Witam!
Mam pytanie
Ile moge bezpiecznie ale na maxa podkręcic gigabyte x1550 256/128
Domyslne taktowania to: 600/391 Mhz
Teraz mam 668/441 Mhz
Moge jeszcze wiecej?
reszta to
chieftec 450W i płyta abit ip35-e
Ile podkręcić x1550
Rozpoczęty przez
saviola
, 22 05 2008 21:15
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 05 2008 - 21:15
Gość_unitraxxx_*
Napisano 22 05 2008 - 21:18
cóż x1550 to podkręcony x1300
kręcisz dokąd karta jest stabilna- skok co 5-10mhz i test w 3dmarkach i wymagających grach,
nikt nie powie dokąd karte wykręcisz bo każda karta się inaczej podkręci- jedna wysoko inna już po małym oc będzie niestabilna
kręcisz dokąd karta jest stabilna- skok co 5-10mhz i test w 3dmarkach i wymagających grach,
nikt nie powie dokąd karte wykręcisz bo każda karta się inaczej podkręci- jedna wysoko inna już po małym oc będzie niestabilna
Napisano 23 05 2008 - 09:37
No bez przesady z tym kręceniem krat ATI co 5-10mhz. Ja swoją od ręki podkręciłem o 200 zarówno częstotliwość pamięci jak i taktowanie rdzenia. Karta działa bez żadnych problemów i nawet się nie grzeje jakoś bardziej. No ale fakt faktem to zależy jakie masz chłodzenie na karcie. Jeśli tylko radiator to wtedy nie ryzykuj. Na Glaciatorach jednak kręci się super.
Gość_unitraxxx_*
Napisano 23 05 2008 - 09:43
celdur jeszcze jedna taka porada i warn poleci.
dlaczego? a dlatego że jest szkodliwa i grozi uszkodzeniem sprzętu a to niezgodne z regulaminem .
karta już jest podkręcona więc dodanie 200mhz nic dobrego nie spowoduje, w najlepszym wypadku będzie to twardy zwis, w najgorszym uszkodzenie karty.
postępowanie w ten sposób jest lekkomyślne, przez osoby dbające o swój sprzęt nie powinno być w ogóle stosowane.
Skok co 5-10mhz jest najodpowiedniejszy w wypadku opisanym przez autora jak i wszystkich innych ,
jeśli się podkręca to trzeba być w pełni świadomym tego co się robi i zadbać o to by karta po podkręceniu nawet w "stresie " była stabilna.
EDIT:
Czy widziałeś dzieś x1550 z chłodzeniem glaciator? bo ja nie , pozatym , pisałem już że każda karta podkręci się inaczej , nawet dwie takie same, a Dodatkowo różnych modeli pod względem podkręcania porównywać nie można
Mówimy o konkretnym przypadku i tego się trzymać należy
dlaczego? a dlatego że jest szkodliwa i grozi uszkodzeniem sprzętu a to niezgodne z regulaminem .
karta już jest podkręcona więc dodanie 200mhz nic dobrego nie spowoduje, w najlepszym wypadku będzie to twardy zwis, w najgorszym uszkodzenie karty.
postępowanie w ten sposób jest lekkomyślne, przez osoby dbające o swój sprzęt nie powinno być w ogóle stosowane.
Skok co 5-10mhz jest najodpowiedniejszy w wypadku opisanym przez autora jak i wszystkich innych ,
jeśli się podkręca to trzeba być w pełni świadomym tego co się robi i zadbać o to by karta po podkręceniu nawet w "stresie " była stabilna.
EDIT:
Czy widziałeś dzieś x1550 z chłodzeniem glaciator? bo ja nie , pozatym , pisałem już że każda karta podkręci się inaczej , nawet dwie takie same, a Dodatkowo różnych modeli pod względem podkręcania porównywać nie można
Mówimy o konkretnym przypadku i tego się trzymać należy
Użytkownik unitraxxx edytował ten post 23 05 2008 - 09:47
Napisano 23 05 2008 - 09:53
A co by było, gdyby karta "skończyła się" przy OC 50MHz na GPU?No bez przesady z tym kręceniem krat ATI co 5-10mhz. Ja swoją od ręki podkręciłem o 200 zarówno częstotliwość pamięci jak i taktowanie rdzenia.
Napisano 23 05 2008 - 09:56
Ja tylko powiedziałem, że można spokojnie karty kręcić i nic się z nimi nie dzieje, jeśli mają dobry radiator + wentylator. Poza tym chyba każdy widzi jak karta reaguje na stopniowe podkręcanie. Tych 200 nie dałem od razu tylko stopniowo. A poza tym jeśli ktoś zna się na kręceniu kart to jej i tak nie spali.
Gość_unitraxxx_*
Napisano 23 05 2008 - 10:27
ile razy na forach zdarza się natknąć na przypadki uszkodzenia karty po nieumiejętnym podkręcaniu? - jest takich przypadków bardzo wiele.
co napisałem - skok co 5-10mhz to właśnie jest stopniowe podkręcanie .
z twojej wypowiedzi jasno wynika: "Ja swoją od ręki podkręciłem o 200 zarówno częstotliwość pamięci jak i taktowanie rdzenia" dlatego też musiałem się do tego odnieść , że takie działanie jest na szkodę sprzętu.
nawet podkręcając programem można kartę uszkodzić- każdy kto tego dokonuje winien być tego świadomym.
posty nie wnoszące nic do rozwiązania problemu musiały być usunięte.
co napisałem - skok co 5-10mhz to właśnie jest stopniowe podkręcanie .
z twojej wypowiedzi jasno wynika: "Ja swoją od ręki podkręciłem o 200 zarówno częstotliwość pamięci jak i taktowanie rdzenia" dlatego też musiałem się do tego odnieść , że takie działanie jest na szkodę sprzętu.
nawet podkręcając programem można kartę uszkodzić- każdy kto tego dokonuje winien być tego świadomym.
posty nie wnoszące nic do rozwiązania problemu musiały być usunięte.
Napisano 23 05 2008 - 14:25
To ja bym polecil maly zestaw podstawowych programow do sprawdzania karty podczas podkrecania
1.RivaTuner- zmiana taktowan zegarow pamieci/rdzenia
2.Video Card Stability Test 1.0.0.2 - testuje karte pod wzgledem artefaktow i obciazen
3.HWMonitor- kontrolujesz temperature
Krotka instrukcja.
Riva podkrecasz najpierw tylko rdzen karty, o 5-10 Mhz, w tym samym momencie odpalasz Video Card Stability Test 1.0.0.2 i HWMonitor, tester sprawdz stabilnosc karty, a w HW sprawdzasz temperature.Jak juz podkrecisz rdzen do maxcymalnych wartosci, tak zeby ani sie nie grzala, ani nie sypalo artefaktami na tescie, to dopiero wtedy bierz sie za pamieci, robisz tak samo jak z rdzeniem.Moim zdaniem takie podkrecania jest najbezpieczniejsze dla mniej zaawansowanych uzytkownikow...
1.RivaTuner- zmiana taktowan zegarow pamieci/rdzenia
2.Video Card Stability Test 1.0.0.2 - testuje karte pod wzgledem artefaktow i obciazen
3.HWMonitor- kontrolujesz temperature
Krotka instrukcja.
Riva podkrecasz najpierw tylko rdzen karty, o 5-10 Mhz, w tym samym momencie odpalasz Video Card Stability Test 1.0.0.2 i HWMonitor, tester sprawdz stabilnosc karty, a w HW sprawdzasz temperature.Jak juz podkrecisz rdzen do maxcymalnych wartosci, tak zeby ani sie nie grzala, ani nie sypalo artefaktami na tescie, to dopiero wtedy bierz sie za pamieci, robisz tak samo jak z rdzeniem.Moim zdaniem takie podkrecania jest najbezpieczniejsze dla mniej zaawansowanych uzytkownikow...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty