Skocz do zawartości

Zdjęcie

Instalacja XP bez CD romu - zawiły problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukas91

lukas91

Początkujący

• 51 postów

Napisano 26 04 2010 - 15:21

No wiec tak:

- Chcę zainstalować Windowsa na dysku o interfejsie ATA

- Owy dysk nie może pracować samodzielnie, jedynie jako drugi dysk (razem z nim używam starszego, powolnego dysku, pełniącego rolę magazynu i system na nim zainstalowany nie działa stabilnie).

- CD Rom w komputerze z płytą główną obsługującą interfejs ATA nie działa (żaden inny też nie, prawdopodobnie usterka leży głębiej)

- Komputer z nowszą płytą główną ma tylko jedno wejście ATA, a taśma po podłączeniu ma 2 wejścia. Pierwsze nasuwające się rozwiązanie wymagałoby podłączenia dysku, na którym chcę zainstalować system do tego, który dotychczas tam się znajdował.

- Jednakże zarówno cd rom, jak i dysk w nowszym komputerze są na interfejsie ATA przez co wykorzystują w całości taśmę podłączoną do płyty głównej o interfejsie SATA (jest na niej tylko jedno wejście na taśmę)

- Tym samym nie mogę podłączyć dysku, na którym chcę zainstalować system razem z CD Romem, gdyż jak wspominałem, dysk ten nie może działać samodzielnie.

- Tak więc rozchodzi się o to, by mając do dyspozycji pliki instalacyjne Windowsa zainstalować go na dysku bez użycia CD Romu.

Słyszałem coś o wrzucaniu plików instalacyjnych na pendriva. A może odczyt plików instalacyjnych bezpośrednio z drugiego dysku twardego? Słucham pomysłów.

Użytkownik lukas91 edytował ten post 26 04 2010 - 15:22

• 0

#2 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 26 04 2010 - 15:52

Nie istnieje dysk który nie może działać samodzielnie, tym bardziej w standardzie PATA. To jet tylko i wyłącznie kwestia odpowiedniego ustawienia zworek i wpięcia w odpowiednie miejsce w taśmę. Tak więc taka hipoteza odpada.

Użytkownik geronimoo edytował ten post 26 04 2010 - 15:53

• 0

#3 lukas91

lukas91

Początkujący

• 51 postów

Napisano 26 04 2010 - 16:21

Wierz mi, że ten dysk był na każdym końcu niejednej taśmy i zawsze mogłem co najwyżej raczyć się wielkim napisem SYSTEM DISK BOOT FAILURE czy jakoś tak.

O ile pamiętam, zworka to trzecia wtyczka poza zasilaniem i taśmą. Nigdy takowej do żadnego dysku nie miałem podpiętej, tak więc chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej. Odpalenie tego dysku samodzielnie rozwiązuje wszystkie problemy.
  • 0

#4 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 26 04 2010 - 16:42

No wiesz, w tej chwili oczekujesz ode mnie zbyt wiele, nigdy nie miałem do czynienia z wróżbami tak więc dopóki nie podasz pełnej nazwy dysku dopóty nie podpowiem co i jak. Nazwa płyty głównej jest nie mniej przydatna. Zresztą co tu gdybać, na każdym dysku z interfejsem PATA na naklejce jest dokładnie rozpisane jak powinny być podpięte zworki w zależności od miejsca w taśmie.

Użytkownik geronimoo edytował ten post 26 04 2010 - 16:44

• 0

#5 lukas91

lukas91

Początkujący

• 51 postów

Napisano 26 04 2010 - 17:03

Dysk (pierwszy screen):

Dołączona grafika

Płyta główna: GIGABYTE GA-EP43-UD3L 775

Użytkownik lukas91 edytował ten post 26 04 2010 - 17:03

• 0

#6 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 26 04 2010 - 17:41

w przypadku samsunga sprawa jest dość prosta, w przypadku zaś wd komplikacja polega tylko na tym że trzeba policzyć ile dysk ma pinów, wiedząc to reszta wynika z obrazka. Skoro się za to wziąłeś znaczy, że wiesz jak skonfigurować zworki, umieścić dysk w odpowiednim miejscu w taśmie, oraz na koniec skonfigurowaniu tego wszystkiego w biosie. Pierwszy zrzut dotyczy dysku WD obrazek obok (ten mniejszy), samsunga.

Załączone miniatury

• Magical Snap - 2010.04.26 17.39 - 002.png
  • Magical Snap - 2010.04.26 17.34 - 001.png

Użytkownik geronimoo edytował ten post 26 04 2010 - 17:42

• 0

#7 lukas91

lukas91

Początkujący

• 51 postów

Napisano 27 04 2010 - 15:26

Dołączona grafika

Na czerwono oznaczyłem wejście i wtyczkę tego, co wydaje mi się, jest zworką (na starej płycie głównej, na nowej nawet tego nie ma), jednak ni cholery nie pasuje do schematów. Wygląda na to, że nie mam pojęcia gdzie są, jak wyglądają, ani jak korzystać ze zworek.

Przerysowałem oznaczenia z nalepek dysków:
Dołączona grafika

Chcę, aby Samsung był jako Master, a WD jako Slave i potrzeba mi nawigacji.

Użytkownik lukas91 edytował ten post 28 04 2010 - 19:01

• 0

#8 geronimoo

geronimoo

Uzależniony od forum

• 1 457 postów

Napisano 28 04 2010 - 20:07

ale tu chodzi cały czas o zworki na dyskach nie na płytach głównych, screeny które wkleiłem to są screeny jak wygląda dysk o strony czoła, czyli tam gdzie są styki. Patrząc na ten mniejszy obrazek to masz, wymieniam od prawej:
1. gniazdo gdzie wkłada się wtyczkę zasilającą, pospolicie zwany "molex"
2. owe piny na które zakłada się zworkę do konfiguracji master - slave
3. gniazdo gdzie wkładamy wtyczkę z taśmą sygnałową, IDE. teraz lepiej?
Zdjęcie jest zupełnie nie czytelne, nie wiem co chciałeś na podstawie niego uzyskać, bo ja na podstawie tego zdjęcia nie mogę nic.

Użytkownik geronimoo edytował ten post 28 04 2010 - 20:08

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych