Skocz do zawartości

JCromwell

OFFLINE Ostatnio: 07 11 2011 10:06
-----

Moje tematy

komputer nie widzi karty graficznej

08 02 2011 - 19:38

Witam

Od piątku mam nowy komputer, poniżej umieszczam jego specyfikację.
Zanim go pierwszy raz podłączyłem, rozkręciłem i podpiąłem nagrywarkę DVD.
Wszystko świetnie chodziło aż do dzisiejszego poranka.

Rano chciałem podpiąć mały dysk i go sformatować, odpiąłem więc taśmę i zasilanie od nagrywarki, podpiąłem pod dysk i uruchomiłem komputer.
Niestety, monitor wyświetlił komunikat, że nie otrzymuje żadnego sygnału.
Wyłączyłem komputer, odpiąłem dysk i podłączyłem znowu nagrywarkę, odpaliłem - znów monitor nie otrzymuje żadnego sygnału.
Przełożyłem wtyczkę monitora do wejścia od karty głównej (wcześniej była włożona w wejście od karty graficznej) i załapało.
Gdy wszedłem do systemu, w menadzerze urządzeń nie było informacji o karcie graficznej, tak jakby jej tam po prostu nie było.

Wiatraczki na karcie graficznej działają, posprawdzałem kabelki - raczej niczego nie odłączyłem niechcący.
Wydaje mi się, że komputer działa ciszej niż wcześniej.

Jeśli ktoś może coś doradzić, to będę bardzo wdzięczny!

A oto specyfikacja:

AMD Phenom II Quad Core X4 955 AM3 BOX
MSI 785G-E53 AMD 785G Socket AM3
A-Data DDR3 4GB(2x2GB) PC1600 +Series CL8
Gigabyte GeForce GTX460 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-Express
Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)
CoolerMaster Elite 430 RC-430-KWN1
Corsair CMPSU-430CXEU 500W

Zestaw do 2000zł, w tym monitor

20 01 2011 - 23:14

Korzystam od wielu lat z dość słabego komputera. Do pracy (programisty) starcza, muzyki mogę posłuchać, w jakąś starszą grę mogę zagrać.
Ale w końcu chciałbym mieć porządny komputer, na którym mógłbym pograć w nowsze gry (i oczywiście robić inne rzeczy ;) ).

Niestety, jakiś czas temu przestałem się bliżej interesować sprzętem, przez co teraz trudno mi złożyć optymalny zestaw. Przejrzałem temat z proponowanymi zestawami, ale brakuje mi tam chociażby konkretniejszych opisów do czego dany komputer się przyda, do czego nie (jakie gry pójdą). Dlatego też proszę Was o pomoc.

Przede wszystkim zależy mi, żeby takie gry jak Medieval II: Total War, Assasin Creed 2, Wiedźmin, czy też Gears of War chodziły bez najmniejszego problemu. Jeśli one będą działać, to wszystko będzie tak jak chcę :D
Chcę na to przeznaczyć około 2000zł (powiedzmy, że góra do 2500zł).
Wolę kupić poszczególne części i samemu je złożyć, niż kupować złożony przez kogoś komputer.
Tylko, co ważne - dochodzi do tego monitor. Posiadam jeszcze monitor CRT, więc najwyższa pora na wymianę.
Aha - jeśli udałoby się coś 'oszczędzić', to dodałbym do tego myszkę i klawiaturę, a potem głośniki, ale to tylko dodatkowo.

Da się w takim przedziale cenowym złożyć porządny komputer?