W celu dokładniejszego opisu problemu załączam zdjęcie płyty opisywanego komputera. Cztery gniazda USB są zintegrowane z płytą (jeżeli tak można powiedzieć). Dwa gniazda USB są połączone z płytą (z gniazdami JUSB2 (żółty kolor) i JDB1 (czarny kolor)) przy pomocy "kabla D-Bracket 2" (trzy oddzielne szare okrągłe kable wychodzące jak gdyby z szarego pudełeczka z napisem MSI) i wyprowadzone są na tył komputera, tam gdzie można by było zamontować kartę podłączoną do PCI3. Na zewnątrz komputera "D-Bracket 2" oprócz dwóch gniazd USD ma jeszcze cztery diody, które świecą się na zielono, co wskazuje moim zdaniem, że "D-Bracket 2" jest zasilany. Dwa pozostałe gniazda są połączone z płytą (z gniazdem JUSB1 (żółty kolor)) przy pomocy dwóch szarych okrągłych kabli i wyprowadzone są na przód komputera.
Gniazda USB sprawdzam przy pomocy pendrive'a firmy Kingston - TravelLite SD/MMC i kiedy wkładam go do tych 8 gniazd USB po kolei, to na pendrive'ie nie zapala się dioda, a także nie widać go w systemie. Pendrive jest oczywiście sprawny, działa nawet w innym komputerze i to takim samym, jaki opisuje w tym problemie.
Systemowi nie brakuje poprawek. Sterownik do pendrive’ów - plik C:\WINNT\system32\drivers\usbstor.sys ma wersję 5.0.2195.6655, a wersja produktu tego pliku to 5.00.2195.6655. W "Zarządzaniu komputerem"-> Magazyn -> "Zarządzanie dyskami" nie pokazuje się pendrive pomimo, że jest włożony do gniazda USB. Stwierdzam to po tym, że nie pokazuje się pojemność pendrive'a, którego wkładam. Wyłączyłem też ochronę antywirusową programu ESET NOD32 Antivirus, ale nie wpłynęło to na działanie gniazd USB. Zainstalowałem ponownie na tym komputerze Service Pack 4 dla Windows 2000, ale to też nie pomogło.
Mam nadzieję, że te bardziej precyzyjne informacje pomogą forumowiczom, na udzielenie mi pomocnej wskazówki, na którą oczekuję.
Pozdrawiam,
Jacek
Jacek__K

Moja zawartość
Nie podano