Skocz do zawartości

Interjaz

OFFLINE Ostatnio: 13 08 2007 21:30
-----

Moje tematy

Zmniejszenie temperatury 2x HDD ATA

10 08 2007 - 04:05

Witam, temat przewijany widzę jest raczej systematycznie :rolleyes:

Mam dwa dyski ATA 80GB Samsung (sp0812n) oraz Maxtor 20GB (32049H2).

Oba są obecnie w gniazdach 3,5''. Maxtor na górze, Samsung na dole.
Maxtor fabrycznie pracuje na wyższych temperaturach, a czytałem że Samsungi są raczej awaryjne. Jak się wpisze nazwę tego modelu na google to raczej wyskoczy kilka zapytań odnośnie tego dysku. Kupiłem go raczej ze względu na by trochę zaoszczędzić. (Teraz jak myślę to mogłem kupić sATA, ale już trudno)

Wracając do tematu. Chcę lekko zmniejszyć temperaturę Samsunga, bo gdy działa Maxtor to temperatura Samsunga wzrasta z 34-36*C do 43-47*C (po 30 min włącznia, kopiowanie z Dysku na Dysk, oglądanie DivX na Maxtorze i DivX na Samsungu jednocześnie, raczej chłodno w pomieszczeniu 3 rano :P, zdjęte sciany obudowy.). Gorzej jak temp skoczy i go zamkne.

Wg. Hddstatus.com MAX temp dla tego dysku wynosi: 41*C, a std: 31*C
Nie wiem czy to ma znaczenie ale dysk bedzie na EXT3 lub na XFS

Wiem, że wg google temp nie ma znaczenia na żywotność a przetrwają tylko najsilniejsze, jednak..

Myślałem nad kupnem:
http://allegro.pl/item221613058_chlodzenie...uktor_drga.html

lub zamontowaniem wiatraczka 92x92 na pod szyną 3,5'' (jakiś cichy 19db najlepiej) i kilka radiatorów przykleić... zastanawiam się jeszcze nad przymocowaniem wiatraka, i jak by to ogólnie się sprawowało.

Czytałem że te chłodzenia HDD są raczej mało efektywne.

Drugą sprawa jaką chciałbym poruszyć to czy chciałbym się dowiedziecz czy dyski które posiadam są sprawne.
Samsung raczej tak:
Załączony plik  samsung.png   17,16 KB   96 Ilość pobrań
Maxtor (2 bad sectory?)
Załączony plik  maxtor.png   78,02 KB   51 Ilość pobrań
WDC (?)
Załączony plik  wdc.png   41,41 KB   46 Ilość pobrań

Z góry dzięki. Pozdr.

ASRock K7VT4A Pro

01 08 2007 - 22:29

Witam, jestem nową osobą na forum.

Z hardwarem raczej nie mialem do czynienia, i własnie chyba przyszedł czas by to nadrobić.

Posiadam kartę ASRock K7VT4A Pro. Wiem, wiem żadne wyżyny ale stara ECS (sic!) się spaliła, i trzeba bylo szybko na cos taniego wymienic, gdyż ten komputer funkcjonuje jako dodatkowy.

Opis płyty głównej: ASRock K7VT4A Pro
Idę na studia i chciałbym troche zmodernizować procka - obecnie 800MHz na coś mocniejszego. I teraz moje pytanie.

Jaki procek mogę na nią wsadzić?

Czy np pojdzie na niej coś takiego:
Procesor 1
Procesor 2
Procesor 3

i która z tych aukcji wydaje się najbardziej atrakcyjna. Z góry pozdrawiam.