Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak uniemożliwić włączenie kompa na określony czas?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 19 09 2011 - 08:55

Komputer stoi w moim pokoju, ale cała rodzina ma do niego dostęp kiedy chce. Po dzisiejszej pobudce o 5 rano jaką urządziła mi moja siostra głupim pipnięcięm BIOSu (nie mam twardego snu ;) ) i świecącym monitorem wpadłem na pomysł żeby jakoś zablokować włączenie kompa powiedzmy od 02:00 do 08:00. Czy jest może jakiś program, który sprawdzałby czas w BIOSie podczas ładowania systemu i wyłączał zasilanie? Chcę to zrobić zarówno z czystej złośliwości (bo siostra zamiast robić coś konstruktywnego, grała w jakieś gry dla przedszkolaków które nie mają końca - a jest w LO) jak i dla swojego spokoju, ale tak żeby nikt mnie nie podejrzewał o to tylko żebym mógł zwalić winę na system albo kompa.

Nie wchodzi w grę opcja "śpij z kablem od zasilacza" albo "odłącz kabel od neta", bo na swoje nieszczęście nauczyłem ją, że jak coś nie działa to ma sprawdzać kable a potem wołać mnie.. Więc byłby pisk a tego bym nie chciał. Do roboty mam na 10:00 więc chciałbym się po ludzku wyspać.

Się rozpisałem, więc powtórzę zasadniczo o co się rozchodzi - program, który sprawdzałby czas w BIOSie podczas ładowania systemu i wyłączał zasilanie. Jest takie coś?

• 0

#2 metsej

metsej

Początkujący

• 101 postów

Napisano 19 09 2011 - 09:53

Poprowadzenie switcha zatrzaskowego do linii power-ok wtyku ATX komputera skutecznie unieruchomi komputer.
Gdy zaś będziesz chciał skorzystać z komputera klikasz przycisk, następnie włącznik na komputerze i gotowe.

Możesz też po prostu odłączyć buzzer, zamontować kłódkę blokady klawiatury (przełącznik na kluczyk, wiele stosunkowo nowych płyt głównych posiada odpowiednie wyprowadzenia)

programowo bez grzebania w środku jest to niemożliwe- dźwięk BIOS sygnalizuje zakończenie testu POST oznacza że wszystko z komputerem jest OK

Możesz utworzyć konto z ograniczeniami dla siostry.

Przypomniało mi się : skoro są dostępne wyłączniki czasowe/ zmierzchowe takie samo urządzenie możesz podłączyć do komputera, płytka jest niewielka więc można ją umieścić wewnątrz obudowy komputera, dzięki czemu będzie aktywny od 10 do np. 22 i wszystko automatycznie.
W sieci jest cala masa takich urządzeń, często posiadają własny akumulator ładowany podczas pracy zarządzanego urządzenia.

Użytkownik metsej edytował ten post 19 09 2011 - 10:03

• 0

#3 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 19 09 2011 - 17:59

Switch z góry odpada, bo chcę pełną automatykę. Kłódka blokady klawiatury? Pierwsze słyszę. Wytłumaczysz mi łopatologicznie jak to działa i mniej więcej jak to zrobić? Co do konta z ograniczeniami to już je ma, ale chodzi o to żeby wcale kompa nie włączyła. Pomysł z tuningiem wyłącznika czasowego jest póki co najlepszy ;)
  • 0

#4 metsej

metsej

Początkujący

• 101 postów

Napisano 19 09 2011 - 18:35

http://www.overclockersclub.com/guides/keylock/ tutaj jest to sfotografowane.
W starszych komputerach PC standardu AT możlwe było zablokowanie klawiatury poprzez przekręcenie kluczyka

takie wyprowadzenia na płycie głównej mieściły się na pinach panelu przedniego opisane jako key_lock k_lock lub podobnie, zwarcie pinów poprzez przekręcenie kluczyka powodowało odcięcie klawiatury - jednakże trick ten działa jedynie na klawiaturach ps/2 i starszych DIN

Zabudowanie wyłącznika czasowego wewnątrz zasilacza wymaga przynajmniej podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki, dość łatwo można to zbudować w domu. Idąc tym krokiem mógłbyś pomyśleć nad czymś jak samochodowy zbliżeniowy układ immobilisera, w końcu instalacja samochodowa działa na 12V, wszystko zależy od twojej determinacji.
  • 0

#5 piotrek080

piotrek080

Początkujący

• 20 postów

Napisano 19 09 2011 - 19:06

Myślę, że poradziłbym sobie z tym (swego czasu chciałem zrobić włączanie kompa z kluczyka), po prostu zmyliła mnie ta kłódka. Ale jednak też odpada, bo nie chcę żadnych widocznych zmian w budzie robić. Tak się jeszcze zastanawiam nad tym wyłącznikiem czasowym, bo to owszem ma akumulator ale potrzebuje 220V a w kompie jest tylko 12V i chyba nie będzie ładować :/
  • 0

#6 fajnycycek

fajnycycek

Obserwator

• 9 postów

Napisano 01 10 2011 - 23:30

Możesz po prostu odłączyć kabel od zasilania i gdzieś schować :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych