 13:57

Witam,
jeżeli ktoś wie chciałbym dowiedzieć się jak zostać współwłaścicielem pojazdu ale nie dopłacając do ubezpieczenia? A dokładniej: PJ posiadam niecałe 3 lata, samochód jest obecnie ubezpieczony na matkę, ale ona nie posiada uprawnień do kierowania, a mówi mi, że jeżeli ja zostałbym współwłaścicielem samochodu do ubezpieczenie wyniosłoby jakieś 1600zł. Czy jest na to jakaś rada? Można coś zrobić żeby i mi zniżki różne szły?
Pozdrawiam.

• 0

#2 MarcoMarc

MarcoMarc

Początkujący

• 109 postów

Napisano 09 08 2012 - 15:17

Jeśli chcesz zaoszczędzić możesz podczas ubezpieczania podać współwłaściciela posiadającego już zniżki.
Dzięki temu zniżki tej osoby przejdą również na Ciebie, tzn może nie na Ciebie ale obniżą kwotę ubezpieczenia.
Oczywiście osoba którą podasz musi tak owe mieć, jest różwnież mankament w postacii takiej, że jeśli Ty spowodujesz wypadek itp to osoba która podałeś straci część bądź całkowicie swoje zniżki. Nie ważne, że faktycznym kierowcą będziesz Ty....

Użytkownik MarcoMarc edytował ten post 09 08 2012 - 15:18

• 0

#3 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 09 08 2012 - 16:10

1. Więc u mnie matka jest właścicielką samochodu (ma tam chyba 60% zniżki ale ona nie jest kierowcą ponieważ nie posiada prawa jazdy) i chodzi o to, że chciałbym być ja jako współwłaściciel żeby mi przez te lata zniżki rosły i nie wiem co tu można wykombinować... mam nadzieje że rozumiesz kolego o co mi chodzi.

2. Czy ja np jak jadę samochodem którego ona jest właścielką bo jest zarejestrowany i ubezpieczony na nią i zatrzymuje mnie policja do kontroli, pokazuje im dokumenty odpowiednie ale mimo wszystko samochód nie jest moją właśnością i tu moje pytanie, czy ja mogę go normalnie użytkować i jeździć nim po kraju? czu powinienem mieć od matki jakąś umowę użyczenia/pożyczenia pojazdu?

Mam nadzieję że ktoś pomoże, Pozdrawiam.
  • 0

#4 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 09 08 2012 - 18:16

Po kolei:
- współwłaścicielem stajesz się, jeżeli matka przekaże 50% wartości samochodu na ciebie (w rodzinie jest bez podatków, wystarczy chyba zgłosić to w US). Z umową darowizny idziesz do wydziału komunikacji, tam robisz nowy dowód rejestracyjny,
- polisa zawierana jest na kierowcę, który ma większe zniżki (to naturalne, bo taniej). Prawdopodobnie z nowym dowodem rejestracyjnym musisz iść do ubezpieczalni, żeby przeliczyli składkę. Pomimo zniżek matki, twój staż z PJ i wiek może podnieść stawkę (o ile, to już zależne od ubezpieczyciela),
- jeżeli dopełniłeś formalności, to przy kontroli policji widniejesz w dowodze rejestracyjnym i polisie jako współwłaściciel. Generalnie nie ma znaczenia kto jest wpisany jako pierwszy.
  • 0

#5 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 09 08 2012 - 20:23

Bardzo dobrze mi to kolego wytłumaczyłeś ;] A teraz moje podstawowe pytanie: czy ja w ogóle mogę jeździć samochodem tak jak jest obecnie? czyli matka jest właścicielką pojazdu, czyli w dowodzie rejestracyjnym i polisa ubezpieczeniowa też jest na nią, czyli jak w końcu?
  • 0

#6 MarcoMarc

MarcoMarc

Początkujący

• 109 postów

Napisano 09 08 2012 - 21:09

Jeździć możesz każdym o ile posiadasz ze sobą dowód rejestracyjny, prawko i OC ;-)

EDIT: no i nikt nie zgłosił go jako kradziony ;-)))

Użytkownik MarcoMarc edytował ten post 09 08 2012 - 21:11

• 0

#7 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 10 08 2012 - 12:13

Ahaa, czyli bez obaw ;] rozumiem, że to w zupełności wystarcza i w przypadku kontroli jazda się nie kończy mając dowód rejestracyjny auta, jego OC i swoje PJ ;>?>
  • 0

#8 MarcoMarc

MarcoMarc

Początkujący

• 109 postów

Napisano 10 08 2012 - 12:32

Jak najbardziej z takim zestawem mogą Cie kontrolować do woli :)
  • 0

#9 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 10 08 2012 - 18:27

I o to mi chodziło, czyli wszystko jasne teraz ;] bo niektórzy mówili mi nieco inaczej... - że jak juz nie mój samochód i na mnie nie stoi a właściciel nie posiada PJ to nikt nie może nim się poruszać po drogach...
  • 0

#10 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 10 08 2012 - 21:27

To zapytaj może tych swoich doradców, czy samochody firmowe są rejestrowane na pracowników je użytkujących.
  • 0

#11 dominicue

dominicue

Obserwator

• 6 postów

Napisano 13 08 2012 - 18:44

.....Chyba, że wybierasz się samochodem za granicę, szczególnie poza granice UE to wtedy może być problem. Znajomy tak miał 3 lata temu w Chorwacji, gdy był tam samochodem rodziców. Cała sprawa musiała rozejść się o polski konsulat, bo nie miał poświadczonej umowy wypożyczenia tego samochodu.

• 1

#12 tomek901028

tomek901028

Początkujący

• 100 postów

Napisano 13 08 2012 - 19:24

.....Chyba, że wybierasz się samochodem za granicę, szczególnie poza granice UE to wtedy może być problem. Znajomy tak miał 3 lata temu w Chorwacji, gdy był tam samochodem rodziców. Cała sprawa musiała rozejść się o polski konsulat, bo nie miał poświadczonej umowy wypożyczenia tego samochodu.

Teraz mnie i rozjaśniłeś i upewniłeś ;]

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych