[INTEL] czy na tej płycie pójdzie ten procek?
Rozpoczęty przez
citmichal
, 06 06 2007 21:51
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 06 2007 - 21:51
witam! chciałem sobie kupić nowego kompa i właśnie korzystam z konfiguratora na apollo.pl . Chce mieć procka Intel Celeron D 360 3,46GHz (click)na płycie Asrock 4COREDUAL-VSTA (click) W opisie procka czytam (nie bardzo się na tym znam więc prosiłbym o mały wykładzik:)), że parametr "fsb" ma wartość 533mhz a płyta ma dwa razy większy (1066mhz). czy te 2 elementy mogą ze sobą współpracować?? jaką pamięć (częstotliwość) wybrać?
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Napisano 07 06 2007 - 00:19
1.Płyta na pewno obsłuży ten procek.Fsb 1066 sugeruje ,że nawet core2duo e4300 na nim się odpali.
2.Pamięci wybierz takie jaka jest max prędkość obsługiwana przez płyte.
Masz do wyboru:
Jeżeli:
DDR2 to : 667MHZ
DDR1 to : 400MHZ
2.Pamięci wybierz takie jaka jest max prędkość obsługiwana przez płyte.
Masz do wyboru:
Jeżeli:
DDR2 to : 667MHZ
DDR1 to : 400MHZ
Napisano 07 06 2007 - 01:06
Za 213zł celina pryszczoch? Nonsens
Patrz na to: http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/34912 O wiele lepsza jednostka. Czemu akurat ten asrock? Masz jakieś stare podzespoły?
Napisano 07 06 2007 - 01:22
2-rdzeniowe zabawki mnie nie bawią
teraz mam kompa z 2 procesorami i szlak mnie trafia gdy mam 7 gb rara do dekompresji a na obciążeniu procka....50% i trwa to niepotrzebnie tak długo (winrar, przynajmniej moja wersja, nie potrafi korzystać z 2 procków czyli pewnie z 2-rdzeniowego procka też nie miałbym pożytku). Dzięki wielkie za info, bo ja jestem w tym trochę "ciemny" 
Pozdrawiam.

Ps: może cię ten zasilacz dziwi, ale mój komp to stara stacja graficzna która potrzebowała dużo prądu. a demontaż tego zasilacza jest praktycznie niemożliwy, dlatego dałem sobie spokój i jakoś wytrzymuje:p
Pozdrawiam.
za 50 zeta mam procka ponad 2 razy mocniejszego od twojej propozycji to nie bardzo cię rozumiem... gdybyś wiedział jakiego ja mam teraz kompa (2x pentium III, 512mega ramu, 30gb dysk zasilacz 750W (buczy jak cholera, strasznie grzeje a i tak większość prądu mi nie jest potrzebna), waży 13,5kg...) dlatego chce mieć wyraźnie szybszego, żeby było widać różnicęZa 213zł celina pryszczoch? Nonsens
Patrz na to: http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/34912 O wiele lepsza jednostka. Czemu akurat ten asrock? Masz jakieś stare podzespoły?
Ps: może cię ten zasilacz dziwi, ale mój komp to stara stacja graficzna która potrzebowała dużo prądu. a demontaż tego zasilacza jest praktycznie niemożliwy, dlatego dałem sobie spokój i jakoś wytrzymuje:p
Użytkownik citmichal edytował ten post 11 06 2007 - 23:37
Napisano 08 06 2007 - 23:00
citmichal może to zasługa późnej pory ale nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź.
1) Popatrz na testy dwurdzeniowych procesorów na www.egielda.com.pl, a dopiero potem pisz że dual core nic nie daje w winrar
2) Co Ty wiesz o celeronie L? Chcesz mu przeciwstawić celinę d? Bo... ma większy zegar?
3) Stare porządne serwerowe zasilacze są cool i trendi ale nie mają tego co tygryski lubią teraz najbardziej - porządnej linii +12V. Chyba że mnie przekonasz podając dane z tabliczki znamionowej. Minus tak ze 20-30% spowodowane zużyciem podzespołów.
4) Jeśli składasz sprzęt od podstaw to ten asrock to chybiony pomysł
5) Napisz do czego potrzebujesz sprzęt i jakie masz limity finansowe, to się coś wymyśli.
1) Popatrz na testy dwurdzeniowych procesorów na www.egielda.com.pl, a dopiero potem pisz że dual core nic nie daje w winrar
2) Co Ty wiesz o celeronie L? Chcesz mu przeciwstawić celinę d? Bo... ma większy zegar?
3) Stare porządne serwerowe zasilacze są cool i trendi ale nie mają tego co tygryski lubią teraz najbardziej - porządnej linii +12V. Chyba że mnie przekonasz podając dane z tabliczki znamionowej. Minus tak ze 20-30% spowodowane zużyciem podzespołów.
4) Jeśli składasz sprzęt od podstaw to ten asrock to chybiony pomysł
5) Napisz do czego potrzebujesz sprzęt i jakie masz limity finansowe, to się coś wymyśli.
Napisano 11 06 2007 - 17:56
ciałem kupić sobie kompa do 1200zł. Upatrzyłem sobie taką kartę graficzną (co o niej sądzisz?) Chciałem znaleźć do tego tanią płytą główną(3x pci na usb 2.0 (chyba że już będzie na płycie wbudowane to nie) i wifi, lan - te karty juz mam i pci-express na grafikę), w miarę szybkiego procka (przy poszukiwaniach kierowałem się prędkością zegara - najwyraźniej mylnie. na jaki parametr powinienem bardziej zwracać uwagę?) chciałem mieć 2giga ramu, dysk(na dowolnym interfejsie) co najmniej 80 gb i odbudowę z usb i audio w przodu.
Jak już mówiłem, to komp waży tyle ile waży, więc nie chce mi się go wyciągać żeby przeczytać tabliczkę (everestem chyba tego nie zobaczę
). Kompa nie ukrywam potrzebuje do grania (inne rzeczy jakie robie (programowanie, przeglądanie WWW, gadanie na gg, pisanie jakiś wypracowań na polski...) raczej nie potrzebują mocniejszego kompa niż mam)
Możesz podać dokładny link do tego testu bo nie bardzo go widzę
Jak już mówiłem, to komp waży tyle ile waży, więc nie chce mi się go wyciągać żeby przeczytać tabliczkę (everestem chyba tego nie zobaczę
Możesz podać dokładny link do tego testu bo nie bardzo go widzę
Użytkownik citmichal edytował ten post 11 06 2007 - 19:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych