Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zainstalowac XP zamiast Visty?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 omi8319

omi8319

Nowy

• 3 postów

Napisano 23 11 2008 - 13:56

Wiam!Dołączona grafika
Kupiłem laptopa (ASUS) z zainsalowanym systemem vista. Sformatowałem dysk przy użyciu programu "gparted live 0.3.9-4" wsadziłem następnie do napędu płytę z systemem XP uruchomiłem komputer i zamiast rozpocząć instalację wyświetlił się komunikat: "This is not a bootable disk. Please insert a bootable floppy and press any key to try agin ..."
Co mam zrobić, żeby zainstalować starego poczciwego XP-ka???

• 0

#2 Chinka

Chinka

Seal of Approval

• 426 postów

Napisano 23 11 2008 - 14:35

Wziąłeś w biosie bootowanie z CD?? Poza tym jaka to wersja Visty?? Czy producent umieścił jakąś instrukcję dotyczącą downgrade'u??

• 0

#3 omi8319

omi8319

Nowy

• 3 postów

Napisano 23 11 2008 - 15:32

Wziąłeś w biosie bootowanie z CD?? Poza tym jaka to wersja Visty?? Czy producent umieścił jakąś instrukcję dotyczącą downgrade'u??

Jeżeli pod pojęciem "bootowanie z CD" rozumiesz uruchomienie kompa z CD to tak zrobiłem. Visty już nie mam bo sformatowałem dysk a producent niestety żadnej instrukcji nie umieścił:-/
POMOCY... ;-)
  • 0

#4 eunstachy

eunstachy

Zaawansowany użytkownik

• 512 postów

Napisano 23 11 2008 - 15:37

Pod tym pojęciem rozumie się iż i Biosie (uruchamiamy go naczęściej klawiszem F2 albo DEL, zależy od wersji biosa, podczas włączania się komputera) w zakładce Boot albo w podobnym miejscu (zależy od wersji biosa) ustawiamy aby bios najpierw sprawdzał czy na CD nie ma systemu operacyjnego do uruchomienia (1st boot device, albo jakoś tak, zależy od wersji biosa ^^).
  • 0

#5 Chinka

Chinka

Seal of Approval

• 426 postów

Napisano 23 11 2008 - 15:42

To jeszcze może do tego pokaż, jak wygląda układ partycji po formacie
  • 0

#6 omi8319

omi8319

Nowy

• 3 postów

Napisano 23 11 2008 - 15:46

W takim razie z całą pewnością mam usawione bootowanie z CD a mimo to przy próbie odpalenia kompa z płytą instalacyjną xp pojawia się komunikat "This is not a bootable disk. Please insert a bootable floppy and press any key to try agin ..." :-/
Płyta jest sprawna...

To jeszcze może do tego pokaż, jak wygląda układ partycji po formacie

Jak to zrobić???
Sformatowałem najpierw na NTFS a jak to nie zadziałało to na FAT32...
  • 0

#7 eunstachy

eunstachy

Zaawansowany użytkownik

• 512 postów

Napisano 23 11 2008 - 17:29

Przede wszystkim, czy płyta windowsowa jest oryginalna?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych