Skocz do zawartości

Zdjęcie

Instalacja XP na Toshibie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 dermaner

dermaner

Nowy

• 1 postów

Napisano 14 09 2008 - 19:43

Witam

Mam problem z instalacją win XP Profesional na laptopie Toshiba Qosmio G30, Tzn uszkodziła mi się płyta Toshiba product recorvery a nie zrobiłem kopi wiec zakupiłem Windows XP Profesional SP2. Włożyłem płyte do napędu a tu zonk na samym początku instalacji błąd (instalator nie wykrył zadnych dysków zainstalowanych na komputeże) i F3=Zakończ dowiedziałem się ze potrzebuje sterowników raid które oczywiscie pobrałem od producenta. Lecz mam problem z wgraniem ich instalatorowi XP poniewaz laptop nie posiada wbudowanej stacji dyskietek i nie posiadam tez do niego stacij zawnetrznej. Więc wpadł mi do głowy pomysł aby zrobic kopie orginalnej płyty i dodać do niej te sterowniki raidu by instalator je automatycznie odczytywał, lecz niestety nie potrafie sam tego zrobić niewiem gdzie dodać te sterowniki i co edytować wiec proszę o pomoc w tym was uzytkowników forum.

• 0

#2 unit

unit

Nowy

• 4 postów

Napisano 15 09 2008 - 15:36

Witam.
Korzystałeś z tego http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/su...sp?soid=1128070 albo podobnego opisu, tak?
Według tego opisu to powinno wyskoczyć pytanie po włożenie dysku z Windowsem o to czy chcesz zainstalować dodatkowe sterowniki RAID. ("Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver.")
Możesz nagrać te sterowniki na płytę i włożyć zamiast windowsa jak coś takiego, co napisałem powyzej, wyskoczy. Powinno zadziałać. Nie musisz mieć stacji dyskietek. Ale z tego co piszesz to domyślam się, że coś takiego (komunikat) Ci chyba nie wyskakuje.

Spróbuj więc ściągnąć (niech ktoś Ci ściągnie, bo rozumiem, ze nie możesz włączyć windowsa) i nagraj na płytkę ten obraz http://www.mininova.org/tor/1256436 (plik Torrent).
Jest to Toshiba recovery disk. może będzie działał odpowiednio na Twojej Toshibie. Spróbować nie zaszkodzi.
Pozdrawiam.

• 0

#3 pr0cent

pr0cent

Nowy

• 3 postów

Napisano 15 09 2008 - 15:59

wejdz do biosu i zmien sata controller mode

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych