Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zgrać muzykę z dyktafony który nie ma wejscia mini usb do komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Manieczki

Manieczki

Początkujący

• 59 postów

Napisano 18 11 2006 - 23:00

Witam
Mam dyktafon: OLYMPUS VN-2000. Jedyne wejścia jakie posiada to na mikrofon i na słuchawki. Nie ma wejscia na mini usb. Chciałbym zgrać to co na nim nagrałem do komputera. W jaki sposób mogę to zrobić? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

• 0

#2 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 19 11 2006 - 01:32

Pozostaje Ci jedyne rozwiązanie przewód jack-jack i podpięcie dyktafonu pod wejście liniowe karty dźwiękowej. Nagrania jako wav. możesz dokonać choćby w windosowskim rejestratorze dźwięku. Konwersja na mp3 dowolnym darmowym programem.

• 0

#3 Manieczki

Manieczki

Początkujący

• 59 postów

Napisano 19 11 2006 - 21:40

Tak właśnie myślałem. Tylko nie bardzo wiem jak to zapisać za pomocą chodzby rejestratora dzwieku. Czy mógłby mi pan wyjasnic jak to dokładnie zrobić? Czy dzwiek bardzo straci na jakosci? Dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam
  • 0

#4 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 20 11 2006 - 00:02

W regulacji głośności (ikona głosnika w tray'u) wybierz właściwości nagrywania, zaznacz jako źródło nagrania "line-in". Uruchom rejestratora dźwięku, jako format nagrywania ustaw we właściwościach PCM 44.1 kHz (44100 Hz) tryb mono. Nie wiem jak to wygląda obecnie w xp, kiedyś rejestrator nagrywał tylko 2 minuty i się zatrzymywał (denerwujące...) przez co trzeba było najpierw kilka razy klikać na nagrywanie aby uzyskać odpowiedniej długości "pusty" plik. I tak musisz ustawić poziom głośności metodą prób: uruchom dyktafon, uruchom nagrywanie w rejestratorze, otwórz wspomnianą wcześniej regulację głośności i stopniowo przesuwaj suwak głośności wejścia "line-in" w ustawieniach nagrywania. Staraj się zapamiętać poziom suwaka w okreslonych miejscach nagrania, żeby później po odsłuchaniu próbnego nagrania wiedzieć w jakim położeniu suwaka pojawiły się już przesterowania. Nagrany plik zapisujesz z rejestratora w wybrane miejsce na dysku (1 min nagrania mono to ok. 5 MB). Prościej i szybciej byłoby ominąć "stadium" pliku wave, poszukaj darmowych programów, które zapisują dźwięk bezpośrednio w formacie mp3, u siebie do takich spraw mam KHdRecord (linux...). Niech ktoś z forumowiczów poleci jakiegoś dobrego, prostego i darmowego progsa pod windę :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych