- Chcę zainstalować Windowsa na dysku o interfejsie ATA
- Owy dysk nie może pracować samodzielnie, jedynie jako drugi dysk (razem z nim używam starszego, powolnego dysku, pełniącego rolę magazynu i system na nim zainstalowany nie działa stabilnie).
- CD Rom w komputerze z płytą główną obsługującą interfejs ATA nie działa (żaden inny też nie, prawdopodobnie usterka leży głębiej)
- Komputer z nowszą płytą główną ma tylko jedno wejście ATA, a taśma po podłączeniu ma 2 wejścia. Pierwsze nasuwające się rozwiązanie wymagałoby podłączenia dysku, na którym chcę zainstalować system do tego, który dotychczas tam się znajdował.
- Jednakże zarówno cd rom, jak i dysk w nowszym komputerze są na interfejsie ATA przez co wykorzystują w całości taśmę podłączoną do płyty głównej o interfejsie SATA (jest na niej tylko jedno wejście na taśmę)
- Tym samym nie mogę podłączyć dysku, na którym chcę zainstalować system razem z CD Romem, gdyż jak wspominałem, dysk ten nie może działać samodzielnie.
- Tak więc rozchodzi się o to, by mając do dyspozycji pliki instalacyjne Windowsa zainstalować go na dysku bez użycia CD Romu.
Słyszałem coś o wrzucaniu plików instalacyjnych na pendriva. A może odczyt plików instalacyjnych bezpośrednio z drugiego dysku twardego? Słucham pomysłów.
Użytkownik lukas91 edytował ten post 26 04 2010 - 15:22